ילד שנולד כתוצאה מקשר חד פעמי, עבר בגיל שלוש למשמורת האב, עקב הזנחת האם, ומאז לא פגש עוד את אמו. האם ביקשה שוב ושוב לחדש את הקשר עם בנה, אולם האב והבן התנגדו לכך בתוקף. בית המשפט לענייני משפחה בטבריה קבע בתחילת השבוע (יום א') כי הקשר בין הקטין לאמו יחודש בהדרגה, בסיוע ובליווי מקצועי של פסיכולוג ופקידת סעד.
על פי עובדות התביעה, הקטין נולד כתוצאה מקשר חד פעמי בין האב לאם, בעת שהאם היתה גרושה ואם לילד כבן שלוש, והאב היה ועודנו נשוי ואב לשני ילדים בגירים. במסגרת תביעה לאבהות נקבע כי הקטין הוא בנו של האב, ובשלב יותר מאוחר שונה שם משפחתו של הקטין לשם משפחת האב.
בתקופה שבה שהה הקטין עם האם, המליצה עובדת סוציאלית על הרחבת הסדרי הראייה בין האב לבנו, ואף ציינה כי אשתו של האב מעורבת בטיפול בקטין. מנגד מתחה ביקורת על תפקודה של האם, והמליצה על הדרכה הורית. בהמשך פקידי הסעד עתרו להוצאת הקטין ממשמורת האם מחשש לשלומו, בגין היעדר טיפול ראוי והזנחה.
האם לא נפגשה עם בנה במשך שמונה שנים בשל התנגדות האב
בשנת 2004, לאור הידרדרות במצבה הנפשי של האם, הורה בית המשפט כי המשמורת תהיה אצל האב. כאשר הקטין היה כבן 3 וחצי שנים, הוא עבר לביתו של האב, ומאז כמעט ולא נפגש עם אמו. במשך שמונה שנים לא התקיימו מפגשים, והאב התנגד בתוקף לקיום הקשר, בעיקר לנוכח מצבו הנפשי של הילד, ובשל המלצות גורמי הרווחה, אשר קבעו כי אין אפשרות בשלב זה לחידוש הקשר.
האם עתרה לחדש את הקשר והביעה את כמיהתה הרבה לקיום מפגשים עם בנה, אליה הצטרפו גם הוריה, שהם הסבים של הקטין. במהלך השנים התיק עבר מספר מותבים, שכולם ניסו להביא לחידוש הקשר בין האם לבנה, ללא הצלחה.
לאורך התסקירים הרבים שהוגשו ניתנה המלצה אחת יחידה, כי על הקטין להמשיך את הטיפול הנפשי, ועל ההורים לעבור הדרכה הורית, אולם במשך כל התקופה לא התקיימו הסדרי קשר, לא באמצעות לשכת הרווחה ולא במרכז קשר. מתסקירי לשכת הרווחה עלה כי אין לשלול לחלוטין את קיום המפגשים בין האם והסבים לבין הקטין, ואף נטען כי קשר כזה הוא משמעותי וחיובי, אולם לאור הנסיבות המיוחדות, ניתנה המלצה לחדש את הקשר בזהירות מבלי לכפות אותו על הקטין.
בבוא בית המשפט להכריע בעניין זה, הוא נדרש לשים בסדר העדיפויות את טובתו של הילד, תוך התייחסות להמלצות לשכת הרווחה וחוות דעת של מומחים, ושמירה על הזכות הטבעית והבסיסית של הילד להיות בקשר עם שני הוריו וגם עם הסבים, שאין לשלולה אלא במקרים חריגים ביותר.
לאחר עיון מעמיק בכתבי הטענות, הגיע בית המשפט למסקנה, כי יש לתת הזדמנות אחרונה לשיקום הקשר, למרות התנגדות הקטין. השופט ציין כי הוא אינו מקל ראש בחוויות הקשות שעבר הילד ובנסיבות הקשות שאליהן נקלע ובקשיים ובמכשולים שנערמו בפני אביו. וציין כי האב ואשתו מעניקים לילד טיפול ראוי לשבח, וכי ההזנחה מצד האם הובילה להידרדרות במצבו הנפשי.
יש לך שאלה?
פורום בית משפט לענייני משפחה
פורום משמורת | הסדרי ראיה ושהות
יחד עם זאת קבע כי לא ניתן לשלול את המפגשים בין האם לבנה עקב עברה של האם, וחרף העובדה כי היא גרמה לו נזקים, אין מקום להענישה בצורה כה גורפת וקיצונית. לפיכך קבע כי ניתן למצוא דרך ליצירת מפגשים ולהסדרי ראייה בין הקטין לבין האם והסבים, תחת פיקוח והשגחה של לשכת הרווחה.
תמ"ש 25454-03-12
תמ"ש 26079-05-13