בית משפט השלום בחיפה גזר בסוף חודש שעבר חצי שנת עבודות שירות על משפטן בגין זיוף מסמכים, שיבוש מהלכי משפט וחקירה, איסור השטה ועוד.
ההפלגה ללא רישיון וללא היתר הסתיימה בטביעת הספינה
לפי כתב האישום, בשנת 2003 רכש הנאשם ספינה כאשר אין בידיו את תעודת משיט מתאימה. אף על פי כן, העביר הנאשם את הספינה על שמו אצל רשם כלי השיט, כאשר מעבר לכך שאין בידו תעודה גם לא היה רישיון שיט בתוקף לספינתו.
לאחר שניסה להשיג רישיון כזה ללא הצלחה, החליט הנאשם להשיט את הספינה בכל מקרה. לרוע המזל, במהלך ההפלגה, טבעה הספינה בלב ים. הנאשם ואחיו הצליחו לחזור ליבשה בבטחה.
הנאשם מנצל את ההזדמנות ותובע כספי ביטוח
לאחר טביעתה, החליט הנאשם לתבוע כספים משתי חברות הביטוח בהן ביטח את ספינתו. מאחר ולא היה לו רישיון לספינה ולא רישיון משיט, זייף הנאשם את המסמכים הנדרשים לתביעתו. במהלך המשפט שהתנהל ב-2005 כנגד חברות הביטוח, העיד הנאשם כי המסמכים הינם צילומים של ההיתרים המקורים וכי יש בידיו את כל הרישיונות הדרושים.
הנאשם מגיש תלונה במשטרה כנגד עובדי מספ"ן
הנאשם לא בחל באמצעים והציג את הנספח המזויף בחקירת העדים, ולכל אורך הדיונים כנגד חברות הביטוח כאשר הוא מתייחס אליו כאל מסמך מקורי וכשר. יתרה מכך, כהוכחה לצדקתו, הגיש הנאשם תלונה כוזבת במשטרה כנגד עובד מספ"ן אשר מחקו לכאורה את הרישומים על שמו, ואת רישיונו ממחשבם, לתמיכה בתלונתו זו, שוב הגיש הנאשם את המסמך המזויף כראיה להתנהלותם האסורה של עובדי מספ"ן.
הנאשם הורשע לאחר ניהול הוכחות, בין השאר בעבירות זיוף מסמך, בעבירת שימוש במסמך מזויף, בעבירת בידוי ראיות, בעדות שקר, בשבועת שקר, בשיבוש מהלכי משפט וחקירה ועוד.
המאשימה: הנאשם עשה הכל כדי לזכות בכספים שלא שייכים לו
בטיעוניה לעונש, הדגישה המאשימה את תאוות הבצע של הנאשם, ואת העובדה כי ניסה להוציא כספים רבים מחברות הביטוח בסך כולל של מיליון ושמונה מאות אלף שקלים, וכל זאת במרמה, כאשר הוא אינו זכאי כלל לכספים הללו. יתרה מכך, לצורך השגתם הוא לא בחל באמצעים וזייף, רימה, שיקר בביהמ"ש, שיקר בחקירה במשטרה, ואף הגיש תלונות כוזבות ובזבז את זמנו היקר של ביהמ"ש, ואת כספי הציבור בתביעותיו השקריות.
הנאשם ניצל את ידיעותיו המשפטיות לרעה
עוד טענה המאשימה כי נדמה שהנאשם החל להאמין בשקריו בעצמו, וניצל את כל ידיעותיו המשפטיות, ואת כל הכריזמה וההתנהלות המפולפלת, על מנת לסלף עובדות ולזייף ראיות, במקום להשתמש בנתונים אלו על מנת לתת ייצוג משפטי הולם לאלה הראויים לכך.
ההגנה: העבירות נעשו לפני זמן רב והנאשם כבר קיבל את עונשו
מנגד, טען סנגורו של הנאשם כי העבירות בוצעו לפני זמן רב, עובדה שצריכה להקל לדעתו על גזר הדין. כמו כן, ציין בא כוחו את נסיבותיו האישיות של הנאשם אשר מצוי במצוקה כלכלית ובמצב בריאותי ירוד, וכן את העובדה כי למרות שסיים לימודי משפטים ואף התמחות בהצלחה ומבחני לשכה, עדיין לא קיבל את רישיונו בשל התיק הפלילי שנפתח נגדו.
לבסוף, טען הסנגור כי הנאשם עבר תהליך שיקומי, וכי יש להטיל עליו עונש שירוצה בעבודות שירות בלבד.
אחיו של הנאשם, הסובל מטרשת נפוצה, העיד מטעם ההגנה. בעדותו, טען האח כי הוא סבור שמחלתו פרצה כאשר היה מצוי על הספינה בעת טביעתה. עוד טען כי חייו שזורים בחיי אחיו הנאשם, אשר לטענתו מסייע לו רבות ודואג לו ולרווחתו, ולו יוטל עליו עונש מאסר בפועל הדבר יהווה אסון עבורו.
ביהמ"ש: יש להתחשב בנסיבות הנאשם ובחלוף הזמן
השופט קיבל את טענות הסנגור בדבר מתן העונש מרף הענישה התחתון, וקבע כי יש להתחשב בעברו הנקי מפלילים והנורמטיבי של הנאשם. עוד קבע כי ישנה השפעה לזמן הרב שחלף מביצוע העבירות ולמרות שלא יינתן עונש לא הולם בשל כך, ראוי להתחשב בעובדה זו.
השופט גם התחשב במצבם הרפואי והבריאותי של אמו ואחיו של הנאשם, בסיועו הרב של הנאשם ובהזדקקותם לו.
יש לך שאלה?
פורום נפגעי הונאות מחשב סייבר זיופים ועקיצות
פורום דין משמעתי – ייצוג משפטי בבית דין משמעתי
לבסוף, התחשב השופט גם בעובדה כי חלק מעונשו של הנאשם מהווה גם עיכוב רישיונו, ובעובדה כי הנאשם עבר שיקום. לפי כל אלה, גזר השופט על הנאשם 6 חודשי עבודות שירות, 6 חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 10,000 שקלים.