בית משפט השלום בנצרת גזר היום (יום א') גזר דין תקדימי על חקלאי שהורשע בגין שאיבה והספקה של מים מאגם הכנרת ללא רישיון וללא דיווח, והשית עליו קנס בסך 80 אלף שקלים.
הנאשם, שהורשע על פי הודאתו, הודה כי היו ברשותו שני מכונים של שאיבת מים ממי הכנרת, מכונים אשר מחייבים את בעליהם ברישיון הפקה. לפיו, עד שנת 2005 היו ברשותו הרישיונות, אולם אז בוטלו הקצאות המים ולפיכך בוטל רישיונו, והוא המשיך בפעילותו ללא רישיון עד לשנת 2009, כאשר לאורך כל התקופה הוא סיפק מים לעצמו ולאחרים מבלי לדווח על כמויות המים, מבלי לשלם היטלי הפקה, ומבלי רישיון בתוקף.
הנאשם סיפק כמות מים שהגיע בסך כולל ל- 2,820,900 מטר מעוקב.
בהסדר הטיעון הגיעו הצדדים להסכמה כי יושת על הנאשם קנס שינוע בין 50 אלף ל-150 אלף שקלים.
הרשות הממשלתית למים וביוב: הנאשם לקח את החוק לידיים
המאשימה, הרשות הממשלתית למים וביוב, ביקשה להטיל על הנאשם קנס חמור בהתאם לכמויות המים הגדולות והחריגות ששאב ממי הכנרת. כמו כן, טענה המאשימה כי הנאשם לא פעל בתום לב, וכי ידע היטב שהוא פועל בניגוד לחוק וברישיון ללא תוקף. כך למשל, הודיעו לו והזהירו אותו בעניין, הפקחים שהגיעו בכל חודש לקריאת המונים.
עוד הוסיפה המאשימה, כי גם אם היו לנאשם הסתייגויות כלשהם מדרך התנהלות הרשות, או מעובדת אי חידוש רישיונו, שהרי הוא אינו יכול לקחת את החוק לידיים ולהמשיך לפעול כרצונו בניגוד לחוק, מה גם שמדובר במשאב חשוב ונדיר ביותר במדינה. לבסוף, ציינה המאשימה כי היא מכבדת את הסדר הטיעון וכי היא מתחשבת במצבו הבריאותי הירוד של הנאשם ובעובדה כי מדובר באדם בעל עבר פלילי נקי.
מדובר בנושא תקדימי שיגרור אחריו גזר דין תקדימי
מנגד, סנגור הנאשם עתר לבית המשפט להשית עליו קנס ברף התחתון של מתחם הענישה. בנימוקיו לעתירה, טען הסנגור כי על בית המשפט להתחשב בעובדה כי הנאשם הודה מיד בעבירות המיוחסות לו, וכי בכך חסך זמן שיפוטי יקר מבית המשפט, כמו כן, טען כי מדובר בנושא תקדימי וכי החלטת השופט תיצור בעצם את גובה ורמת הענישה במקרים דומים.
עוד טען הסנגור כי מלכתחילה העניין התנהל לרעתו של הנאשם, כאשר רישיונו נלקח על ידי פקיד שכלל לא היה בסמכותו לשלול לו את רישיונו. לבסוף, טען הנאשם בעצמו כי הוא כבר בן 73, וכי נמצא במצב בריאותי ירוד.
בבואו לדון בעונש, פתח השופט בכך כי אכן מדובר בכתב אישום תקדימי שיגרור אחריו פסיקה תקדימית, ועל כן אינו יכול ללמוד או לסמוך את גזר דינו על מקרים דומים בעבר.
ביהמ"ש: העבירות חמורות ביותר נוכח מצוקת המים של מדינת ישראל
השופט ציין בתחילת דבריו את חומרת העבירות בשני מישורים שונים, האחד הוא עצם השימוש במשאב חשוב וציבורי של ישראל שמצוי במחסור, וזאת ללא רישיון והיתר, והשני הוא בעשיית דין עצמית, בכך שלקח הנאשם על עצמו להתנגד לחוק ולעשות כרצונו. לפי השופט, גם אם צדק הנאשם בטענותיו כלפי הרשות, עדיין לא היתה לו הזכות לקחת את החוק לידיים ולפעול כנגד ההוראות שניתנו לו, ובכך לפגוע בערך המוגן של שמירה על סדרי השלטון והמשפט.
יחד עם זאת, התחשב השופט בגילו של הנאשם, ובעובדה כי המכונים שהקים במו ידיו, ושפעלו ברישיון משך שנים, היו חלק ממפעל חייו. כמו כן, התחשב השופט בהודאתו של הנאשם ובכך שחסך זמן שיפוט יקר לבית המשפט.
יש לך שאלה?
פורום עבירות רכוש | גניבה | פריצה
פורום כתב אישום במשפט הפלילי
לפי כל אלה, גזר השופט על הנאשם קנס בסך 80,000 שקלים, וחתימה על התחייבות כספית בסך 75 אלף שקלים כאשר הוא מתחייב להימנע מלחזור על העבירות.