אישה הגישה תביעה כספית נגד בת זוגו של אביה המנוח, שנפטר בשנת 2006, לתשלום שכר דירה ושכר טרחת עורכי דין עבור חלקה היחסי בדירה שירשה מאביה, בטענה שעד שהנתבעת רכשה ממנה את זכויותיה בדירה, במשך שש שנים היא התגוררה בה מבלי לשלם לה דבר. ביום ג' התקבלה התביעה בבית המשפט לענייני משפחה בחיפה, ונפסק כי הנתבעת תשלם לה 13 אלף שקלים עבור דמי שימוש בדירה. כמו כן חויבה הנתבעת בהוצאותיה של התובעת בסכום של 5,000 שקלים.
התובעת טענה כי מאז שאביה נפטר ובמשך שש שנים לאחר מכן, עד המועד שבו רכשה ממנה הנתבעת את זכויותיה בדירה, היא התגוררה בה ועשתה בה כרצונה מבלי לשלם על כך מאומה. מדובר בדירה ששטחה 104 מ"ר, בת ארבעה חדרים, גינה ומחסן, ועל פי חוות דעת שמאית שהגישה התובעת דמי השימוש הראויים שמגיעים לה הגיעו לסך של כ-23 אלף שקלים.
לעומת זאת, הנתבעת סיפרה כי היא וילדיה התגוררו בדירה במועד פטירתו של המנוח, והיא המשיכה להתגורר שם גם לאחר מותו מאחר שלא מצאה מקום מגורים חלופי. לטענתה, מצבה של הדירה לא היה ראוי למגורים, ואף שוכר פוטנציאלי לא היה מסכים לגור בה. כמו כן טענה כי חוות הדעת השמאית שהגישה התובעת מתייחסת למצב הדירה רק אחרי שנמכרה ושופצה, ולכן אינה רלוונטית לתקופה שבה היא התגוררה בה.
האם יש להתחשב במצב הדירה בקביעת דמי השימוש הראויים?
מאחר שלא הייתה מחלוקת בין הצדדים כי בתו של המנוח קיבלה את חלקה בדירה רק בחלוף שש שנים ממועד פטירתו, כאשר בת זוגו רכשה ממנה את זכויותיה, קבעה השופטת כי הבת זכאית לקבל מהנתבעת דמי שימוש עבור כל התקופה המדוברת. עם זאת היא קבעה כי לא ניתן לאשר את הסכום שנקבע בחוות הדעת השמאית מטעמה, מפני שאכן, כפי שטענה הנתבעת, חוות הדעת אינה מתייחסת כלל למצב הדירה לפני שבוצע בה שיפוץ נרחב.
הבת אף תבעה תשלום מהנתבעת בגין כל ההוצאות המשפטיות שנשאה בהן לאורך השנים מאז שאביה נפטר, כגון שכר טרחת עורכי דין, אגרות שונות וכדומה, מכיוון שנדרשו שנים רבות של הליכים משפטיים שונים עד שקיבלה את זכויותיה.
כמו כן ביקשה את חלקה היחסי עבור שיפוץ הדירה שהתבצע על ידי הקבלן בעקבות פסק דין, שהעלה את ערך הדירה באופן משמעותי. הנתבעת טענה כי התובעת נהנתה אף היא מכך ובאופן ישיר, כאשר מכרה לה את חלקה בדירה, ואילו השופטת דחתה את התביעה בגין רכיב זה.
הנתבעת מצדה דרשה לקזז מסכום דמי השימוש שייקבע הוצאות שונות שהוציאה לשדרוגים ושיפוצים בדירה שהעלו את ערכה, מבלי שהתובעת החזירה לה דבר מכספים אלו, והשופטת קיבלה את דרישתה והורתה לקזז מהסכום שייפסק כ-3,200 שקלים.
יש לך שאלה?
פורום צו ירושה | צו קיום צוואה
פורום בית משפט לענייני משפחה
לאחר ששקלה את הדברים קבעה לבסוף השופטת כי על הנתבעת לשלם לתובעת דמי שימוש בסכום של 13 אלף שקלים, לאחר קיזוז הוצאותיה לשיפוץ הבית, וכן הורתה לנתבעת לשאת בהוצאות התובעת בסך 5,000 שקלים.
תמ"ש 29546-04-13