בין אם אתם זוג צעיר שמבקש לקנות דירה ובין אם אתם שוכרים שבעל הבית שלכם החליט לפתע להעלות את שכר הדירה לזה הנהוג בניו יורק, החיפוש הקדחני אחר דירות ראויות למגורים (מבלי למכור כליה כדי לסייע במימון) הוא אותו החיפוש- בעיקר מייאש.
נכון, יש אתרי אינטרנט ויש פייסבוק ויש החלפת דירות ועוד כל מיני פתרונות יצירתיים במיוחד אבל כשאין זמן פנוי וכשנמאס לרענן את העמוד בהומלס, לא נותר לנו אלא לפנות לתיווך.
אך איך מוצאים את המתווך הנכון? לשם כך, אספנו עבורכם 10 כללים למציאת המתווך המושלם:
1. לשאול חברים/מכרים ובני דודים
קרוב לוודאי שיהיה סביבכם מישהו שמכיר מתווך. שווה לשאול אם הם יכולים להמליץ על מישהו מסוים, לברר אם הוא אמין, מקצועי ואולי גם לא יקר במיוחד. אף פעם לא מזיק לשאול ותמיד אפשר להרוויח.
2. מי נתן לך רישיון?
בין אם החבר המליץ על מתווך או בין אם מצאתם אותו דרך פרסומת, תמיד צריך לבדוק את רמת המקצועיות שלו. שאלו את עצמכם (ואותו) כמה שאלות כמו: האם יש לו רישיון תיווך נדל"ן? האם הרישיון תקף? האם תיווך זה העיסוק העיקרי שלו, או שזה תחביב לשעות הפנאי?
השאלה האחרונה היא חשובה ביותר שכן ישנם אנשים רבים שהחליטו לעסוק בתיווך כעסק צדדי, אך הם אינם זמינים כפי שהייתם רוצים שיהיו.
3. ניסיון וותק – המתכון להצלחה!
כשאתם שוכרים שירותיו של איש מקצוע אתם רוצים לדעת שהיו לו כמה לקוחות לפניכם, ושהוא מכיר ויודע את העבודה. כך גם בבחירת מתווך. חשוב לדעת ולוודא כי יש באמתחתו מספר עסקאות מוצלחות. לא להתבייש לשאול, ואף שווה לבדוק תוך כמה זמן הוא בדרך כלל סוגר עסקה ללקוח, והאם הוא הצליח גם למכור או להשכיר דירות ישנות ו"מאתגרות יותר".
4. איך מפרסמים?
חשוב לברר עם המתווך מהן שיטות העבודה שלו? היכן הוא מפרסם? האם הוא מרבה להשתמש ברשת האינטרנט? האם הוא משתף פעולה עם מתווכים אחרים? האם הוא מארגן סיורים קבוצתיים בנכס שלכם לקונים פוטנציאלים? סעיף זה חשוב במיוחד לאלה המעוניינים למכור את דירתם, ומה שהם מחפשים בעצם זו חשיפה רחבה לנכס. במקרה כזה חשוב לקחת מתווך שמכיר את כל שיטות השיווק בשוק הנדל"ן ויודע היטב כיצד להשתמש בכלים שעומדים לרשותו.
5. מחויבות מוגבלת
אין הרבה אנשי מקצוע שייתנו שירות טוב ללקוח כאשר הם חוששים שמישהו אחר נושף בעורפם. מתווכי נדל"ן כמעט תמיד יבקשו מכם לחתום על הסכם בלעדיות, ואז יפעלו בבטחה להשיג לכם את מבוקשכם. הסכם כזה רלוונטי בעיקר לעסקאות גדולות כמו מכירה או רכישה של דירה, אך לעתים יידרשו זאת מכם גם בהשכרה.
בסך הכל ההסכם פועל גם לטובתכם, אך חשוב לדעת כי תקופת הבלעדיות חייבת להיות מוגבלת בזמן. הזמן הסביר נע בין שלושה חודשים לחצי שנה וצריך לבדוק היטב כי התקופה מצוינת בהסכם.
6. כמה משלמים למתווך?
כאן ישנם הבדלים, מטבע הדברים, בין השכרת דירה למכירה או קנייה. בהשכרת דירה התעריף המקובל הוא דמי שכירות של חודש בצירוף מע"מ, גם מצד השוכר וגם מצד הקונה.
בקנייה או במכירה של דירה נהוג לגבות 2% מסכום הנכס, גם כאן מצד שני הצדדים. כך נהוג, אך זה לא אומר שאי אפשר להתמקח. פעמים רבות אפשר להתפשר על עמלה נמוכה יותר, וגם ההיפך - אפשר להציע עמלה גבוהה יותר, בתנאי שהמתווך יצליח למכור את הדירה בסכום גבוה יותר (כך שניכם יוצאים נשכרים).
בין אם התמקחתם ובין אם התחייבתם לעמלה מלאה, לעולם אל תשלמו מראש ולעולם תבדקו את החוזה ואת האותיות הקטנות לפני החתימה.
7. השכנים נאים בעיניך?
שכרתם מתווך, עכשיו הוא מגיע עם הצעות. אתם, בתור קונים חכמים במיוחד, תרצו לדעת הכל, אבל הכל, על הנכס שאתם קונים, או שוכרים. לא הייתם רוצים לקום בוקר למחרת המעבר ולגלות שאתם גרים מעל רשת עבריינית לסחר בסמים נכון? המתווך שם בשבילכם, שאלו אותו כל שאלה שעולה בדעתכם לגבי הנכס. החל מאופי השכונה וטיב השכנים וכלה בזרימת המים בכיור האמבטיה. אל תתביישו, אתם אלה שתצטרכו לגור שם!
8. אף אחד לא מושלם
הדירה מקסימה, יש נוף לים, הקרמיקה מאיטליה, והתקרה גבוהה. אז זהו, שתמיד יש איזה פרט קטן וחשוב שהמתווך שכח להזכיר. אנא מכם, וודאו היטב שהפרט הקטן אינו גדול, ושהמתווך היקר מונה בפניכם את כל החסרונות של הדירה. אם המתווך מגיב לבקשתכם בבהלה כנראה שהוא לא המתווך בשבילכם.
9. התשה לא רלוונטית
כדי שלא תצטרכו להתרוצץ מדירה לדירה ולתפוס את הראש בכל פעם שאתם נכנסים אליה, כי זה לא מה שביקשתם, דאגו להסביר היטב למתווך מה אתם רוצים. אבל בדיוק ולא בערך. בררו עם עצמכם מה הכי חשוב לכם, ועל מה לא תתפשרו כדי שהוא יוכל למצוא בדיוק את דירת החלומות שלכם או דירה מספיק קרובה לשם.
יש לך שאלה?
10. לא להיבהל מקולות הזירוז
אז יש לכם מתווך שאתם סומכים עליו, מקצועי, וותיק, הוגן שיודע בדיוק מה אתם צריכים. והפלא ופלא נמצאה דירת החלומות! השכנים נאים, הגינה מטופחת והזרם באמבטיה עובד כמו שצריך. עצרו! לפני שאתם מתעלפים מהגימור האיטלקי, כדאי לערוך בדיקה נוספת על ידי בעל מקצוע ניטרלי שלא ייבהל מקולות הזירוז שמשמיע את המתווך הלהוט לסגור את העסקה. כדאי להתייעץ עם שמאי, או מהנדס בנייה, כדי לבדוק שאין ליקויים לא רצויים וכו'. תשובותיו יכולות אף להוות בסיס להפחתה במחיר הדירה.
זהו, אתם מוכנים. צאו לדרך, בחרו את הטוב ביותר ואל תחששו לשאול לבדוק ולברר - מדובר בבית שלכם!