הלשכה להוצאה לפועל העבירה הליך לבירור בית המשפט לענייני משפחה באשדוד אשר נתן החלטתו בשבוע שעבר, לאחר שאב לשני ילדים לא שילם דמי מזונות משך זמן רב. האב טען למצב כלכלי קשה וביקש מבית המשפט לפרוס את חובו על פני תקופה של כארבע שנים בסכום של 400 שקלים בכל חודש. מה קבע בית המשפט?


לאחר שערכו בני הזוג, מאזור הדרום, הסכם גירושין, ולאחר שסיכמו ביניהם על סכום מזונות בסך 2,000 שקלים כל חודש, הייתה צריכה האם להתמודד עם העובדה כי למעשה התחמק האב מתשלום המזונות והותיר אותה לבדה עם משכורת של כ-1,200 שקלים בחודש ושני ילדים באחזקתה.


משכך, פנתה האם, אשר עובדת כתופרת מהבית, אל המוסד לביטוח לאומי לקבלת סיוע, כאשר את הפרש הסכום בין מה שקיבלה מהמל"ל לבין מה שהייתה אמורה לקבל לפי הסכם הגירושין דרשה האם מאב הילדים. משזה סירב פתחה נגדו בהליכי הוצאה לפועל.


האב: אם יצטרך לשלם מזונות יוותר חסר כל


האב, כבן 64, טען מצדו כי אינו מסוגל לשלם סכום כזה בתשלום חד פעמי והגיש בקשה לפריסת חוב. חובו של האב הגיע לכ-26 אלף שקלים והוא ביקש לפרוס אותו בפירעון של 400 שקלים בחודש על פני ארבע שנים. בנוסף, טען האב כי הוא משלם בכל חודש את חובו לביטוח לאומי שנבע מהפרש המזונות בסך 60 אלף שקלים בפריסה של 100 שקלים בחודש וכן יש לו הוצאות נוספות כגון החזר משכנתא בסך 2,600 שקלים לחודש והוצאות מחייה בסך כ-1,500 שקלים.


לטענתו, תשלומים אלו לא מותירים לו מרווח נשימה, ואם יצטרך לשלם סכום של 2,000 שקלים כפי שנקבע בהסכם הוא יוותר חסר כל. לדבריו, הוא אינו עובד ומתקיים מקצבת הכנסה בגובה 3,300 שקל וממשכורת זעומה בסך 500 שקלים בתור מורה למוסיקה. עוד טען האב להגנתו כי אינו מסוגל כלל להגדיל את הכנסתו ולקחת על עצמו עבודה נוספת בגלל נכותו האורתופדית.


האם: נכות בשיעור של 28% לא מצדיקה אי תעסוקה


מנגד, ביטלה האם את טענות האב באומרה כי נכות בשיעור כמו שלו לא מצדיקה כלל את כמות שעות העבודה המזעריות. כמו כן, לפי טענתה, בנוסף לקצבת הבטחת ההכנסה הוא מקבל קצבה עבור בנם, למרות גילו (מעל 18) ולמרות העובדה שהוא מתגורר עימה ואף נמצא במהלך שירותו הצבאי.


בהתייחסה למצוקותיו הכלכליות לכאורה, הטיחה בו האם כי בבעלותו דירה בת ארבעה חדרים ששוויה מגיע ל-400 אלף שקל. לשיטתה, הוא כלל אינו זקוק לדירה גדולה כל כך ובהחלט יכול למכור את הדירה ולשלם מהסכום שיקבל את חובו. בסיום דבריה, ציינה האם כי בכל זאת תסכים לקבל את מה שסוכם לראשונה, דמי מזונות בשווי 2,000 שקלים בכל חודש.


בתגובה לדבריה, טען האב כי אין באפשרותו למכור את הדירה בשל הצורך בסילוק המשכנתא, וכשנשאל מדוע שלא ימחזר את המשכנתא, טען כי ייגרם לו נזק כלכלי רב אם יעשה כן.


אולם, לאחר בדיקה, התגלה לבית המשפט כי הבנק למשכנתאות הציע לאב כבר לפני שנים מספר, למחזר את המשכנתא בכדי שיוכל להקטין את סכום ההחזר החודשי. האב לא עשה זאת מאחר ולא הצליח לאתר את פרטי הערבים והזניח את העניין.


בית המשפט: חוב בדמי מזונות קודם לכל חוב אחר


לאור המידע החדש, קבעה השופטת כי האב ייגש לטפל בענייני המשכנתא ויקטין את החיוב החודשי וכך יוכל לשלם דמי מזונות כראוי בסכום של 1,000 שקלים בכל חודש. השופטת אף הביעה מורת רוחה מהתנהלותו של האב ומסדרי העדיפויות שלו, כאשר היא מדגישה בפני כל כי דמי מזונות קודמים לכל חוב אחר, על אחת כמה וכמה שהיו בידיו אפשרויות לצמצם חובות אחרים על מנת להיות מסוגל לשלם דמי מזונות לילדיו.

 

יש לך שאלה? 

פורום הסכם גירושין
פורום תביעת מזונות - הערך סיכוייך!
פורום בית משפט לענייני משפחה


על פי הנתונים החדשים ובהתאם לגובה התשלום החדש, לא יישאר האב ללא קורת גג, כך לפי השופטת, ולא יוותר חסר כל. לפנים משורת הדין עיכבה השופטת את גזר הדין ונתנה לאב 3 חודשי חסד לסדר את ענייניו בבנק, כאשר במהלכם ישלם לאם סכום של 400 שקלים בכל חודש.