בית המשפט בירושלים גזר השבוע (יום א') מאסר שירוצה בשירות לציבור על שני חרדים שהורשעו בעבירות התפרעות לאחר שתקפו, יחד עם קבוצה גדולה, חייל חרדי שהיה בדרכו הביתה.


לפי כתב האישום, החייל ביקש להגיע לבקר את בן דודו בשכונת מאה שערים, כשהוא לבוש מדים וחובש כיפה לראשו. כאשר הבחינו בו תושבי המקום הם הסתערו עליו ותקפו אותו כשהם מכנים אותו בכינוי הפוגעני חרד"ק המרמז על קלות הדעת של החייל שנוהג כחרק או חיידק.

 

כאשר הצליח לבסוף החייל בכוחות מאומצים להדוף את קבוצת התושבים ולהיכנס לבית דודו, סגרה הקבוצה על הבית והחלה להשליך אבנים וחפצים שונים לעברו, כשביניהם שני הנאשמים.


עם הגיעו לבית, ביקש החייל מכוחות הביטחון ומהמשטרה שיבואו לחלצו. תוך זמן קצר הגיעו קציני משטרה בכירים למקום, כשהם מנסים לפלס דרכם בין התושבים הזועמים והמתפרעים. לפי כתב האישום, שני הנאשמים החלו, יחד עם הקבוצה, לתקוף ביתר שאת את השוטרים, כשהם מיידים לעברם אבנים, בקבוקי זכוכית וברזלים, וכל העת מסרבים להוראת המשטרה לפנות את המקום.


ההגנה: הנאשמים לא תקפו איש

 

לאחר מעצרם, הודו הנאשמים בעבירות המיוחסות להם, אולם בטיעונים לעונש טען בא כוחם כי כל אשמתם מסתכמת בהתקהלות, והם לא השליכו דבר לעבר השוטרים, ואינם קשורים כלל לאירוע. לפיו, מדובר בהתקהלות רגילה, והנאשמים נתפסו על ידי השוטרים לאחר שנרגעו הרוחות, ולאחר שחולץ החייל, מבלי שהיה קשר בינם לבין האירועים הקודמים.


עוד לטענתו, הם הגיעו למקום מסקרנות לגלות מדוע הגיעה המשטרה לשכונה, והם לא היו שותפים להפגנת התושבים שנערכה קודם לכן. לדברי הסנגור, מרשיו נאשמים רק בכך שברחו מהשוטרים כאשר אלה ביקשו לעצור אותם, ועל עבירה זו הודו מיד. אולם בגין עבירה זו אין הם צריכים להגיע לבית המשפט ובוודאי שלא לרצות עונש מאסר.


לבסוף, טען הסנגור כי ברגע שהסיפור הגיע לתקשורת, העניין נופח למימדים קיצוניים והמדינה חששה לחזור בה מכתב האישום החמור שהוגש כלפי הנאשמים. אולם, בסך הכל מדובר בעבירה מינורית של בריחה מהשוטרים. לפיכך, ולאור העובדה כי מדובר באנשים ללא עבר פלילי, אין מקום להטיל עליהם עונש מאסר אפילו לא כזה שירוצה בעבודות שירות או בשירות לציבור.


יש לך שאלה? 

פורום מעצר - זכויות עצורים ושחרור ממעצר
פורום כתב אישום במשפט הפלילי


השופט קיבל את דברי ההגנה, וקבע כי כתב האישום המתוקן אינו מייחס לנאשמים אשמה של פגיעה ישירה בשוטרים אלא רק התפרעות לאחר שהחייל חולץ מהבית בו התבצר. תחת הנסיבות החדשות, ולאחר שקבע כי לו היו מגיעים השניים לביהמ"ש תחת כתב האישום הראשון היו מקבלים עונש מאסר בפועל, גזר השופט עונש שירוצה בעבודות לשירות הציבור.


לפיכך, הטיל השופט על הנאשם הראשון 180 שעות לשירות הציבור שירוצו בהגשת מזון בבתי חולים ו- 3 חודשי מאסר על תנאי. על הנאשם השני הוטלו גם כן 180 שעות לשירות הציבור בהתאם להוראת שירות המבחן, וכן 3 חודשי מאסר על תנאי.

 

ת"פ 25313-07-13