לפני כחמש שנים נדרסה ילד בת שבע וחצי על ידי אופנוע. היא והוריה הגישו תביעה כנגד נהג האופנוע וחברת הביטוח שלו לפיצויים בגין נזקי הגוף שגרם לה, אשר נדונה בבית משפט השלום בקריות ביום ב'. מלבד נזקי הגוף, הילדה נמצאה סובלת גם מסיוטים ומחרדות, ולאחר שקלול כל רכיבי הפיצויים נקבע כי נהג האופנוע יפצה אותה בסכום של כ-475 אלף שקלים, וכן ישלם את אגרת המשפט ושכר טרחה בסך של כ-73 אלף שקלים.
אחרי שנדרסה הובהלה הילדה לבית חולים, שם התגלה כי שברה את עצמות הירך והשוק. היא עברה מספר ניתוחים לקיבוע השבר, וכשלוש שנים לאחר מכן נזקקה לניתוח נוסף להוצאת המסמרים המקבעים.
נוכח מהות פגיעתה מינה בית המשפט שני מומחים רפואיים לצורך קביעת נכותה בתחום הנפשי ובתחום האורתופדי. האורתופד מצא כי נותרו לה מספר צלקות המהוות פגם אסתטי קל, וכי השבר התאחה בצורה שנוצר הבדל באורך רגליה של 16 מ"מ. הוא קבע לה נכות בשיעור 7.5% ו-5% נוספים בגין הנכות האסתטית.
מאז התאונה סובלת הילדה מסיוטים בלילות ופחד מאופנועים
הפסיכיאטר אבחן כי הילדה נותרה עם הפרעה פוסט טראומתית, סיוטי לילה כתוצאה מהתאונה, פחד מאופנועים וחרדה שנוצרת בכל פעם שהיא נזכרת בתאונה, וקבע לה נכות בשיעור 10%.
הנתבעים התנגדו לחוות דעתו של האורתופד, אשר מהווה סטייה מתקנות הביטוח הלאומי, מאחר שהתובעת אינה סובלת מהגבלה בהליכה או מתנועה מוגבלת, ואילו ההבדל של 1.6 ס"מ באורך הרגליים אינו מצדיק הענקת שיעורי נכות. אך השופט החליט לקבל את חוות הדעת במלואה, ואף ציין כי אמנם יש חוסר הלימה בין תקנות הביטוח הלאומי לפציעה, אך גוף האדם הוא מערכת עצומה במורכבותה המצדיקה בעת הצורך סטייה מהתקנות.
השופט המשיך ואמר שצדק המומחה כי המשקל המצטבר של הפגיעות במקרה זה מחייב הענקת אחוזי נכות, גם אם כל פגם בנפרד אינו מגיע לסף המקנה נכות. הוא מוסמך לקבוע את הנכות על פי שיקול דעתו ועל סמך ניסיונו רב השנים, וכך עשה במקרה זה באופן מידתי ומעודן.
גם דעתו של הפסיכיאטר התקבלה ללא עוררין על ידי השופט, אשר קבע כי אין מחלוקת שההפרעות הנפשיות שמהן סובלת הילדה הולמות את ההגדרה של פוסט טראומה. אף שלא נמצאה הפרעה בתפקודה החברתי, הזכיר השופט כי לא ניתן לדעת כיצד הצלקות הנפשיות ישפיעו עליה בהמשך הדרך, ובמיוחד בגיל ההתבגרות, ולכן קבע את הנכות המשוקללת של הקטינה בשיעור של 20%.
יש לך שאלה?
פורום תאונות תלמידים וזכויות בגין ביטוח ילדים וסטודנטים
פורום תאונת אופנוע | אופניים חשמליים | קורקינט חשמלי
על פי הפסיקה, בחישוב הפסדי שכר לגבי קטינים שטרם החלו לעבוד יש להביא בחשבון את השכר הממוצע במשק, וכך נעשה גם במקרה זה. מעבר לכך, הילדה תקבל פיצויים עבור כאב וסבל, הפסדי פנסיה, עזרה מצד ג' בעבר ובעתיד והוצאות רפואיות. סכום הפיצויים המשוקלל הגיע לכ-475 אלף שקלים, ונהג האופנוע הפוגע ישלם מעבר לכך גם את אגרת המשפט בסך של כ-73 אלף שקלים.
ת"א 40675-11-11