מנהל מכירות בחברה מענף החשמל אשר התפטר מעבודתו הגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה בנצרת, בדרישה להורות על צו מניעה אשר ימנע ממעסיקיו להוציא מידע מהמחשב ומהטלפון הנייד שקיבל מהם. בתביעה נגדית שהוגשה נגדו, התברר כי העובד ניצל את האמצעים שהועמדו לרשותו כדי לעבוד אצל חברה מתחרה. תביעתו נדחתה, והוא חויב בפיצויים.
בשנת 2010, לאחר שדחו מעסיקיו את דרישותיו לגבי תנאי העסקתו, הגיש התובע את התפטרותו והודיע על כוונתו לחפש עבודה אחרת. המעסיקים קיבלו את ההתפטרות וביקשו ממנו להאריך את תקופת ההודעה המוקדמת.
דיווח על ימי מחלה ונסע לחו"ל לקידום עסקיו
כחודש לאחר התפטרותו, הודיע העובד לממונה עליו כי הוא חולה ולא הגיע במשך חמישה ימים לעבודה. אלא שבמקום להיות בבית, נסע העובד לחו"ל. כששב בחזרה לארץ התבקש להגיע למשרד על מנת להסדיר את ההתחשבנות ביניהם לאור סיום עבודתו. בפגישה ביניהם התבקש העובד להשיב לאלתר את המחשב הנייד והטלפון הסלולרי שניתנו לו על ידי החברה.
התובע ביקש שייתנו לו תחילה למחוק את קבציו האישיים, ותכנים פרטיים אחרים, אולם החברה סירבה לבקשתו, והוא נדרש לעזוב את המקום. בתגובה, הוא הגיש בקשה לצו מניעה נגד החברה בטענה שמדובר בקבצים אישיים ובסיווג ביטחוני רגיש.
כמו כן, טען בתביעתו כי בהתנהלותם של הממונים עליו, הוא רואה עצמו כמי שפוטר על ידם, ועל כן הינו זכאי לפיצויים, פדיון חופשה, דמי הבראה וימי מחלה שלא נוצלו.
החברה הגישה לצד כתב ההגנה גם כתב תביעה שכנגד, וטענה כי במחשבו האישי נפרסה בפניהם פעילות ענפה שביצע עבור חברה מתחרה. לטענתה, התפטרותו של התובע הגיעה במפתיע לאחר שחזר מנסיעה לקוריאה על מנת לקבל שם טיפול רפואי, לדבריו, שלא ניתן להשיגו בארץ. לשאלה האם הוא קיבל הצעה מחברה מתחרה, השיב אז בשלילה.
במעמד ההתפטרות הסכימו הצדדים על תאריך עזיבה, והובטח לו על ידי הממונה כי לפנים משורת הדין, הוא יבדוק עבורו אם יוכל לקבל עמלה עתידית על עסקאות שסגר. אלא כאשר התשובה בעניין התעכבה, הודיע על היעדרות עקב מחלה. לדברי הנתבעת, באותו הזמן גילתה החברה, באמצעות צד שלישי, כי אותו עובד הציג עצמו, במהלך כנס עסקי, כמנהל מכירות בחברה המתחרה, תוך שהוא מציע לו את מוצריה.
העביר סודות מסחריים רגישים של החברה
לטענתה, התובע החל לעבוד בחברה המתחרה במקביל לעבודתו אצלה, והרבה לפני התפטרותו, כאשר הוא נעזר בכל האמצעים שניתנו לו, על מנת לקדם עסקאות בעבורה, ולהעביר לה סודות מסחריים רגישים. כמו כן, הוא העביר עסקה חשובה ביותר של החברה לחברה המתחרה, וניצל שעות עבודה עליהם קיבל תשלום, לקידום ענייניו האישיים והעסקיים.
לפיכך, טענה הנתבעת כי לא זו בלבד שאינה חייבת לו כספים, אלא שהוא חייב לפצותה בשל הפרה בוטה של חובותיו כלפיה, ובשל הפרה גסה ומכוונת של הסכם הסודיות עליו חתם כאשר התקבל לעבודה 4 שנים קודם לכן.
התובע הכחיש מכל וכל את טענות החברה, וטען כי לא גילה סודות מסחריים של הנתבעת, ופעל ביושר ובהגינות כאשר הגיש את התפטרותו טרם חיפוש מקום עבודה חלופי.
לאחר שמיעת טענות הצדדים, קיבלה השופטת את גרסת החברה במלואה ודחתה את תביעת העובד. בנימוקיה להחלטתה, טענה השופטת כי עלה בידי הנתבעת להביא די הוכחות כדי לקבוע כי התובע לא בחל באמצעים ושימש כמנהל מכירות בחברה מתחרה בזמן שהוא יושב במשרדיה. כמו כן, הוכח כי את "ימי המחלה" ניצל העובד לנסיעת עסקים לחו"ל.
יש לך שאלה?
פורום התפטרות, התפטרות עקב מצב בריאותי
פורום בית דין לעבודה והתפטרות בדין מפוטר
את תביעתו של התובע דחתה השופטת תחת הנימוק כי הפר באופן בוטה את חובת תום הלב ביחסי עובד מעביד, ובעקבות דיווחו הכוזב לגבי "טיפולים רפואיים" בזמן שהוא מקדם את עסקיו.
לפי כל אלה, חייבה השופטת את התובע בתשלום פיצויים בסך 100 אלף שקלים בגין פיצוי לפי חוק עוולות מסחריות, 50 אלף שקלים בגין נזק למוניטין החברה והפרת הסכם עבודה, ו-20 אלף שקלים הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד.
ס"ע 12495-05-10