בית המשפט המחוזי בתל אביב דן בשבוע שעבר (יום ב') בסוגיה רגישה בעקבות ערעור על פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה שדן בבקשתם של זוג הורים לילד שנולד מחוץ לנישואין להסיר מרישומי הילד את שם אביו. ביהמ"ש החליט לקבל את הערעור באופן חלקי תוך הסתייגות והורה על הגשת תביעה חדשה.
ההורים מבקשים להסיר את שם האב מרישומי הילד
לאחר הגירושין, פנו בני הזוג לבית המשפט לענייני משפחה והגישו בקשה חריגה והיא מחיקה מיידית של שמו של האב, בן הזוג, מרישומי ילדם המשותף. לטענת התובע, למרות שהילד נולד בזמן נישואיהם הוא אינו אביו הביולוגי.
בתמיכה לבקשתם, צירפו בני הזוג את פרוטוקול בית הדין הרבני שקיבלו בעת הגירושין, בו מצוין כי אין להם ילדים משותפים כלל. בית המשפט מצא עצמו בפני סוגיה בעייתית ביותר, שהרי אם יאשרו את מחיקתו של האב מרישומי הילד, הילד עשוי להיחשב כממזר.
לאחר שיקול מעמיק, החליטו שופטי בית המשפט להשאיר את הרישום על כנו, בנימוק שרישום זה פועל לטובתו של הילד.
ערעור למחוזי: זהות האב הביולוגי ידועה
אולם, הסוגיה לא תמה בזאת, ובן הזוג החליט לערער על ההחלטה. בערעורו טען כי בית המשפט טעה כאשר סירב לערוך בדיקה גנטית לילד ודחה את תביעתו, בעיקר לאור העובדה ששני בני הזוג יודעים בביטחון שהוא אינו אביו הביולוגי של הילד, ואף יודעים באותה רמת ביטחון מי הוא אביו האמיתי.
האם להסיר את הרישום ולגזור על הקטין דין ממזר?
ושוב עמדה בפני בית המשפט המחוזי סוגיה רגישה וסבוכה. שני בני הזוג מסכימים על כך שהילד אינו של בן הזוג, וכן שניהם יודעים היטב את זהותו של האב הביולוגי מחד, אך מאידך אינם מוכנים לגלות את זהותו, או לזמנו לבית המשפט אלא מבקשים בדיקה גנטית לגילוי זהותו.
במצב כזה, במידה ובית המשפט מסיר את רישום האב, שהיה בן זוגה החוקי של האם בעת הלידה, הוא גוזר על הקטין דין ממזר, אשר על פי היהדות יכול להסב לו סבל רב, ולשמש לו כאות קין, בעיקר אם ירצה להינשא בעתיד כדמו"י.
המחוזי: ביהמ"ש לא טעה בהחלטתו
לכן, ראשית הביעו השופטים תמיכה בהחלטת בית הדין הרבני, ושללו עריכתה של בדיקה גנטית. שנית, לאחר שמיעת העדויות, הגיעו השופטים למסקנה כי בית המשפט לענייני משפחה צדק בפסק דינו וכי לא נפלה כל שגיאה במתן ההחלטה. כך למשל, טענו השופטים כי למרות הצהרותיהם החוזרות ונשנות של בני הזוג, הם לא גילו לבית המשפט את זהותו של האב האמיתי ולא הביאוהו למתן עדות, כדי שיוכל ביהמ"ש לשמוע דעתו וגרסתו בעניין.
כמו כן, לא הסבירו בני הזוג את נסיבות המקרה, ונראה כאילו לא הבינו עד תום את חשיבות הרישום ומשמעות הסרתו, בעיקר לנוכח העובדה כי האם בחרה שלא להשתתף בדיונים תחת תירוץ שאינו מניח את הדעת כלל.
יש לך שאלה?
פורום זכויות הגבר | זכויות הגבר במשפחה
פורום בית משפט לענייני משפחה
הגשת תביעה מפורטת בצירוף האב הביולוגי הנטען
יחד עם זאת, החליט בית המשפט לבטל את פסק הדין ולקבל באופן חלקי את הערעור. מהלך זה בוצע לטובתו של הילד בלבד, ולמיצוי כל הבדיקות והבירורים הנדרשים על מנת לבדוק לעומק מהי טובתו של הקטין ולפעול אך ורק לפיה. לפיכך, הורו שופטי המחוזי על ביטול פסק הדין ועל הגשת תביעה מחודשת, בתוך כ-25 ימים, על ידי המערער אשר תהא מפורטת למשעי ותכלול גם את זהותו לכאורה של האב הביולוגי.