בית הדין הרבני הגדול בירושלים הפך בשבוע שעבר את החלטתו של בית הדין הרבני האזורי בעניין בקשתה של אישה לשלום בית למרות בגידת בעלה.


לפני כעשר שנים גילתה אישה שבעלה בוגד בה. לאחר שנות נישואים רבות התעכב הנתבע מחוץ לבית בטענה כי הוא מתנדב במגן דוד אדום, כשלמעשה לא התנדב כלל אלא נפגש עם נשים אחרות ובגד באשתו. כאשר עלו חשדותיה, שכרה האישה את שירותיו של חוקר פרטי שסיפק לה ראיות לגבי מעשיו של הבעל. כאשר התעמתה עם בעלה, הוא ביקש שתסלח לו וביקש שתאפשר לו לחזור הביתה ולחיות עימה בשלום.


אמר שהוא הולך להיפגש עם חברים ונמצא שוב בוגד באשתו


עשר שנים לאחר מכן, גילתה התובעת שוב שבעלה בוגד בה, כאשר גם הפעם התחמק הבעל מהבית בתואנות שווא כשהוא אומר לה שהוא הולך לשבת עם חברים או ללמוד בשיעורי ערב. גם כאן החליטה האישה להביא הוכחות מוצקות לבגידתו, ועימתה אותו עם החומרים שסיפק לה החוקר הפרטי פעם נוספת. הפעם הבעל הכחיש את הדברים ואמר כי מדובר בידידה קרובה שלו, שעברה גירושים מכוערים והוא בסך הכל ביקש לנחם אותה ולהיות לה ככתף תומכת.


מעבר לכך, בתביעת הגירושין שהגישה האישה, טען הבעל כי היא זו שהובילה את נישואיהם לגירושין בעקבות יחסה החשדני והבושה שגרמה לו כאשר שלחה אחריו חוקרים פרטיים להתחקות על עקבותיו.


יועצת הנישואין: אין מקום לשלום בית


בעקבות תביעת הגירושין, שלח בית הדין הרבני האזורי את בני הזוג לייעוץ נישואין, בניסיון לבחון האם יש תקווה לנישואיהם והאם יש מקום לשלום בית. יועצת הנישואין הגישה חוות דעתה לבית הדין בה המליצה לזוג להתגרש וטענה כי אין מקום לפיוס מחודש בין הצדדים לאור חוסר האמון והקרע הגדול ביניהם. בית הדין אימץ החלטתה, והתיר גירושין לזוג.


אולם, לאחר קביעת בית הדין, ביקשה האישה שבעלה ישוב לביתם לאלתר. בערעור על פסק הדין טענה האישה כי היא אישה חולה ומצבה מחמיר מאוד בעקבות הלחצים שנגרמים לה על ידי בעלה ועל ידי המקרה הנדון. לדבריה, היא מוכנה ויכולה לקבל אותו בחזרה ולחיות עמו כפי שחיו עד להגשת התביעה. בערעורה, ציינה התובעת כי היא מבקשת שלום בית וכי בעלה יחזור הביתה באופן שלם, בנפשו וברגשותיו.


הבעל: אינו מוכן לשלום בית מאחר והוא זקוק לחום ואהבה


מנגד, טען בעלה כי אינו מעוניין לשוב הביתה ולחיות את שארית חייו, כשהוא מבוגר וחולה, במסגרת פורמלית של נישואין ללא אהבה וללא חיזוקים וחום שהוא עצמו משתוקק להם. לדבריו, הוא מבקש לחיות חיי זוגיות אוהבת ותומכת, ואשתו אינה מסוגלת יותר למלא את הצורך הזה בעבורו. על כן, ביקש הבעל להתגרש מאשתו לאלתר.


בית הדין הרבני הגדול קיבל את ערעור האישה, וקבע כי לאישה זכות עקרונית לשלום בית, גם כאשר מדובר בבגידה מוצהרת של בן הזוג וגם כאשר נראה כלפי חוץ כי לנישואין אין כל סיכוי. למרות אי רצונו של הבעל לשלום בית, הוא אינו יכול לשלול ממנה את זכאותה לדרישה זו. על כן, הפך בית הדין הרבני הגדול את החלטת בית הדין האזורי, וקבע כי יש מקום לניסיון נוסף של שלום בית בין בני הזוג.

 

יש לך שאלה? 

פורום הסכם שלום בית - איך עושים את זה?
פורום בית דין רבני
פורום טוען רבני | סרבנות גט | כתובה - יש לך שאלה?


אף על פי כן, אין האמור מחייב את הבעל לחזור לביתו ולחיות עם אשתו לעדי עד. פסיקה זו בעצם משמשת כבסיס איתן, כדברי בית הדין, לתביעות ממוניות כגון מזונות האישה ודרישת כתובתה.


עודכן ב: 23/04/2014