בית המשפט המחוזי בחיפה גזר אתמול (ב') 4 שנות מאסר בפועל על אדם שהורשע בעבירות הצתה ואיומים, כאשר הצית רהיטים בפתח בניין ואיים על שכניו.


הנאשם, בן 37 מאזור חיפה, הגיע אל בית אמו, המתגוררת בבניין בו מתגוררים דיירים בני העדה האתיופית, אסף רהיטים ישנים, כסאות, שולחן וקרשי עץ, העמיד אותם בכניסה לבניין והצית אותם. כאשר ניסו דיירי הבניין לכבות את השריפה, ביקש הנאשם למנוע מהם לעשות כן, והחל מאיים עליהם שיהרוג אותם וישרוף אותם, כאשר כל העת הוא קורא להם "סודנים". הנאשם נעצר במקום והיה שתוי לגמרי.


הנאשם חוזר ומצית פעם שניה


חודש לאחר המקרה, הגיע שוב הנאשם לבניין ואיים על הדיירים ש"הוא יעלה אותם באש" כאשר כעת קרא להם "אתיופים". לאחר כשבועיים חזר הנאשם לזירה והצית גלגל רכב שחנה במקום ושהיה שייך לאחד הדיירים בבניין. לאחר הצתת הגלגל פנה הנאשם להצית גם את פח הזבל המשותף לדיירים כשהוא ממשיך באיומיו ומבקש "לשרוף את כל האתיופים בבניין". פח הזבל נשרף כליל, הרכב הושחר וגלגל הרכב ניזוק. לאחר האירוע, טען הנאשם בעת מעצרו כי אינו זוכר דבר וכי הוא "מסטול" לגמרי.


הנאשם מוכר למשטרה, ובעל עבר פלילי עשיר עוד מהיותו קטין. הוא הורשע בעברו בתקיפה, איומים, החזקת סכין, התנהגות פרועה במקום ציבורי ועוד. אולם למרות כל הרשעותיו, מעולם לא ריצה הנאשם מאסר בפועל.


על פי תסקיר שירות המבחן, דווח כי הנאשם נשוי לאישה הצעירה ממנו ב-14 שנים, ואב לשתי בנות. אביו היה אלכוהוליסט ונפטר כשהיה צעיר ומגיל 16 נאלץ להתחיל לעבוד כדי לפרנס את אמו וחמשת אחיו. הוא ניסה להתגייס לצבא אך שוחרר לאחר חודשיים עקב חוסר התאמה.


בתסקיר גם דווח מצבו הכלכלי הקשה של הנאשם, כאשר הוא מספר על חובות אשתו שעומדים על 200 אלף שקלים, וכן על חוב כבד לביטוח לאומי.


כמו כן, נתגלה כי אשת הנאשם הגישה נגדו תלונות רבות בלשכת הרווחה על אלימות מילולית כלפיה. בעקבות האלכוהוליזם והתנהגותו הפרועה עזבה אותו לבסוף, ועברה להתגורר עם אחר כאשר היא מאיימת עליו שלא תרשה לו לראות את בנותיו.


בטיעוניה לעונש הדגישה המאשימה את הישנות המעשים ואת העובדה כי גם לאחר שנעצר הנאשם במקרה הראשון, חזר פעם שניה ושלישית כאשר מעשיו רק גוברים בחומרתם. עוד טענה לחומרת העבירות ולנזק החמור שהיה עלול להיגרם לו התפשטה האש והציתה את הבניין.
לבסוף, התייחסה לעברו הפלילי של הנאשם ולעובדה כי כל ההרשעות שקיבל לאורך השנים לא עשו דבר כדי להרתיע אותו מביצוע עבירות חמורות יותר.


הנאשם: לא זוכר דבר, הכל באשמת האלכוהול


הנאשם טען להגנתו כי עשה את המעשים בהשפעת אלכוהול וכי הוא לא זוכר כלל מה אמר או מה עשה. לפיו, מעשיו אינם נובעים מאידיאולוגיה גזענית, והוא הצית את הרהיטים עקב תסכול עמוק בגין מצבו הכלכלי וכן בעקבות ריב עם אמו. לדבריו, החפצים ששרף היו רהיטים ישנים של אמו והוא עשה זאת מאחר והיא העליבה אותו.


עוד טען להגנתו, כי הנזקים שנגרמו עקב מעשיו הם נמוכים, לפיו, בסה"כ נגרם נזק העומד על 1,200 שקלים בלבד, וכן לא נגרמו נזקי גוף.
בסיום טיעוני ההגנה, התחרט הנאשם על מעשיו וביקש להדגיש כי אין לו דבר עם האוכלוסייה האתיופית בכלל או עם דיירי הבניין בפרט. כמו כן, ביקש את רחמי בית המשפט וטען כי הוא מעוניין לעבור גמילה ולהשתנות וכי בית הסוהר רק ירע עמו ולא ישפר את מצבו.


בית המשפט: ההצתה הפכה למגיפה ולפתרון ליישוב סכסוכים


בתחילת דבריה עמדה השופטת על חומרת מעשי ההצתה, שעלולים להסתיים באסון של ממש, לדבריה, עבירות ההצתה הפכו מגיפה ממש, ונראה כי זהו הפתרון הפשוט בו בוחרים אנשים ליישב סכסוכים קטנים כגדולים, ולהביע באמצעותו את תסכולם. בנוסף, הדגישה את חומרת האיומים על דיירי הבניין ואת אופיים הגזעני.


כמו כן, לפי השתלשלות האירועים נראה כי הנאשם היה ממוקד מטרה ולא נקלע למקום באופן אקראי. הוא חזר שוב ושוב על אותם איומי הצתה ועל הקללות הגזעניות ולבסוף גם פעל לפיהם. לדבריה, אין להפחית ולזלזל בחומרת ההערות הגזעניות, אפילו שנאמרו תחת השפעת אלכוהול, שהרי הן עלולות להוביל למעשים חמורים עד לכדי פגיעה בנפש. לפיכך, לא נראה כי דבריו נבעו רק מהאלכוהוליזם עליו ניסה הנאשם להפיל את האשמה כולה.

 

יש לך שאלה? 

פורום ועדות שחרורים
פורום מעצר - זכויות עצורים ושחרור ממעצר


לבסוף, קבעה השופטת כי לא האלכוהול הוא האשם אלא הנאשם עצמו, ולא הפחיתה מעונשו בשל כך. אולם, היא התחשבה בעובדה כי התחרט הנאשם על מעשיו, גם אם באופן חלקי.


לאור כל זאת, גזרה השופטת על הנאשם 4 שנות מאסר בפועל, 25 חודשי מאסר על תנאי ופיצוי בסך 7,000 שקלים לדייר אשר הוצת רכבו.