בית משפט השלום לנוער בנצרת גזר 7 חודשי מאסר בפועל על נער שתקף שוטרת בזמן שניסה לברוח ממעצר בית.
דחף שוטרת וריסס שוטר בגז מדמיע
לפי כתב האישום, הנער ששהה במעצר בית בבית אמו במהלך משפט בגין פריצה, יצא מביתו ללא רשות בתחילת אוגוסט האחרון. אמו דיווחה על בריחתו למשטרה שהחלה בחיפושים אחריו. שוטרת מצוות החיפוש עלתה על עקבותיו וניסתה לעכבו, אולם הנער דחף אותה בחוזקה וברח מהמקום.
למחרת היום, דיווח אביו של הנאשם, שחי בנפרד מאמו, שהנער הגיע לביתו. השוטרים שהגיעו לעצור אותו בגין הפרת תנאי המעצר, נתקלו בהתנגדות קשה כאשר הנאשם ריסס את אחד השוטרים בגז מדמיע, ולאחר מכן איים על שני השוטרים בסכין יפנית. בתגובה, ריססה שוטרת את פניו של הנאשם בגז פלפל, והוא ברח ונעל עצמו בשירותים. לאחר זמן מה, הצליחו השוטרים לעצור את הנאשם והוא הובא אל בית המשפט.
ארבעה אישומים פלילים נוספים לנאשם
בעקבות המעשים, הורשע הנאשם בתקיפת שוטר בנסיבות מחמירות, בהפרעה לשוטר במילוי תפקידו, בהפרת הוראה חוקית בגין בריחתו ממעצר בית ובעבירת איומים.
הנאשם, שבעברו 4 אישומים נוספים, ביקש לאחר את כל ענייניו לתיק אחד, וכך נדרש ביהמ"ש לגזור דינו בגין כולם יחד. האישומים הנוספים נסבו סביב עבירות תקיפה ואיום כלפי אח הנאשם, החזקת סכין בשטח בית ספר, ושתי עבירות שונות בגין התפרצות וגניבה.
המאשימה: עונש חמור לנאשם שיהלום את חומרת העבירות
בטיעוניה לעונש, הדגישה המאשימה את ריבוי העבירות בהן מואשם הצעיר, כולן בעלות אופי פלילי, וכולן חמורות ומסוכנות. כמו כן, הדגיש את העובדה כי הנאשם הפר את האמון שנתן בו בית המשפט כאשר דן בענייניו הקודמים.
לטענתה, על ביהמ"ש להחמיר עם עונשו ולהטיל עליו עונש מאסר בפועל ועונש מאסר על תנאי, לצורך הרתעתו של הנאשם מהישנות המעשים.
הנאשם חווה הזנחה, התעללות ואלימות כל חייו
מנגד, הדגישה באת כוחו של הנאשם את העובדה כי הנאשם מגיע מרקע קשה ביותר, כאשר הוא חווה הזנחה והתעללות כל חייו, וכן נמצא בתווך בין הוריו לאחר הליכי גירושין קשים וכואבים. לטענתה, הנער הצעיר, עבר מסגרות רבות, עד שלבסוף נפל בין הכיסאות והגיע למצב קשה זה.
עוד טענה באת כוחו, כי עונש מאסר בתא מבודד בכלא, לא ייטיב כלל עם הנאשם אלא רק ירע את מצבו. לפיכך, עתרה לעונש שיקומי וביקשה להימנע ממאסר בפועל.
תסקיר חריג לנאשם בעקבות נסיבות חיים קשות ביותר
בעקבות גילו הצעיר, הורה ביהמ"ש להגיש תסקיר בעניינו של הנאשם. באופן חריג, עקב נסיבותיו המיוחדות וסיפור חייו הקשה, ביקש בית המשפט תסקיר מפורט בעניינו, שלא יתמקד רק בהמלצות שירות המבחן אלא אף יתאר את השתלשלות חייו עד להגיעו לבית המשפט.
מתסקיר המבחן עולה תיאור קשה של אב מכה ואלכוהוליסט, שכיום חולה בסרטן, אם שנישאה בשנית לבעל מכה, הזנחה נפשית ורפואית של הנער לאורך שנים, מספר ניסיונות התאבדות שלא צלחו, התפרצויות זעם קשות, שימוש בסמים ומעבר בין בתי אומנה, פנימיות, ומסגרות שונות נוספות בהן לא הסתדר מעולם ולא מצא את עצמו.
לבסוף, ציין שירות המבחן כי למרות שהנער צריך טיפול שיקומי ולא מאסר, לא נמצא טיפול מתאים ונכונותו לקבל טיפול הינה נמוכה ביותר. על כן, הציע שירות המבחן הוסטל שיקומי לאחר עונש מאסר, וזאת בתנאי שיאות לשתף פעולה.
ביהמ"ש: עבירות חמורות שדורשות עונש כבד מאוד בגינם
בבואה לתת את גזר הדין, הדגישה ראשית השופטת את חומרת העבירות, את העובדה כי כולן נעשו בתוך שנה אחת בלבד וכי הנאשם הפר באופן חמור ביותר את אמונו של ביהמ"ש. לפיה, על פי האמור, ולפי העבירות וחומרתן, היה על ביהמ"ש להטיל עונש כבד מאוד על הנאשם, הן לצורך הרתעתו מהישנות העבירות והן לצורך הרתעת הציבור מתקיפת עובד ציבור ומהפרה כה בוטה של החוק.
גילו המנטלי של הנאשם נמוך בהרבה מגילו הפיזי
אולם, לאור נסיבות חייו הקשות באופן יוצא דופן, המלמדות על דיכויו של הנער, על כך שמגיל קטן מאוד מנת חלקו הייתה אלימות והזנחה, אין אלא להתחשב בנסיבות אלו במתן העונש. יתרה מכך, טענה השופטת, כי למרות שמדובר בקטין הקרוב יותר בגילו לגיל הבגירות, שהרי גילו המנטלי נמוך הרבה יותר מזה הפיזי, ועל כן יש להתחשב בו כקטין צעיר יותר במתן העונש.
יש לך שאלה?
פורום עבירות רכוש | גניבה | פריצה
פורום אלימות במשפחה
פורום ועדות שחרורים
לאחר התחשבות בגורמים האמורים, ולאחר בחינת המלצת שירות המבחן, הרשיעה השופטת את הנאשם וגזרה עליו 7 חודשי מאסר בפועל תוך ניכוי התקופה בה שהה במעצר הבית; 9 חודשי מאסר על תנאי, והתחייבות כספית בסך 1,500 שקלים שלא לעבור עבירות דומות במשך שנתיים.
לבסוף, קבעה השופטת צו מבחן למשך שישה חודשים בו יהא נתון הנאשם מרגע צאתו ממאסר.
עודכן ב: 20/01/2014