בית המשפט לענייני משפחה בחיפה דן בשבוע שעבר בסכסוך ירושה, כאשר לאחר מות הוריהם הגישו שני אחים תביעה נגד אחותם בדרישה לפירוק שיתוף ולסילוקה מדירת הוריהם. למרות אי יכולתה של השופטת לעצור את תביעת הפירוק, חייבה את האחים בתשלום לאחותם עבור הטיפול המסור בהוריהם וכן עבור השיפוץ המסיבי שביצעה בביתם.


מאז ילדותה, ועד לפטירת הוריה, חיה הנתבעת בבית ההורים כשהיא מטפלת בהם במסירות עד יום מותם. היא מעולם לא נישאה, לא הולידה ילדים והקדישה את מיטב שנותיה לטיפול בהוריה בבריאותם ובחוליים. לאחר מות הוריה, שניים מארבעת אחיה הבינו את גודל ההקרבה וביקשו להודות לה על הטיפול בהורים ולכן וויתרו על חלקם בירושה.


אולם, שני אחיה הנוספים לא הסכימו בשום אופן לוותר על חלקם, והגישו תביעה בדרישה להוצאת אחותם מהבית על מנת שיוכלו למכור אותו ולהתחלק ברווחים. תביעה זו הוגשה לאחר שהאחות הגישה התנגדות לצוואתה של האם בניסיון לסכל את מכירת הבית.

 

האחות מתעקשת לגור בדירת ההורים מטעמי נוחות בלבד


בתביעתם, טענו שני האחים כי על בית המשפט להיעתר לתביעתם מכוח צוואת אמם, וזאת לאחר שמונה שנים בהן התגוררה אחותם בבית מבלי לשלם להם דמי שימוש למרות בעלותם המשותפת על הדירה. עוד טענו האחים כי ממילא יש בבעלותה דירה נוספת שנרכשה עבורה על ידי ההורים המנוחים, וכי היא מתעקשת לגור בביתם מטעמי נוחות בלבד תוך התעלמות מהצוואה התקפה, ומהעובדה שיש ברשותה דירה ראויה למגורים המתאימה לצרכיה.


בנוסף, ציינו האחים כי למרות שאין הם חייבים בכך, הם מוכנים לשלם לאחותם עבור שיפוץ שנעשה בדירת הוריהם, וזאת על פי קבלות שתציג להם.


מנגד, טענה התובעת כי אין לאחיה כל זכות לפנותה מהדירה, מאחר והיא נחשבת לדיירת מוגנת לפי חוק הגנת הדייר, וכי זכותה לרכוש את הדירה מאחיה לאחר קיזוז וניכוי התשלומים ששילמה עבור השיפוץ, וכן עבור הטיפול בהוריה.


האחות אף תבעה בתביעה נגדית את אחיה, וטענה כי מאחר וטיפלה טיפול מסור בהוריה עד ליום מותם, והקריבה רבות עבורם, מן הראוי שהם יפצו אותה בהתאם. לפיה, עליהם, לכל הפחות, להתיר לה לרכוש את הבית, תוך שהם מפצים אותה הן על הזמן שהשקיעה בטיפול והן על ההוצאות שהשקיעה בשיפוצו בסך כולל של כ-150 אלף שקלים.


בתגובה לטענותיה בדבר השיפוץ, טענו האחים כי הסכום שציינה מוגזם וכי לכל היותר מדובר בסכום של 110 אלף שקלים אשר רובו שולם על ידי ההורים בעצמם. עוד הוסיפו כי אחותם הינה שותפה בחשבון ההורים ומסרבת להציג בפניהם דפי חשבון או קבלות בעבור השיפוץ.


בית המשפט: על האחים להוקיר תודה לאחותם


לאחר שמיעת טענות הצדדים והערכות שמאי קיבלה השופטת את תביעת האחים בנוגע לפירוק שיתוף, לאחר שציינה כי אין מנוס מן החלטה זו כאשר לאחים ישנה זכות יסוד לפירוק עקב היותם היורשים השותפים בבעלות על הבית. לפיה, אין ביכולתה למנוע את פירוק השיתוף, וכן אין הנתבעת נחשבת לדיירת מוגנת במקרה זה.


אף על פי כן, קבעה השופטת כי עלה בידי הנתבעת להוכיח כי שילמה עבור שיפוץ מסיבי בדירת הוריה, ולפיכך על האחים לפצות אותה בעבור השיפוץ.


עוד הוסיפה השופטת כי אין להתעלם מהמסירות הרבה בה טיפלה התובעת בהוריה המנוחים, וכי על האחים לפצות אותה בשל כך ולהוקיר לה תודה. בעניין זה, ציינה השופטת כי ראוי היה לו היו האחים מגיעים להסכמה מחוץ לכותלי בית המשפט ולו רק מתוך כבוד לזכרון הוריהם ותוך הכרת תודה לאחותם, וכי גרירת האחות להליך משפטי מעידה על כפיות טובה.

 

יש לך שאלה?

פורום צו ירושה | צו קיום צוואה
פורום התנגדות לצוואה | ביטול צוואה


לכן, למרות זכותם של האחים לפירוק שיתוף ולמכירת הדירה, קבעה השופטת כי לנתבעת תהא זכות ראשונים ברכישת הדירה, תוך ניכוי סכום של 127 אלף שקלים מהאחים עבור השיפוץ והטיפול בהורים. במידה ולא תרצה האחות לרכוש את הדירה, הסכום יועבר אליה ישירות.

 

לבסוף, חויבו התובעים בהוצאות משפט ובשכר טרחת עורך דין בסך עשרת אלפים שקלים.


תמ"ש 1820-11-11 
תמ"ש 24251-12-11