מי האחראי לפצות נער שידו נמחצה בטריקת דלת המקלט בבית הספר? בית משפט השלום בעכו, פסק בשבוע שעבר (יום ג') כי המועצה המקומית אחראית לפציעתו ותפצה בסך כולל של 110 אלף שקלים.


לפי כתב התביעה, בשנת 2007, נכנס התובע, שהיה אז נער כבן 15, למקלט בית הספר יחד עם תלמידים נוספים, במהלך שיעור ספורט, בעקבות בקשתו של המורה להביא משם כדורים לשאר תלמידי הכיתה. בעת שאספו התלמידים האחרים את הכדורים, הניח הנער את ידו על המשקוף, כאשר אחד הנערים טרק את הדלת בחוזקה בלי משים. כתוצאה מהטריקה, ידו של הנער נתפסה בין צירי הדלת ונמחצה.


התובע הובהל לבית החולים שם נמצא כי הוא סובל משברים בידו. הוא אושפז למשך חמישה ימים במהלכן נאלץ לעבור ניתוח וקיבוע השברים. לאחר שחרורו, המשיך הנער להיות במעקב, כשהוא עובר טיפולי ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה.


בתביעתו, טען הנער כי המועצה המקומית, אשר אחראית לבית הספר שבשטחה ולמיגונו, התרשלה בתפקידה, וזאת בין היתר מאחר ומדובר בדלת ברזל שאינה ממוגנת כלל, בניגוד להנחיות משרד החינוך משנת 2006 כי יש למגן את הדלתות למניעה של פגיעה באצבעות.


כמו כן, לפיו, הוא נשלח למקום על ידי המורה ולא נכנס למקלט על דעת עצמו, ועל כן בית הספר, ומכאן המועצה, אחראית לפצותו.


המועצה המקומית: יש להטיל אחריות גם על התובע


מנגד, הכחישו המורים בבית הספר כי ביקשו מהתלמידים להביא כדורים וטענו כי הם נכנסו לשם כדי להחליף לבגדי ספורט. לכן, טענה המועצה, אין היא אחראית לפציעתו של התובע, ואין היא אחראית לפצותו.


בנוסף, טענה הנתבעת כי למעשה לא מדובר היה כלל בדלת מקלט אלא בדלת שהובילה לחדר חשמל, והתלמידים לא היו צריכים להיכנס לשם מלכתחילה.


לבסוף, דרשה המועצה כי לו תימצא אחראית לתאונה, יוטל אשם תורם על התלמיד שכן הוא נכנס למקום על דעת עצמו למרות שלא היה צריך להימצא שם.


בבואה לדון בפסק הדין, התייחסה השופטת ראשית לטענת הנתבעת כי מדובר היה בחדר חשמל, וכי התלמידים לא היו אמורים להימצא שם מלכתחילה. לדברי השופטת, עלה בידי התביעה להוכיח כי למעשה לוח החשמל הועבר לפני שנים לחדר אחר, וכעת החדר משמש כמחסן לציוד הספורט. כמו כן, הוכח כי פעמים רבות השתמשו התלמידים בחדר זה על מנת להחליף בגדיהם.


בכל מקרה, לדבריה, אין זה משנה מה היתה מטרת כניסתו של הנער לחדר, ממילא הנתבעת נושאת באחריות לפציעתו, שכן לא הוכח על ידה כי אסרה עליו או על חבריו להיכנס למקום, ומנגד הוכח כי החדר שימש תלמידים רבים לאורך שנים, בידיעת צוות בית הספר.


משכך, היה על הנתבעת למגן את דלת החדר ולנסות למנוע בכל האמצעים הנדרשים, תאונה שכזו. מעבר לכך, ברגע שלא מיגנה את הדלת, מן הראוי היה כי המורה האחראי ינעל את החדר וימנע מתלמידים להשתמש בו.


בהתייחסה לטענת האשם התורם, קבעה השופטת כי לא ניתן היה לצפות את התאונה, כי התלמידים וביניהם התובע לא נכנסו למקום ללא אישור, וכי בהתחשב בגילו הצעיר אין להטיל עליו כל אחריות לפציעתו.


יש לך שאלה?

פורום תאונות תלמידים וזכויות בגין ביטוח ילדים וסטודנטים
פורום תאונות כלליות - בבית, ברחוב, שטח ציבורי, מתקני ספורט, פיצויים ועוד
 


לפי כל אלה, ולאחר בחינת הנזק שנגרם לנער, קבעה השופטת כי המועצה המקומית תחויב בפיצויים לתובע בסך כולל של 110 אלף שקלים, וזאת בגין הוצאות רפואיות, כאב וסבל, הפסד השתכרות ועוד. כמו כן, חויבה המועצה בתשלום שכר טרחת עו"ד והוצאות משפט בסך של 25,960 שקלים.


ת"א 1694-02-09