ביום ה' דן בית הדין האזורי לעבודה בחיפה בתביעתה של אישה שעבדה במפעל טבעול בקיבוץ לוחמי הגטאות אשר לקתה במחלת ריאות ובפגיעה במערכת הנשימה, להכיר במחלתה כמחלת מקצוע או כפגיעה בעבודה לפי עקרון המיקרוטראומה בשל חשיפתה לחומרים מסוכנים במהלך העבודה. בית הדין הסתמך על חוות דעתם של שני רופאים מומחים, אשר לפיהן לא מדובר במחלת מקצוע אך ייתכן שההחמרה במצבה נבעה מחשיפתה לחומרים שונים במפעל, וקבע כי יש להכיר במחלה כתאונת עבודה. הביטוח הלאומי, הנתבע, חויב בהוצאות שכר הטרחה של עורך דינה בסך של 5,000 שקלים.


התובעת, בת כ-48, עלתה ארצה מאתיופיה, נשואה ואם לחמישה ילדים. היא עבדה כ-11 שנים במשמרות במחלקת האריזות במפעל, ומדי פעם עבדה במשמרות כפולות בנות 12 שעות. בשנתיים האחרונות לעבודתה הועסקה רק באריזות על פי המלצת הרופאה התעסוקתית.


עבודתה כללה מיון מוצרים לאריזות, סידור שניצלים בעמדת הטיגון תוך חשיפה לאדי הטיגון שהתפזרו באוויר, וכן ניקיון כללי במחלקה שביצעה אחת לשבוע. עבודת הניקיון כללה הכנסה של חלקי המסוע לתבנית עם מסיר שומנים. לאחר מכן הציוד עבר הקצפה עם חומרי כלור והסרת אבנית ואז התובעת ויתר עובדות המחלקה ניקו אותו מהקצף באמצעות סקוטש וסבון. בשנות העבודה הראשונות ועד לשנת 2001 עבודות הניקיון בוצעו ללא שימוש בכפפות לידיים או מסכות פנים.


המחלה הוחמרה בגלל החשיפה לחומרים בעבודה או שמדובר בהתפתחות טבעית של המחלה?


בשנת 2005 החלה העובדת לסבול מקוצר נשימה ושיעול כרוני, ואושפזה בבתי חולים בחיפה. בשל מצבה הרפואי המליצה רופאה תעסוקתית שתמשיך לעבוד במפעל אך ורק בעבודות שאינן כוללות חשיפה לחומרים שעלולים לגרות את דרכי הנשימה או מאמץ גופני.


בתביעתה ייחסה העובדת את מחלתה לאדי הטיגון וחומרי הניקיון, ואילו מנגד טען המוסד לביטוח לאומי כי מדובר במצב רפואי שאינו קשור לעבודתה במפעל.


המומחית שמינה בית הדין קבעה כי העובדת לא נחשפה לחומרי הניקוי באופן ישיר, ואף תוצאות הבדיקות לחומרים במפעל אינן חורגות מהרמה המותרת. עם זאת, מצבה הרפואי החמיר ולא ניתן לשלול באופן חד משמעי כי ההחמרה לא נבעה מהחשיפה לחומרים בעבודה, אם כי רוב הסיכויים שמדובר בהתפתחות טבעית של המחלה ללא קשר סיבתי לתנאי העבודה.


חוות דעתה הותירה אי בהירות לגבי הקשר הסיבתי, ומונה רופא נוסף עם התמחות בתחום הריאות. הוא קבע כי מחלתה לא נגרמה בשל החשיפה לחומרים ולכן לא מדובר במחלת מקצוע, אך ייתכן שהחשיפה הובילה להחמרה במצב. הוא העריך כי 20% ממצבה כיום נגרמו עקב חשיפתה לגירויים נשימתיים במהלך העבודה.

 

יש לך שאלה?

פורום מימוש זכויות רפואיות כספיות
פורום תאונת עבודה


לנוכח חוות דעתו של המומחה הודיע הביטוח הלאומי כי יכיר בהחמרה במחלת הריאות כפגיעה בעבודה, והתובעת ביקשה לקבל את תביעתה וכן לקבוע כי מדובר במחלת מקצוע. ואולם, בשל הקביעה המפורשת של המומחה הרפואי כי לא מדובר במחלת מקצוע, התביעה להכרה במחלת מקצוע נדחתה. עם זאת, בשל ההחמרה במצב כתוצאה מהחשיפה לחומרים השונים במפעל, קבע בית הדין כי מדובר בתאונת עבודה בהתאם לתורת המיקרוטראומה וקיבל את התביעה. הביטוח הלאומי חויב לשאת בהוצאות שכר הטרחה בסך של 5,000 שקלים.

 

ב"ל 4211-09-12