בית המשפט המחוזי בבאר שבע גזר בשבוע שעבר (יום ה') 32 חודשי מאסר בפועל על סוהר שהבריח טלפונים לאסירים ביטחוניים.
הסוהר הודה במעשיו הואשם בשישה אישומים שונים והורשע בעבירות של קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים, איסור העברת חפץ אסור ועוד.
לפי כתבי האישום, בשנת 2011 שירת הנאשם כסוהר בבתי סוהר בהם מצויים אגפים של אסירים ביטחוניים. האישום הראשון מתייחס לחודש יוני, אותה שנה, אז פנה אליו אסיר בטחוני והציע לו להבריח לתוך כותלי בית הסוהר טלפונים סלולריים, כאשר בעבור כל טלפון יקבל 15 אלף שקלים. הוא הסכים להצעה, קיבל לידיו שני טלפונים סלולריים ו-20 כרטיסי סים, וכן סכום של 39 אלף שקלים.
הנאשם נשמע להנחיות והעביר את אחד מהטלפונים ושבעה כרטיסי סים שונים לאסיר הביטחוני. לפי האישום השני, כאשר הועבר הסוהר לשרת בכלא אחר, העביר 5-6 טלפונים נוספים וקיבל לידיו סכום של 30 אלף שקלים. וכך עד חודש מרץ 2012, העביר עשרות טלפונים סלולריים וכרטיסי סים, וקיבל לידיו סכומים של עשרות אלפי שקלים. בנוסף, העביר גם ציוד נלווה כגון מטענים, אוזניות ועוד.
התגורר אצל הוריו יחד עם 13 אחיו ואחיותיו
לאור עברו הנקי מפלילים וגילו הצעיר, הורה בית המשפט לערוך תסקיר מבחן בעניינו. הנאשם, כבן 22 נשוי ואב לשני ילדים, התגייס לשירות חובה צבאי בשב"ס. לפי התסקיר, הנאשם נאלץ לחיות לאחר נישואיו בבית הוריו יחד עם 13 אחיו ואחיותיו, בצפיפות, בשל מצבו הכלכלי הקשה.
הנאשם טען בפני שירות המבחן כי נאלץ לקחת הלוואות מאנשים פרטיים, אולם לא הצליח להחזיר אותם ממשכורתו הצבאית ולא יכול היה למצוא עבודה בנוסף על שירותו בשב"ס. שירות המבחן התרשם כי הוא ביצע את העבירות על רקע מצוקה כלכלית, כאשר בנוסף היה שרוי בתחושה של בלבול, כאשר מחד ביקש להידמות לאביו ולשרת את המדינה, ומאידך חש קושי להוות דמות סמכותית בפני אסירים בני עמו. לבסוף, המליץ שירות המבחן להטיל עליו עונש שיקומי.
ההגנה ביקשה לקבל את המלצת שירות המבחן בעניינו, ולהקל בעונשו בהתחשב בעברו הנקי, גילו הצעיר ובעובדה כי הביע חרטה עמוקה וכנה על מעשיו. כמו כן, ביקש הסנגור לקחת בחשבון כי מרשו הודה מיד במעשים וחסך זמן שיפוטי יקר.
מנגד, הצביעה המאשימה על חומרת המעשים, ועל המעילה בתפקידו בשעה שהיה אמון על השמירה על אסירים ביטחוניים ועל מניעה של פגיעה אפשרית בביטחון המדינה. עוד הוסיף בא כוחה, כי אל לבית המשפט לשכוח כי לא מדובר במעידה חד פעמית, והנאשם לא עצר לאחר פעם אחת, אלא בחר לבצע שוב ושוב את העבירות כשהוא מודע להשלכותיהן.
ביהמ"ש: הסוהר במעשיו סיכן את הציבור באופן ממשי
לאחר שמיעת טענות הצדדים ובחינת הראיות, קבעה השופטת כי מעשיו של הנאשם סיכנו את הציבור באופן ממשי ולא באופן סמלי כבשאר עבירות שוחד. כאן מדובר בפעולה אשר פתחה פתח לאסירים ביטחוניים ליצור קשר עם חברי ארגון נוספים, ולתכנן מהלכים שעלולים להסתיים בקיפוח חיי אדם.
יש לך שאלה?
פורום דיני צבא | משפט פלילי צבאי
פורום צווארון לבן
לפיכך, קבעה השופטת, מדובר בעבירה חמורה ביותר המחייבת עונש מאסר בצדה. יחד עם זאת, התחשבה בגילו הצעיר של הנאשם, בעובדה כי הודה מיד במעשיו, והתחרט עליהם מאוד, וכן בעברו הנקי מפלילים והגעתו ממשפחה נורמטיבית. כמו כן, התחשבה השופטת בכך שלא ביצע את העבירות בעבור התמכרות כלשהי וכדומה אלא בעבור בצע כסף, לאור מצבו הכלכלי הירוד.
לפי כל אלה, גזרה עליו השופטת 32 חודשי מאסר בפועל, שנת מאסר על תנאי, קנס כספי בסך 25 אלף שקלים. לבסוף, הורתה השופטת על חילוט כספי השוחד שקיבל בסך 51 אלף שקל.
ת"פ 43810-03-12