בית משפט השלום בנצרת קיבל החודש תביעת נזקי גוף שהגישה תובעת שנחבלה קשות לאחר שיצאה מתא שירותים בבית ספר למקצועות היופי בקניון צפוני. בית המשפט פסק לה פיצויים בסך כ-800 אלף שקלים.

 

מדרגה מסוכנת ביציאה מתא שירותים 


התובעת, כבת 60, ביקרה בנובמבר 2005 בבית הספר ליופי בקניון בצפון הארץ. במהלך ביקורה במקום, ביקרה בחדר השירותים, אולם כשביקשה לצאת מהתא, מעדה על מדרגה שנמצאה בפתחו, ונפלה בחוזקה ארצה. בעקבות הנפילה, נחבלה התובעת בכתפה הימנית, שברה את זרועה, ונותרה לה נכות צמיתה בשיעור של 50%.

 

המדרגה לא סומנה ולא הוצב שילוט במקום 


לאחר החלמתה, הגישה התובעת תביעת פיצויים בגין נזקי גוף שנגרמו לה כנגד בית הספר ליופי בו ביקרה, נגד הקניון בו היה מצוי וכנגד חברות הביטוח שביטחו אותן. לטענתה, מדובר ברשלנות קשה של הנתבעות אשר בחרו מסיבה לא ברורה להגביה את תא השירותים במדרגה מסוכנת. יתרה מכך, הנתבעות לא עשו דבר על מנת להזהיר באמצעות שילוט מתאים או פסים זוהרים על קיומה של מדרגה לא צפויה, ובהחלט לא אופיינית למקום.

 

למי שייך חדר השירותים? 


מנגד, הכחישו בתחילה הנתבעות את טענות התובעת, ולאחר מכן כפרו באחריות. הנהלת בית הספר ליופי טענה כי חדר השירותים כלל אינו באחריותה וכי הוא אף אינו מושכר בהסכם השכירות בינם לבין הקניון. לפיכך, טענה כי על הנהלת הקניון לשאת באחריות.


הנהלת הקניון מצדה טענה כי אין ממש בדברי בית הספר, וכי חדר השירותים נכנס בתוך השטח המושכר, ואף מותר לשימוש על ידי מבקרי בית הספר בלבד. לטענתם בית הספר אף שיפץ את המקום, ואת חדר השירותים, ודאג לאחזקה ולניקיון המקום ועל כן, מוטלת עליו האחריות הבלעדית לאירוע.

 

רשלנות והפרת חובת זהירות של בית הספר 


בבואו לדון בשאלת זכאות הפיצויים לתובעת, ראשית ביקש השופט לקבוע על מי בעצם מוטלת האחריות לאירוע ומי הוא בעליו החוקיים של חדר השירותים המדובר. לאחר שמיעת הצדדים ובדיקת הראיות, הטיל את האחריות כולה על כתפי בית הספר ליופי. בנימוקיו להחלטתו, טען השופט כי חדר השירותים אכן נמצא בתוך השטח שהושכר על ידי בית הספר, ואף עלה בידי הנהלת הקניון להוכיח כי בית הספר ביצע שיפוץ נרחב בחדר השירותים, לרווחת באי המקום. עוד קבע השופט כי בית הספר היה זה שעסק באופן בלעדי באחזקת המקום, ודאג לניקיונו, ואף היה המחזיק היחידי במפתחות לתאי השירותים כולם.


בנוסף, הביע השופט את מורת רוחו מהתנהלות בית הספר במהלך המשפט, ראשית על כך שבתחילה, בחרה ההנהלה להכחיש את המקרה לחלוטין, ולאחר מכן כפרה באחריות כאשר מובאות מטעמה עדויות סותרות, מבולבלות ולא אמינות בעליל.

 

כ-800 אלף שקל פיצויים לתובעת 


לאור כל זאת, קבע השופט כי בית הספר פעל ברשלנות והפר חובת זהירות חקוקה כלפי באי המקום. לדבריו, בית הספר לא עמד בסטנדרט הזהירות הראוי והנדרש ולא עשה דבר על מנת להזהיר את באי המקום מהמדרגה המסוכנת, לא בשילוט ולא בסימון מתאים אשר יבליט את המדרגה. כמו כן, לא היתה כל התייעצות עם איש מקצוע לגבי הסרתה של המדרגה, ומכאן, שהנהלת בית הספר, הקלה ראש למעשה בסכנה.


יש לך שאלה? 

פורום רשלנות מקצועית
פורום תאונות כלליות - בבית, ברחוב, שטח ציבורי, מתקני ספורט, פיצויים ועוד
פורום תביעת ביטוח


לבסוף, פנה השופט לקביעת אחוזי הנכות וגובה הפיצויים לתובעת. לאחר בחינת חוות הדעת, קבע השופט נכות אורתופדית צמיתה בשיעור של 50%, והעמיד את סכום הפיצויים בגובה 882,757 אלף שקלים. בין השאר בגין כאב וסבל, הפסדי שכר ועזרת הזולת. בנוסף, חייב השופט את בית הספר וחברת הביטוח בתשלום הוצאות משפט בסך 10,000 שקלים וכן בשכר טרחת עו"ד בסך של 20% מסכום הפיצויים.