האם בעל שניסה לרצוח את אשתו יכול ליהנות מכספי הפנסיה שלה בעודה בחיים בעת חלוקת הרכוש? בית משפט העליון נאלץ לפסוק השבוע במקרה סבוך זה, ומצא פתרון יצירתי ביותר לפתרון הסכסוך.
דקר את אשתו ופצע אותה לנגד עיני בנם הקטן
באוקטובר 2000 בעת ויכוח ולאחר 25 שנות נישואין, תקף בעל את אשתו ודקר אותה בסכין מול עיני בנם הקטן. האישה הובהלה לבית החולים וניצלה, ואילו הבעל נעצר, נשפט וכעת הוא מרצה עונש מאסר בן 13 שנה.
במקביל למשפט הפלילי בעניינו, ביקשה האישה להתגרש ממנו ולפתוח בחיים חדשים. בית הדין חייב את הבעל במתן גט בשנת 2004 לאור הנסיבות החריגות. אולם, התביעות הרכושיות שהוגשו לאחר הגירושין לבית המשפט לענייני משפחה, נשארו תלויות ועומדות ללא פתרון וללא הסכמה עד שהגיעו לבית המשפט העליון שדן באיזון המשאבים ובבקשה שהגישה האישה.
תביעות אלו עסקו בחלוקת הרכוש בין בני הזוג, שהתבסס בעיקר על ההכנסות מהמשך המשפחתי שניהלו יחד, ומהכנסות עבודה של הבעל כנהג הסעות ושל האישה כעובדת סוציאלית.
האם צריך להתחשב בנסיבות הרשעתו הפלילית בעת חלוקת רכוש?
האישה טענה בתביעתה כי הבעל אינו זכאי למעשה לכספים לאור העובדה כי ניסה לשים קץ לחייה. לטענתה, צריכה לעלות השאלה האם יש להתחשב בעת חלוקת הרכוש בעברו האלים של בן זוגה, ובעובדה כי הוא מרצה עונש מאסר על ניסיון לרצח של בת הזוג איתה הוא מבקש לחלוק רכוש.
עוד ביקשה האישה כי איזון המשאבים לא יחולק באופן שוויוני ביניהם, בין השאר בשל העובדה כי אין זה הוגן שבעלה יירש את כספי הפנסיה שלה לאחר שניסה לסיים את חייה, וכן בשל העובדה שבעקבות מעשיו הורע מצבה הכלכלי, והיא נותרה אם חד הורית לארבעה ילדים.
האישה אף הגישה תביעת נזיקין כנגד הבעל במקביל להליכים, וטענה כי מגיע לה פיצוי מעבר להחלטה שתיקבע בנוגע לחלוקת הרכוש.
הבעל: אין סיבה לסטות מחלוקת רכוש רגילה ושוויונית
הבעל מנגד, טען כלפי האישה כי אין עילה נראית לעין לסטייה מחלוקת רכוש רגילה, שווה בשווה, בין בני זוג. עוד טען כי למעשה היה הוא זה שקופח כלכלית על ידי האישה, בכך שהיא מנעה ממנו את ההכנסות שהופקו מהמשק המשפחתי. לטענתו, האישה שמה לעצמה מטרה להשתלט על רכוש הצדדים, תוך שיתוף פעולה עם בתם המשותפת.
"הרצחת וגם ירשת" - או ניסית לרצוח ואז ניסית גם לרשת?
בית המשפט העליון קיבל את טענותיה של האישה, לאחר שמיעת הצדדים, וקבע כי בעת איזון המשאבים לא יחושבו קרנות הפנסיה של האישה. כל שאר הרכוש, בכללו ההכנסות מהמשק המשפחתי וקופות הגמל וההשתלמות שאינן תלויות בחייה של האישה, יחולק בין בני הזוג באופן שווה.
יש לך שאלה?
פורום אלימות במשפחה
פורום חלוקת רכוש | איזון משאבים
ההיגיון מאחורי פסק דין זה, הינו שאין זה ראוי לתת למורשע בניסיון לרצח אשתו, כספים המגיעים לה מתוקף היותה בחיים, כמו קרן הפנסיה.
לפי שופטת העליון, אמנם לא מדובר במישרין בפסוק "הרצחת וגם ירשת" אולם מדובר בשאלה קרובה במהותה, השואלת האם אדם זכאי ליהנות מכספי אישה הניתנים לה על פי זכויות התלויות בחייה, למרות שניסה ליטול אותם ממנה? לפי השופטת התשובה הינה שלילית באופן חד משמעי, ומכאן פסק הדין.