בפסק דין בבית המשפט לענייני משפחה בנצרת, שהותר אתמול לפרסום, קיבלה השופטת בצעד חריג תביעתה של אישה אשר עתרה לביטול הסכם הגירושין שערכה עם בעלה.
התובעת נישאה לנתבע בשנת 1991, ונולדו להם 2 ילדים. אולם הנישואים לא צלחו, עד שבשנת 2008 החליטו בני הזוג להתגרש, וחתמו על הסכם גירושין אשר ניתן לו תוקף פסק דין על ידי בית המשפט.
בהסכם: התובעת מוותרת על זכויותיה בדירה ומחויבת לעזוב בתוך שנתיים
בין עיקרי ההסכם נקבעה משמורת מלאה לתובעת, הסדרי ראיה לנתבע ודמי מזונות בסך 2,500 שקלים בחודש. כמו כן, התובעת וויתרה על זכויותיה בדירה וחויבה למצוא דיור חלופי בתוך שנתיים מיום חתימת ההסכם, עבורה ועבור ילדיה.
כתשעה חודשים לאחר החתימה על ההסכם, הגישה התובעת שתי תביעות לביהמ"ש, האחת לביטול ההסכם והשנייה לדמי מזונות לקטינים ולמדור. בפסק דין זה, התייחסה השופטת רק לתביעתה הראשונה.
השפלות ובידוד חברתי של התובעת
בתביעתה, טענה התובעת כי נישואיהם של בני הזוג היו רעועים מתחילתם. לטענתה, אמו של הנתבע התנכלה לה כל הזמן, והסיתה את הנתבע כנגדה, כאשר היא מנסה לשכנע אותו כי הילד שנולד לבני הזוג אינו שלו. כמו כן, האם היתה שתלטנית מאוד וניסתה לשלוט בכל פרט בחייהם בכלל ובחיי התובעת בפרט.
יתרה מכך, טענה התובעת, הנתבע שיתף פעולה עם אמו, ונהג להתעמר בה. פעמים רבות טען כלפיה כי היא חולת נפש שצריכה להיות באשפוז. על התובעת נאסר כל קיום של קשרים חברתיים כאלה או אחרים, והיא הייתה בודדה כל תקופת נישואיה.
התובעת ניסתה לשים קץ לחייה בעקבות היחס שקיבלה
עוד לטענתה, במהלך כל תקופת נישואיהם, הושפלה התובעת על ידי משפחתו של הנתבע, ונאסר עליה לדבר או להגיב על הדברים הקשים שנאמרו לה. הנתבע נהג בה באלימות מילולית ופסיכולוגית קשה כל כך, עד שביקשה התובעת לשים קץ לחייה, ניסיון אשר נכשל בזכות אמה שהצילה אותה ברגע האחרון.
לאחר ניסיון ההתאבדות, פנתה לטיפול פסיכולוגי שלא עשה דבר עבור מצבה הנפשי הקשה, מצבה רק הידרדר, עד שנכנסה לדיכאון קשה שגרם לה להפסיק לאכול ולהתעלף מספר פעמים ביום.
התובעת: חתימה על ההסכם בלית ברירה ותחת דיכאון קשה
בתוך כך, ניגשה התובעת להסכם הגירושין, כאשר לדבריה, באי כוחה מהסיוע הציבורי ערכו עבורה את ההסכם אשר הוכתב כל כולו על ידי הנתבע. לפיה הוטל עליה לחץ כבד לחתום, כאשר מצד אחד ביקשה לסיים את הנישואים שהפכו את חייה לגיהינום עלי אדמות, כדבריה, ומהצד השני, אמו של הנתבע מאיימת עליה, שאם לא תחתום ייקחו ממנה את הילדים, וישלחו אותם לפנימיות.
לדבריה, בשלב זה, תוך האיומים והמצב הנפשי בו נמצאה, הייתה מוכנה לחתום על כל מסמך ולו בשביל לשים קץ לסיוט.
לבסוף, טענה התובעת כי בא כוחה סירב לייעץ לה לגבי חלוקת הרכוש, וביקש בעבור הייעוץ שכר טרחה נוסף שלא היה ביכולתה לשלם לו. לפי כל אלה, ובהתחשב בעובדה כי בכל התקופה לא קיבלה כל תמיכה מבני משפחתה, ביקשה מביהמ"ש לבטל את ההסכם על מנת שתוכל לשוב ולדון בתנאיו, כעת כאשר היא מטופלת ועומדת שוב על רגליה.
הנתבע: התובעת הייתה מיוצגת כראוי בעת החתימה על ההסכם
מנגד, הכחיש הנתבע את כל הטענות נגדו, וטען כי לא היו הדברים מעולם. מה גם, שלטענתו, לא קמה כלל עילת תביעה מאחר שבעת החתימה על ההסכם היתה מיוצגת כראוי על ידי עו"ד, וההסכם אושר על ידי בית המשפט אשר בחן את מצבה של התובעת וקבע כי ההסכם נחתם תוך רצונה החופשי. זאת ועוד, טען הנתבע, בעוד התובעת נהנתה מייצוג משפטי, הנתבע כלל לא היה מיוצג.
ביהמ"ש: החתימה נעשתה תחת לחץ
לאחר שמיעת הצדדים ובחינת חוות דעת של מומחים מטעמם, קבעה השופטת כי דין ההסכם להתבטל, וכי התובעת לא הייתה, לנוכח הנסיבות, במצב תקין לחתום עליו. בנימוקיה להחלטתה, טענה השופטת כי לאור עדויות המומחים בעניינה, לאור עדותה של התובעת והתמונה שהצטיירה לכל אורך ההליך המשפטי, נראה כי חתימתה על ההסכם נעשתה תחת לחץ מסיבי שהופעל עליה מצד גורמים עוינים ומאיימים, תוך ניצול חולשותיה ומצוקתה הנפשית, ותוך ידיעה כי היא תסכים לוותר בשלב זה על הכל ובלבד לצאת מהנישואים הכושלים.
הסכם הגירושין מקפח את התובעת באופן משמעותי
כמו כן, קבעה השופטת כי בכל מקרה מדובר בחוזה המקפח אותה באופן משמעותי ולא סביר בעליל, אשר מותיר את הנתבע עם הבית, הרכב והחסכונות בבנק, לעומת התובעת שחויבה בתוך שנתיים למצוא דיור חלופי לה ולילדיה.
יש לך שאלה?
פורום הסכם גירושין
פורום בית משפט לענייני משפחה
פורום אלימות במשפחה
לפי כל אלה, קבעה השופטת כי ההסכם מבוטל לאלתר, וכי התובעת תמשיך לגור בדירתם המשותפת עם ילדיה עד למתן החלטה בתביעת המזונות שהוגשה על ידי התובעת. כמו כן, חייבה השופטת את הנתבע בתשלום הוצאות הדירה, ובהחזר כספי לתובעת על התשלום לחוות דעת מומחה.