בית המשפט המחוזי בירושלים גזר אתמול (יום ד') את דינה של אם שהורשעה בהתעללות קשה בבנה הקטן על ידי הרעבתו. בית המשפט התחשב בנסיבות חייה של האם והטיל עליה שנת מאסר על תנאי וצו מבחן בלבד.


לפי כתב האישום הנרחב שהוגש באוגוסט 2009, הואשמה האם בגין התעללות בבנה הקטין. בתחילה, כפרה הנאשמת בהאשמות אולם כמה חודשים לאחר מכן, הודתה במעשים ועל כן הוגש כתב אישום מתוקן על פיו הורשעה.


ניתקה את בנה מאמצעי ההזנה


לפי הודאתה, בתקופה שבין פברואר 2008 ליולי 2009, כאשר היה בנה מאושפז בבית החולים בעיר, נהגה הנאשמת להתלונן בפני הצוות הרפואי כי הוא סובל מבעיות שונות כגון חום גבוה, הקאות, פגיעות בעור וכאבי בטן. בעקבות תלונותיה, ניתן לבנה טיפול רפואי מיותר ולעתים אף מכאיב ומסוכן לבריאותו.


עוד לפי כתב האישום, הנאשמת נהגה להתערב בטיפול התזונתי שניתן לבנה, באומרה כי הוא מקיא וסובל מכאבי בטן, כאשר למעשה היתה מנתקת אותו מאמצעי ההזנה בכדי ליצור מצג שווא של אי יכולת כרונית לעכל מזון.


סיכנה את בריאותו של הילד וגרמה לו לסבל בל יתואר


לבסוף, הודתה הנאשמת בכתב האישום כי היא פגעה, כל אותה תקופה, בבריאותו של ילדה, ואף סיכנה את חייו. היא גרמה לו לסבל בל יתואר, למתח ולהתפרצויות זעם ובכי שנמשך על פני ימים מרובים.


לפי כל אלה, הורשעה הנאשמת בעבירת התעללות בקטין בידי אחראי והגיעה להסדר טיעון עם הפרקליטות. על פי ההסדר, הסכימה הנאשמת כי כל שמונת ילדיה יוכרזו כ"קטינים נזקקים" למעט שניים, אשר יעברו להתגורר בנפרד. כמו כן, נקבע טיפול פסיכולוגי ע"י רשויות הרווחה לאב המשפחה ולילדיהם.


עוד נקבע בהסדר הטיעון כי הנאשמת תעבור להתגורר עם אימה יחד עם התינוק בן החודש שילדה במהלך ההליכים המשפטים. אולם, אפשרות זו ניתנה לאחר הבטחה של אם הנאשמת שתשגיח על התינוק במשך 24 שעות ביממה, וכי הנאשמת תקבל טיפול פסיכיאטרי.
עדי האופי: מדובר באם מסורה לילדיה


לאחר הסדר הטיעון נקבע כי שלוש שנים מקביעתו ידון בית המשפט בעונש. במהלך תקופת ההמתנה הוגשו לבית המשפט תסקירי שירות מבחן רבים, בנוסף לתצהירי עדות אופי מטעם הנאשמת. לאור אלה, התקבלה תמונה אשר לפיה מדובר באם מסורה וקשובה לילדיה, שמונה במספר, וכן מדובר בבית מסודר בו מוענק טיפול הולם ושווה לכל הילדים. בנוסף, עלה כי מצבה הרפואי של האם הידרדר מאז היותה במעצר בית משך שלוש שנים, וכי כעת היא נזקקת לכיסא גלגלים על מנת להתנייד.


הנאשמת סובלת מבעיות רפואיות קשות


עדי האופי דיברו על הקשר החזק שיש בין האם לילדיה ועל העובדה כי הם לא יכולים לחיות בלעדיה, וכי אם יפרידו בין האם לילדיה ייפול הרס וחורבן על המשפחה כולה. ההגנה ביקשה לאחד את המשפחה, לאור ההמלצות החיוביות של שירות המבחן, וכן לפי העובדה כי שירותי הרווחה השיבו את הילדים לרשות האם. כמו כן, ציינה ההגנה את מצבה הרפואי הירוד של הנאשמת ואת העובדה כי היא סובלת מסוכרת קשה, ואושפזה מספר פעמים בבית החולים. השיתוק ברגליה נגרם על ידי זריקה שניתנה לה במהלך הלידה, והיא אינה יכולה עוד ללכת.


המאשימה: עונש מאסר בפועל על פי עיקרון הגמול


מנגד, טענה המאשימה כי לא הכל ורוד כפי שמצטייר מדברי ההגנה, וכי האם לא הגיעה לטיפולים באופן רציף ולא התמידה. כמו כן, טענה המאשימה כי גם הילדים עצמם לא הובאו לכל הטיפולים, ולא הושלם הליך טיפולי, לא אצל האם ולא אצל ילדיה, ולפיכך, ישנו עדיין סיכון באיחוד המשפחה.


כמו כן, הזכירה המאשימה את חומרת העבירות ואת הסיכון בו העמידה את בנה הקטין כשהוא חסר אונים ותלוי בה. לטענתה, על בית המשפט להטיל עונש לפי עיקרון הגמול, המחייב הטלת שנת מאסר אחת לפחות שתרוצה בפועל.


ביהמ"ש: למרות המעשים החמורים נראה כי הנאשמת אינה מסוכנת עוד לילדיה


בבואו לדון בעונשה של הנאשמת, ציין השופט כי למרות העבירות החמורות, ולמרות המעשים הבזויים והאיומים, נראה כי התקופה שעברה הנאשמת במעצר בית ותחת השגחה היטיבה עמה וגרמה לה לשנות את דרכיה. השופט אף התייחס למצבה הבריאותי ולהיותה אם לשמונה ילדים ועל כן, ביקש להימנע מעונש מאסר בפועל אשר ירע את מצבה של האם בפרט ואת מצב המשפחה בכלל.


לבסוף, ציין השופט כי הוא אף נסמך בהחלטתו על העובדה כי רשויות הרווחה השיבו את הילדים לחזקת הנאשמת, וזאת לאחר בדיקה מקיפה, ולאחר שהגיעו למסקנה כי האם אינה מסוכנת יותר לילדיה.

 

יש לך שאלה? 

פורום כתב אישום במשפט הפלילי
פורום אלימות במשפחה
פורום מעצר - זכויות עצורים ושחרור ממעצר


העונש: שנת מאסר על תנאי וצו מבחן


לאור כל זאת, גזר השופט שנת מאסר על תנאי, והעמיד אותה בפיקוח שירות המבחן לתקופה של שנתיים. בסיום דבריו, הוסיף השופט כי אם יימצא חשש, ולו הקטן ביותר, לסיכון הילדים, מיד תישקל הפקעת הצו ויוטל על הנאשמת עונש חלופי חמור יותר.