בית המשפט לענייני משפחה בנצרת הכריז בשבוע שעבר על תינוק כבן 8 חודשים כבר אימוץ, וזאת מבלי ליידע את האב בדבר ומבלי לבקש הסכמתו.
אם הילד, רווקה מהמגזר הערבי, החליטה לאחר הלידה שלא לשמור את התינוק, והעבירה אותו לבית יתומים, בצירוף פרטי האב לצורך שימוש רפואי בלבד. האם, הגיעה להחלטה קשה זו, לאור העובדה כי האב נטש אותה מיד אחרי קיום יחסי האישות מבלי לדעת בכלל שהיא בהיריון. לאור היותה רווקה, חששה הצעירה לשלומה ולשלום העובר שבבטנה, ועברה להתגורר במעון לנשים בסיכון, שם שהתה לאורך כל תקופת ההריון עד שילדה את התינוק והעבירה אותו לאימוץ.
לאחר הלידה, שבה הצעירה לעיר מגוריה, אך עברה להתגורר בשכונה אחרת, מחשש שייוודע דבר הריונה ויהיה סיכון ממשי לחייה.
גילוי זהות האב יהווה סכנה ממשית לחיי האם והתינוק
אולם, הסכמתה לאימוץ לא סיפק את היועץ המשפטי לממשלה, והוא דרש לדעת מי האב, ולקבל גם את הסכמתו לעניין. הצעירה חששה לגלות את זהותו, ורק גילתה את גילו, את מקום עבודתו ואת העובדה כי הוא גר בעבר בשכנות אליה. על פי נתונים אלו בלבד, היה זה בלתי אפשרי לאתר את האב, ועל כן פנה היועץ המשפטי בעתירה לבית המשפט שיאשר את העברתו של הקטין לאימוץ ללא הסכמתו של האב.
לטענת היועץ המשפטי, מרגע היוולדו אף גבר לא בא לתבוע את התינוק או לשאול לשלומו. לא אצל האם ולא בבית היתומים בו הושאר.
מעבר לכך, לאור הנתונים המעטים אודותיו ולאור סירובה העיקש של האם לספק מידע נוסף, לא ניתן לאתר את האב, וכל הדרכים האפשריות כבר מוצו.
עוד לטענתו, ישנה חשיבות רבה לעובדה כי מציאתו של האב עלולה לסכן את חייה של האישה ושל התינוק, כיוון שמעשיה נחשבים לבלתי מקובלים ואף אסורים בעיני משפחתה. לבסוף, התייחס היועץ המשפטי לרווחתו וטובתו של התינוק, כאשר לטענתו, בגיל זה התינוק כבר מפתח תחושות חרדה, ואם יושאר בבית היתומים בזמן החיפושים אחרי האב, התפתחותו עלולה להינזק במידה רבה.
האפוטרופוס מבקש לעשות מאמצים לאיתור האב
מנגד, טען האפוטרופוס הזמני של התינוק, שמונה על ידי היועץ המשפטי, כי יש לעשות מאמצים נוספים על מנת לאתר את האב ולקבל את הסכמתו לאימוץ. לטענתו, הוא איננו בטוח כי הסכנה הנשקפת לאם ולתינוק היא אותה סכנה שנשקפה לה בעת היותה בהיריון, ובהמשך טען כי אינו יכול להעריך את הסכנה.
ביהמ"ש: האם המקרה עומד בתנאי חוק האימוץ?
בבואו לדון בהחלטתו, צמצם השופט את הדיון לשאלה האם מקרה זה עומד בנסיבות המתקיימות בסעיפי החוק לאימוץ ילדים. לפי חוק זה, יאושר אימוץ של ילד שזהות אביו אינה ידועה, רק במקרה בו אין אפשרות סבירה לזהותו או לאתרו.
לאחר שמיעת הצדדים ובחינת הראיות, קבע השופט כי תנאי החוק למעשה מתקיימים במקרה זה, וכי לאור הנסיבות החריגות לא רצוי להמשיך ולנסות לאתר את האב וזאת עקב החשש והסבירות הגבוהה שמציאתו עלולה לסכן את חיי האם כמו את חיי התינוק. לפי השופט, גורמי הרווחה, העובדים הסוציאליים המעורבים והיועץ המשפטי לממשלה כולם שותפים לתחושה זו ולא בכדי.
עדות העו"ס: אם נרצחה לאחר הלידה במקרה דומה
יתרה מכך, העובדת הסוציאלית לחוק האימוץ הביאה דוגמא למקרה דומה, בו אישה נרצחה חודשים ספורים לאחר הלידה על ידי משפחתה, בנסיבות הדומות באופן מדאיג למקרה הנדון.
יש לך שאלה?
פורום אלימות במשפחה
פורום אפוטרופסות | זכויות קשישים | בעלי מוגבלויות
שלומה של האם ותינוקה גובר על זכות האב להכיר את בנו
לאור כל זאת, קבע השופט כי השמירה על שלומה של האם ותינוקה גוברת במקרה זה על זכותו של האב לדעת על קיומו של בנו, ואף על זכותו לגדלו. עוד לפי השופט, אל מול זכויות אלו עומדת גם זכותו של התינוק להיות מוגן, ועל החברה, ובכללה בית המשפט, לדאוג שלא יאונה לו כל רע, ושיחיה את חייו במשפחה חמה, הרמונית ואוהבת.
לבסוף, הוכרז התינוק כבר אימוץ גם כלפי אביו הביולוגי.