בית משפט השלום בפתח תקווה גזר בשבוע שעבר מאסר על תנאי על גבר ואישה אשר הורשעו בסחר באיברים להשתלה.


שני הנאשמים פרסמו בשנת 2008 מודעה במקומון על חיפוש תורם כליה. לאחר פרסום המודעה, קיבלו השניים פנייה מאדם אשר ביקש לתרום את כליתו. בפגישה שנערכה ביניהם בבית החולים אסף הרופא, הסביר הנאשם לתורם כי הוא עצמו מקבל מנתרם הכליה סכום של 150 אלף שקלים, ומתוכם יקבל התורם סכום של 105 אלף שקל.


במעמד הפגישה הנאשם צייד את התורם במסמכים מזויפים, אשר פירטו את הבדיקות שעליו לעבור. לאחר שעבר את הבדיקות, לקח אותו הנאשם לפגוש את הנתרם בביתו, שם הסביר לשניים, לתורם ולנתרם, על ההליכים הצפויים ועל הוועדה שאמורה לאשר את התרומה.


הדריך את התורם כיצד לשקר בוועדה 


אז, הדריך הנאשם את התורם ואת הנתרם כיצד לשקר בוועדה ולומר כי הם מכירים זה מכבר, וכי התורם ביקש לתרום כליתו מאחר ומצבו של הנתרם נגע ללבו מאוד והוא מבקש לסייע לו, ללא תמורה כמובן. זמן מה, לאחר הפגישה ביניהם קיבל הנאשם מהנתרם דמי מקדמה בסך 7,000 שקלים במזומן.


אולם, תכניתו של הנאשם לא יצאה לפועל לאחר שהתורם החל לחשוד באי חוקיותו של כל התהליך, וביקש לחזור בו מההסכם. לאחר תלונה בעניין, התחזה חוקר משטרתי לאדם המעוניין לתרום כליה ונפגש עם הנאשם. בפגישה, הסביר לו הנאשם כי הוא משמש כמתווך בין אלה הנזקקים לתרומה לבין אנשים המוכנים לתרום את הכליה, והוא למעשה מקבל כסף בו הוא מתחלק עם התורם.


הנאשם אף הגדיל לעשות, והציע לחוקר המתחזה שבמידה ויאתר לו תורמים נוספים הוא יקבל 5,000 שקלים עבור כל אחד.


לאור גילם המבוגר ועברם הנקי של הנאשמים, הורתה השופטת לערוך תסקיר שירות מבחן בעניינם. הנאשם, כבן 70, הינו חולה סרטן, נשוי ואב לשני ילדים, אשר אחד מהם סובל מפיגור שכלי, ולפי שירות המבחן לא נראה כי יחזור על העבירות. הנאשמת השניה, כבת 56, אשר שיתפה פעולה בתיווך, הינה אם לשלושה וסובלת אף היא ממצב רפואי ירוד. 


באי כוחם של הנאשמים הפנו את בית המשפט לנסיבות חייהם הקשות, ולמצוקה הכלכלית בה מצוי הנאשם בעקבות העובדה כי הינו המפרנס היחיד, וכי עליו לשלם על טיפולים יקרים לבנו אשר מלבד הפיגור השכלי סובל ממחלה נדירה.

 

המעשים בוצעו על 'קו התפר' 


עוד טענו באי כוחם כי החוק על איסור תיווך נכנס לתוקפו בסמוך לעבירות ועל כן, יש לתת תקופת חסד לנאשמים. לטענת הנאשמת, היא כלל לא ידעה על היכנסו של החוק לתוקף ופעלה מתוך רצון לסייע לחולי הדיאליזה.


לאחר שנמצא כי הנאשמים לא יוכלו לבצע עבודות שירות מפאת מצבם הרפואי, פסקה השופטת כי יושת עליהם עונש מאסר על תנאי בלבד וקנס כספי. בנימוקיה להחלטתה, טענה השופטת כי אף על פי שהמעשים הינם מעשים מכוערים וקשים ביותר הראויים להוקעה ולגינוי, עדיין הם נעשו ב"קו התפר" בו נכנס החוק האוסר את מעשי התיווך לתוקפו. עוד הוסיפה השופטת כי הניצול הציני של החולה בשעת מצוקתו הקשה ביותר, הינו ניצול חמור אשר דורש בצדו עונש וכי תחום השתלת האיברים, הרגיש דיו, אינו ראוי לעשיית מסחר.

 

יש לך שאלה? 

פורום נפגעי הונאות מחשב סייבר זיופים ועקיצות
פורום כתב אישום במשפט הפלילי


וכך, לאור העובדה כי העבירות נעשו על "קו התפר" של כניסת החוק לתוקפו, ובעקבות מצבם הבריאותי של הנאשמים, גזרה השופטת 10 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים וקנס כספי בסך 6,000 שקלים על הנאשם, ו-7 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים וקנס בסך 4,000 שקלים על הנאשמת. 

 

ת"פ -21217-09-11