בית המשפט המחוזי בירושלים, גזר אתמול (יום ג') חמישה חודשי עבודות שירות על עורך דין שסייע לאישה בהתחזות לרופאה, המליץ עליה למטופלים חולי סוכרת, וסייע לה לשכור דירה תחת שם אחר.


במאי האחרון, נגזר דינה של אישה אשר, בין היתר, התחזתה לרופאה המטפלת במחלת הסוכרת, והונתה אנשים רבים אשר כמעט ואיבדו את חייהם בעקבות מעשיה.


בכתב האישום הרחב שהוגש נגדה, המונה כ-13 אישומים שונים, הוזכר עורך דין, אשר סייע לה בביצוע העבירות. כך, לפי האישום השישי, הגיע עורך הדין עם הנאשמת למתווך נדל"ן, בבקשה לשכור דירה. הוא הזדהה לפני המתווך כבעלה של הנאשמת, כאשר היא מתחזה לאישה אחרת, לאחר שגנבה ממנה את תעודת הזהות שלה.


עורך הדין, אשר ידע את זהותה האמיתית של הנאשמת, הגיע למתווך פעם נוספת וחתם יחד איתה על הסכם שכירות, כשהיא חותמת תחת שמה של אותה אישה.


באישום התשיעי, הוא מוזכר בשנית, כמי שהמליץ לחולי הסוכרת, שהגיעו לפתחה של הקליניקה של הרופאה המתחזה, על שירותיה. לפי אישום זה, הנאשמת מסרה את מספר הטלפון האישי שלו למטופלים פוטנציאלים, לאחר שהדריכה אותו כיצד להשיב לשאלותיהם. כך, סיפר הנאשם לכעשרה חולים שהתקשרו אליו, כי הוא חלה בסוכרת קשה, ותודות לטיפולה המיוחד של אותה "רופאה" הוא אינו זקוק עוד לזריקות האינסולין, ומצבו השתפר באורח פלא. כתוצאה מכך, ומה"טיפול" שניתן להם על ידי המתחזה, החולים הפסיקו לקחת אינסולין, ומצבם הורע עד לסכנת חיים.


לאחר הגשת כתב האישום נגדו, הגיעו הצדדים להסדר טיעון, לאחר שהנאשם הודה בעבירות. אולם, עם תחילת ההליך המשפטי, טען הנאשם כי פעל בתום לב, ולא הבין לעומק את מעשיו. בית המשפט דחה טענות אלה על הסף, וקבע כי לאחר הודאתו, אין מקום לנסות ולחזור בו ולהשמיע טענות מסוג זה.


לאור עברו הנקי מפלילים, הוגש תסקיר שירות מבחן בעניינו. הנאשם, כבן 45, החל את דרכו המקצועית כטכנאי מכונות, ולאחר שירותו הצבאי פנה ללימודי מחשבים. בשנת 2003 החל לימודי משפטים ולאחר כ-9 הוסמך לעורך דין.


שירות המבחן ממליץ לא להרשיע את הנאשם למרות חומרת העבירות


על אף ששירות המבחן התרשם כי הנאשם אינו מקבל אחריות מלאה על מעשיו, מתקשה לגלות אמפתיה לנפגעי העבירה ואף עסוק במידה רבה בעתידו התעסוקתי, בכל זאת נתן המלצה שלא להרשיעו וזאת משום שנראה כי הסבירות שיחזור על העבירות נמוכה, וכן הרשעה עלולה להביא לפסילת רישיונו כעורך דין.


בא כוחו של הנאשם ביקש לאמץ את המלצת שירות המבחן, כאשר הוא טוען כי העבירות אותן עבר, אינן קשורות באופן ישיר במקצוע עריכת הדין, וכי עונש מאסר עלול לפגוע קשות בפרנסתו ממקצוע זה. לטענתו, חלקו בעבירות היה זעום, כאשר היתה זו הנאשמת שהובילה אותו לכל אורך הדרך.


עוד טען בא כוחו, כי לאחר שנים בהן ניסה למצוא עיסוק הולם, מצא את ייעודו בעריכת דין, והמקצוע משמש עבורו עוגן משמעותי בחייו. לפיו, הוא בחר במקצוע מאחר והוא מכבד את החוק, וניתן לראות כי אין בעבירות שעבר משום פגיעת אמון הציבור במקצוע.


בית המשפט דחה את טענות ההגנה, וקבע כי במקרה זה לא מתקיימים התנאים אשר יכולים להביא לחריגה בעונש ולאי הרשעת הנאשם. לפיו, כבר הוכח כי הוא עסק במקצועות רבים ושונים בחייו, ואת מקצוע עריכת הדין אימץ רק לאחרונה, כך שלא קיימת סכנה ממשית להמשך פרנסתו. בהקשר זה, קבע כי הוא מותיר את ההחלטה האם להשעותו, ללשכת עורכי הדין בישראל לאחר הרשעתו המלאה בעבירות.

 

יש לך שאלה? 

פורום כתב אישום במשפט הפלילי
פורום דין משמעתי – ייצוג משפטי בבית דין משמעתי


עוד קבע השופט, כי מדובר בעבירות חמורות, אשר כמעט ועלו לכדי אובדן חיי אדם. לדבריו, הנאשם שיקר לחולי סוכרת, כאשר הוא טוען בפניהם שהוא בעצמו נרפא מהמחלה, ומשכנע אותם להגיע לטיפול שיכול היה לעלות להם בחייהם.


למרות טענותיו, הנאשם היה מודע לחלוטין לסכנות אלה, ובכל זאת שיתף פעולה עם הנאשמת. לפיכך, לא נותר אלא להרשיע אותו בעבירות.

 

לבסוף, גזר בית המשפט חמישה חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות, חמישה חודשי מאסר על תנאי ופיצוי בסך 1,500 שקלים לכל אחד מנפגעי העבירות.


ת"פ 33300-04-13