במהלך חודש פברואר 2006, כאשר התובע היה כבן 6 שנים, הוא נפל ממתקן משחקים מגובה של מטר בחצר צהרון בחיפה. כתוצאה מהנפילה נגרם לו שבר במרפק.
הוריו של הקטין הגישו תביעה נגד החברה למתנסים מרכזים קהילתיים ועיריית חיפה בטענה כי התאונה אירעה מאחר שלא היה פיקוח ראוי ולא היתה השגחה מצד צוות העובדים בצהרון. בית משפט השלום בקריות קיבל בשבוע שעבר (יום ה') את התביעה וחייב את הנתבעות לפצות את הקטין בסך של 216,500 שקלים.
אמו של הקטין טענה כי בשנת הלימודים שבה התרחשה התאונה היתה בעיה עם צוות העובדים בצהרון, ותחלופת הגננות היתה חריגה. ביום האירוע עבדה גננת מחליפה חסרת ניסיון, שלא הכירה את כל הילדים ואת המתקנים בגן, ואף לא קיבלה הנחיות לגבי נהלי היציאה לחצר.
בעת שנפל בנה מן המתקן ושבר את מרפק, כל הילדים יצאו בבת אחת לחצר ולא היה אף איש צוות להשגיח עליהם. לפיכך העירייה והחברה למתנסים לא מילאו את חובתן להעביר הדרכות בטיחות לעובדות הצהרונים והוכח כי הגננת המחליפה לא קיבלה הדרכה כלשהי, זאת בניגוד לנהלי משרד החינוך.
האם מדובר באירוע בלתי צפוי בעת משחק רגיל של ילד?
מנגד טענו הנתבעות כי דין התביעה להידחות, מאחר שמדובר באירוע לא צפוי, ולא הוכח היעדר השגחה ראויה ורשלנות מצד צוות העובדים, על כן יש להשית רשלנות תורמת על הקטין ועל הוריו.
הגננת הצהירה כי היא הכירה היטב את נהלי הבטיחות וקיבלה תדריך לגבי היציאה לחצר. לטענתה, לא ניתן היה למנוע את המקרה, מכיוון שהילד טיפס על מתקן המתאים לכל הגילאים ולפתע קפץ ונפצע ביד.
לאחר שמיעת טענות הצדדים, דחה בית המשפט את הטענה כי מדובר באירוע פתאומי שלנתבעות לא יכול להיות שליטה עליו, והשתכנע כי הקטין נפל בחצר הצהרון כתוצאה מחוסר השגחה מספק, ואילו הגננת היתה נמצאת בחצר ומשגיחה על הילדים כראוי התאונה לא היתה נגרמת.
בית המשפט קבע כי החברה למתנסים התרשלה מאחר שהוכח כי לא היתה יציאה מסודרת לחצר, וקבוצה של 20 ילדים יצאו בו זמנית, כאשר רק אדם אחד בלבד השגיח עליהם. בנוסף קבע כי אחריותה של עיריית חיפה מופחתת, אך היה עליה להעביר הדרכות בטיחות לעובדות הצהרונים.
בית המשפט ציין כי אין הצדקה להשית רשלנות תורמת על קטין בן 6 שנים, או על הוריו שהשאירו את ילדם בגן כדי שישגיחו עליו. ובכל מקרה פקודת הנזיקין מתייחסת להטלת אשם תורם מגיל 12 ואילך.
יש לך שאלה?
פורום תאונות תלמידים וזכויות בגין ביטוח ילדים וסטודנטים
פורום תאונות כלליות - בבית, ברחוב, שטח ציבורי, מתקני ספורט, פיצויים ועוד
בסופו של דבר קבע בית המשפט כי התובע זכאי לפיצויים בסך של 216,500 שקלים, בגין כאב וסבל, הפסד השתכרות לעתיד, עזרת צד ג' והוצאות רפואיות. זאת בצירוף הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בשיעור של 20%. החברה למתנסים תישא בשיעור של 75% מתוך סך הנזק, ואת היתר תשלם עיריית חיפה.
ת"א 30092-03-13