בית המשפט המחוזי בירושלים קיבל ערעורה של אישה לגבי גובה הפיצויים שקבע בית המשפט לענייני משפחה בעניינה, והעלה את גובה הסכום במאות אלפי שקלים.


התובעת הגישה תביעת נזיקין ותביעת לשון הרע כנגד בעלה לשעבר בשנת 2004. בתביעתה, ביקשה התובעת לחייב את בעלה בפיצויים על שנים בהן פעל באלימות כלפיה, בין אם פיזית ובין אם נפשית וכן הוציא דיבתה ופגע בשמה הטוב.


הבעל הכריח אותה לכתוב מכתב משפיל במשך חודשים רבים


בני הזוג נישאו בשנת 1992, כאשר לפי טענת התובעת לאורך כל נישואיהם (שהסתיימו בשנת 2005) נהג בעלה באלימות כלפיה, השפיל אותה, שלט בה ללא רחמים והתעלל בה באלימות נפשית ופיזית. לדבריה, לאחר שמאסה בהתנהגותו והלכה למצוא כתף מנחמת אצל אדם אחר, תפס אותה בעלה והכריח אותה לכתוב מכתב, בן 32 עמודים, המפרט את כל מהות הקשר ביניהם, עד לירידה לפרטים הקטנים ולתיאורים האינטימיים ביותר.


כתיבת המכתב ארכה חודשים רבים, כאשר הבעל עוקב אחרי ההתקדמות, זורק לעיתים דפים שלמים ומבקש ממנה לשכתב אותם, ואף אוסר אליה לצאת מהבית עד אשר תעמוד בקצב ההתקדמות שהקציב לה. לדבריה, חשה התובעת השפלה נוראית מעצם העלאת הפרטים על הדף, ולא היתה לה ברירה אלא לעשות כרצונו.


עוד הוסיפה התובעת, כי הנתבע ביקש לכתוב את המכתב כדי שישמש לו הוכחה בבוא העת בבית המשפט על כך שבגדה בו. אולם, כאשר הגישה תביעותיה נגדו, שלח הנתבע חלקים מהמכתב המשפיל לאביה והשפיל אותה מולו.


בית המשפט המחוזי: פגיעה חמורה ביותר בכבודה של התובעת


בית המשפט לענייני משפחה קיבל את דברי התובעת וקבע כי אכן הייתה נתונה לגחמותיו ולרצונותיו של הנתבע בלי יכולת להתנגד. לפיכך, קבע לה פיצויים בגובה 50 אלף שקלים.


בית המשפט המחוזי, קיבל את ערעור התובעת על גובה הפיצויים וקבע כי עצם העובדה שהוכרחה לכתוב את המכתב בשנת 1998, ובני הזוג התגרשו רק שנים אחר כך, מעידה על אופי הקשר ביניהם ומעידה על תקופה ארוכה בו היתה נתונה התובעת למרותו המוחלטת של בעלה.
לדברי השופטים, הפגיעה בה לאורך שנים הינה פגיעה חמורה ביותר, והבעל במעשיו פגע בכבודה ובאוטונומיה שלה, כאשר הוא אינו בוחל באמצעים על מנת להשפילה ולפגוע בה מבחינה פיזית ונפשית כאחת ואף ניצל באופן ציני וחמור את חולשתה מולו ואי יכולתה להגן על עצמה.


לאור כל זאת, קבע בית המשפט כי סכום הפיצויים שנקבע על ידי בית המשפט לענייני משפחה אינו משקף כלל את חומרת המעשים ואת השפעתם הניכרת על חיי האישה. לפיכך, הגדילו השופטים את גובה הפיצויים מ-50 אלף שקלים בלבד לחצי מיליון שקלים, פי עשר מגובה הסכום המקורי.


בית המשפט מחויב בגינוי והוקעת תופעות אלימות מכל סוג


בנימוקיהם, הוסיפו השופטים כי חלה על בית המשפט החובה לגנות ולהוקיע מעשים אלו, ולהשית עונש אשר גם יפצה כראוי את המתלוננת וגם ישמש כעונש מרתיע אשר אולי ימנע הישנות של מקרים כאלו.


לגבי תביעת לשון הרע, טענה התובעת בביהמ"ש לענייני משפחה כי בשליחת המכתב אל אביה ביזה אותה בעלה, השפיל אותה והכפיש את שמה. בית המשפט קיבל טענותיה, וקבע כי הנתבע שלח את המכתב במטרה ברורה לבזות אותה בעיני משפחתה ללא אינטרס לגיטימי לעשות זאת. לפיכך, קבע בית המשפט פיצויים בסך 18 אלף שקלים לתובעת.

 

יש לך שאלה? 

פורום בית משפט לענייני משפחה
פורום אלימות במשפחה


גם על סכום זה ערערה התובעת, ובית המשפט המחוזי קיבל את ערעורה וקבע כי חומרת המעשים מחייבת בעונש כספי גבוה הרבה יותר ממה שנקבע. לפי השופטים, שליחת המכתב מהווה פגיעה חמורה ביותר בפרטיותה של האישה, וכן חמורה ביותר עובדת הכפשתה בעיני אביה והמטרה הפסולה שעמדה מאחורי המעשה. לאור כל זאת, קבע בית המשפט כי גובה הפיצויים בעניין זה יעמוד על 100 אלף שקלים, לפי 50 אלף שקלים עבור כל פעם ששלח הנתבע את המכתב.


לבסוף, קבע בית המשפט פיצויים בסך כולל של 600 אלף שקלים לתובעת במקום 68 אלף שקלים כפי שקבע ביהמ"ש לענייני משפחה ואף חייב את הנתבע בתשלום הוצאות הערעור בסך 25 אלף שקלים. 


עודכן ב: 09/10/2013