בית משפט המחוזי מרכז לוד, גזר אתמול (יום ב') 6 שנות מאסר על פקיד בנק שמעל בכספי הלקוחות, וגנב לאורך השנים למעלה מ-6 מיליון שקלים. למרות שנותר חסר כל, ולמרות הצער שהביע, גזר עליו בית המשפט גם קנס כספי גבוה בנוסף לעונש המאסר.
לפי כתב האישום, עבד הנאשם במשך 10 שנים בבנק הפועלים בעיר צפונית. בתחילה הועסק בתפקיד יועץ השקעות, ולקראת סיום העסקתו ועד למעצרו ב-2012 עסק כרכז מוצרים במחלקה הפרטית. וכך, בעודו מטפל בחשבונות הלקוחות, שהופקדו בידיו תוך יצירת קשרי אמון, הוא משך כספים מאותם חשבונות בהיקף של כשישה מיליון שקלים.
על מנת להסוות את מעשיו, וכדי שהלקוחות לא ירגישו בחסרונם של הכספים, העביר יועץ ההשקעות כספים מחשבונות של לקוחות אחרים, כאשר הוא מנסה להסתיר בעורמה משיכות רבות שביצע. במעשיו, הוא אף ניצל את אמון הלקוחות בו, והציג בפניהם מצג שווא של מצב החשבון, כאשר הוא מוסיף הערות על מסמכי הפעולות בעו"ש, ככאלה הנעשו על ידי הלקוח בעצמו.
לפי כתב האישום, מדובר במאות הזדמנויות בהן הוא העביר סכומים רבים של כסף לכיסו הפרטי, כשהוא אינו בוחל באמצעים, מזייף חתימות של לקוחות, משנה פרטי פעולה, מעביר כספים מחשבונות של לקוחות אחרים לחשבונות מהם גנב ועוד.
כמו כן, משנת 2011 החל הנאשם לפעול באפיקים חדשים, והעביר סכומי מט"ח מחשבונות ניירות הערך של לקוחותיו, בגובה של 580 אלף שקלים, ביצע המרה לשקלים והעביר את הסכום לנותן שירותי מטבע, כאשר הוא יוצר מצג שווא שהוא עצמו אינו קשור להעברה, כאשר למעשה היה הוא בעצמו המוטב בפועל.
בסופו של דבר נתפס הנאשם ונעצר. לאחר הודאתו במעשים, הוא הורשע, בין היתר, בעבירות של גניבה בידי מורשה, זיוף, רישום כוזב במסמכי תאגיד, הלבנת הון ועוד.
בטיעוניה לעונש, הדגישה המאשימה את חומרת העבירות בהן הורשע, ואת הפגיעה הקשה באמון לקוחות הבנק. כמו כן, ציינה את הפגיעה הכלכלית הן בלקוחות, הן בבנק והן באוצר המדינה בגין הלבנת הון והעלמת המס. עוד טענה, כי אמנם הלקוחות פוצו על ידי הבנק, וכספם הושב להם, אולם הם עדיין ניזוקו מן העבירות, וקרוב לוודאי איבדו אמונם במערכת הבנקאית.
בנוסף, טענה המאשימה כי הנאשם בעצמו לא עשה דבר על מנת להקטין את נזקם, לא שילם פיצוי ללקוחות שהונה ולא עצר במהלך השנים ממעשיו הנלוזים.
לפיכך, עתרה המדינה להטלת קנס כספי גבוה, ללא קשר לתקופת מאסרו.
ההגנה: הנאשם נותר חסר כל ומתמודד עם חובות כבדים
מנגד, טען בא כוחו של הנאשם כי לאחר שנים בהן הוא מעל בכספי הבנק, ואף הודה בכך, הוא נותר למעשה חסר כל, ללא רכוש, ומתגורר כעת בבית אביו. עוד טען הסנגור, כי בימים אלה הוא נאבק בחובות רבים נגדו הן מהבנק והן מגורמים שונים אשר מגיעים לסכום כולל של כ-11 מיליון שקלים, כאשר הוא עצמו אינו משתכר דבר, ואשתו משתכרת סכום של כ-3,000 שקלים בחודש.
על כן, עתר סנגורו שלא להטיל עליו קנס כספי כלל, בהתחשבות במצבו הכלכלי ובהתחשב בעונש המאסר שיושת עליו.
הנאשם בעצמו ביקש לנצל את ההזדמנות שניתנה לו, והביע חרטה על מעשיו בבית המשפט, כאשר לטענתו, לו יכול היה להשיב את הגלגל לאחר, לעולם לא היה מעז לעשות את שעשה. כמו כן, טען כי הוא מוצא נחמה רק בעובדה כי הבנק פיצה את הלקוחות. בסיום דבריו, הוא ציין את העובדה כי הוא כבר משלם על מעשיו, לאחר שנותר מחוסר כל, ופגע פגיעה קשה כל כך במשפחתו, באופן שקרוב לוודאי לא ניתן לתיקון.
בבואו לדון בגזר הדין, לאחר שמיעת טיעוני הצדדים לעונש, עמד השופט ראשית על חומרת העבירות והדגיש את העובדה כי הם בוצעו בשיטתיות לאורך שנים, מבלי שעצר ולו פעם אחת ובחן את מעשיו. כמו כן, ציין השופט את הפגיעה הקשה בלקוחות ובהיקף האסטרונומי של הסכומים שלקח.
בית המשפט: העובדה שהבנק פיצה את הלקוחות לא יכולה להביא להקלה בעונש
כמו כן, קבע השופט כי אין לראות בפיצוי הלקוחות על ידי הבנק משום סיבה להקל בעונשו, שכן לא הוא עצמו השיב את הכספים ללקוחות וכן לא עשה דבר על מנת לתקן או לצמצם את הנזק. לפיכך, קבע כי יוטל עליו קנס כספי חרף מצבו הכלכלי, וחרף עונש המאסר שיקבל.
יחד עם זאת, התחשב השופט בהבעת החרטה בבית המשפט וקבע כי הינה כנה ואמיתית, וכן בעובדה כי הודה מיד במעשים כולם, וכי כבר נענש במידת מה בהתפרקות משפחתו ובמצבו הכלכלי הקשה.
יש לך שאלה?
פורום צווארון לבן
פורום הלבנת הון
לפי כל אלה, גזר עליו בית המשפט 6 שנות מאסר בפועל ושנה וחצי מאסר על תנאי. כמו כן, חויב הנאשם בפיצוי ללקוחות לפי גובה הגניבה, בסכום שלא עולה על 258 אלף שקלים ללקוח. במקרה שהלקוח פוצה על ידי הבנק, הוא ישלם את הכסף לבנק עבור הפיצוי.
לבסוף, חייב השופט את הנאשם בקנס כספי בסך 1.2 מיליון, או בשנת מאסר שלמה בעבורו.
ת"פ 45469-12-12