כל זוג שמגיע להחלטה על גירושין חותם במסגרת ההליך על הסכם גירושין. מדובר בחוזה בין בני הזוג שמטרתו להסדיר את חובותיו וזכויותיו של כל אחד מהם במצב החדש שנוצר. הסכם הגירושין כולל קביעות לגבי המשמורת והסדרי הראייה עם הילדים, חלוקת הרכוש המשותף ותשלומים חודשיים כמו דמי מזונות. ככל שההסכם מפורט ויסודי יותר, כך הוא מונע מחלוקות וסכסוכים בין הצדדים.


את הסכם הגירושין הערוך מביאים לאישור בית המשפט לענייני משפחה, כדי שזה ייתן לו תוקף משפטי. כך, במקרה שאחד מסעיפי ההסכם יופר, ניתן לדרוש את אכיפתו במסגרת כותלי בית המשפט. אחרי שההסכם מקבל תוקף של פסק דין, כל הפרה שלו היא למעשה הפרת פסק דין וצו שיפוטי.


מה נחשב הפרה של הסכם הגירושין?


ברגע שאחד מהצדדים אינו ממלא את אחת ההוראות שנקבעו בהסכם הגירושין, או יותר מהוראה אחת, מדובר בהפרת ההסכם וכן בהפרת פסק הדין שנתן בית המשפט לענייני משפחה. מקרים רבים של הפרת הסכם גירושין נוגעים לאי תשלומים שונים כגון מזונות או חובות, ובמקרים אחרים חלוקת הרכוש אינה מבוצעת כהלכה, הסדרי הראייה עם הילדים אינם מקוימים ועוד.


אחרי שהסכם הגירושין הופר: מהם הפתרונות?


קיימות מספר דרכים לדרוש את אכיפתו של הסכם הגירושין, תלוי במהות ההפרה. לדוגמה, ניתן לדרוש את תשלום המזונות בהוצאה לפועל באמצעות פתיחת תיק כנגד הצד שאינו עומד בחובותיו. מדובר בהליך פשוט וקל באופן יחסי אשר מביא לפתרון הראוי ברוב המקרים.


בכל נושא כספי המוגדר בהסכם הגירושין שאינו מקוים ניתן לפנות ללשכת ההוצאה לפועל, אשר בסמכותה לאכוף את פסק הדין שניתן בנוגע לעניינים כספיים. במסגרת פתיחת התיק אפשר לעתור לסעדים שונים שיופעלו כנגד המפר, כגון צו עיכוב יציאה מהארץ, שלילת רישיון הנהיגה, עיקולים של הרכוש ועוד. עם זאת, כאשר הנושא הכספי אינו מוגדר מפורשות בהסכם, לא ניתן לדרוש את אכיפתו במסגרת ההוצאה לפועל.


אם הסדרי הראייה הופרו, אפשר להגיש תלונה במשטרת ישראל בגין הפרת הצו השיפוטי. הצעד הבא, למשל במקרים של הפרה חוזרת של הסכם הגירושין, הוא פנייה לבית המשפט שיורה לצד שהפר את ההסכם למלא את חובותיו ויפעיל עליו סנקציות.

 

יש לך שאלה?

פורום הסכם גירושין


במקרים אחרים, כאשר סעיפי הסכם הגירושין אינם ברורים או מנוסחים באופן מעורפל, ניתן לתבוע את ביצוע פסק הדין בבית המשפט. אפשרות נוספת במקרה של הפרת ההסכם היא לפנות לבית המשפט בטענה של ביזיון בית המשפט, אך עדיף להשאיר אפשרות זאת רק לאחר שנכשלו כל הדרכים האחרות.


תביעת סעדים זמניים בבית המשפט


בכל מקרה של אי קיום הוראות הסכם הגירושין, ניתן לדרוש את אכיפתו בבית המשפט. במסגרת התביעה יש אפשרות לעתור לסעדים זמניים כגון צו מניעה או עיקולים. חשוב לדעת כי מבחינת בית המשפט, מהרגע שניתן פסק דין המאשר את ההסכם, כל התערבות מצדו תפגע בעקרון "סופיות הדיון", ולכן נטייתו היא התערבות מינימלית בניסוחו של ההסכם או בשינויו. אך ברגע שאחד הצדדים הוכיח כי הצד השני אינו מכבד את ההסכם, הצד המפר ייחשב לנתבע לכל דבר ועניין ויופעלו עליו סנקציות מחמירות.