כשמגיע הזמן לחזור לעבודה אחרי חודשים בהם נשארתם בבית עם תינוקכם, מתחילה ההתלבטות הגדולה והגורלית: מה עושים עם הילד? איפה משאירים אותו? האם במעון עם עוד תינוקות חמודים כמותו? האם אצל הסבתא? האם עם מטפלת? אצלכם בבית? אצלה? אין גבול לשאלות ואין דבר המשתווה לתחושה של הורים חדשים כאשר הם נאלצים להיפרד לראשונה מילדם הבכור ולהפקידם בידי אחר.
אז המעון הוא לפעמים יקר, והסבתא לפעמים רוצה לנוח. לכן, הרבה זוגות מעדיפים, בשביל השקט הנפשי או בעקבות הנוחות או המצב הכלכלי, להעסיק מטפלת.
אולם אז צצה לה התלבטות נוספת: בעוד התשלומים לגן או למעון הם מוסדרים ופשוטים, וה"תשלום" שהסבתא מבקשת הוא פשוט להשאיר את הנכד בזרועותיה כמה שיותר, העסקת מטפלת הינה עסק מבלבל ועשויה להעלות שאלות מסוג חדש כמו: כיצד משלמים? לפי שעה? לפי ימים? ואם מפטרים משלמים פיצויים? צריך גם לשלם ביטוח לאומי? ומה עם חופשה? האם יש הבדל בין מטפלת שבאה הביתה לבין מטפלת שמטפלת בילדים בביתה?
מאמר זה ינסה לעשות קצת סדר בדברים ויכין אתכם, ההורים החדשים, לשנת המטפלות החדשה.
זכויות המטפלת
ראשית, בכדי למנוע בלבולים כדאי לחתום על חוזה העסקה, שהרי בין כה וכה במידה והמטפלת המיועדת מגיעה אליכם הביתה היא נחשבת שכירה ולכן כדאי שתנאי ההעסקה יהיו ברורים. בחוזה תוכלו להחליט על שעות העבודה, על שכר עבודה שעתי, שכר על שעות נוספות אם יהיו, דמי חופשה ועוד.
לפני ניסוח החוזה, חשוב שתדעו כי המטפלת שעובדת בביתכם תקבל את כל הזכויות הניתנות לשכיר (בניגוד למטפלת שעובדת מביתה כפי שנראה בהמשך). לפיכך, יש לוודא שכל זכויותיה ניתנות לה כדין.
מזל טוב! הבן גדל ורוצה ללכת לגן! האם אתם מחויבים בתשלום פיצויי פיטורין?
נתחיל מהסוף: מטפלת זכאית לפיצויי פיטורין רק במידה והיא הועסקה על ידכם לתקופה שעולה על 12 חודשים. והתשובה היא: כן, אתם תידרשו לשלם לה פיצויים גם אם פיטרתם אותה כי הקטן כבר גדל ורוצה ללכת לגן של גדולים. גובה הפיצויים יהיה בגובה משכורת של חודש אחד על כל שנת עבודה.
מה קורה במידה והמטפלת עבדה במשרה חלקית? או לפי שכר שעתי? במקרה כזה היא עדיין זכאית לפיצויים בגין חודש עבודה אבל באופן יחסי. בדרך כלל, מבוצע החישוב על פי ממוצע המשכורות שקיבלה בשלושת החודשים שעבדה טרם הפיטורים.
במידה והופרשו תשלומים לקרן פנסיה, הפיצויים ישולמו דרך קרן הפיצויים שלה, כאשר היתרה, אם קיימת, תשולם על ידכם.
והפוך: במידה והמטפלת התפטרה מיוזמתה, אתם לא מחויבים בתשלום פיצויי פיטורין.
האם המטפלת זכאית לדמי הבראה?
כן, כמו כל שכיר, גם המטפלת שלכם רוצה לנוח, וגם לה מגיעים דמי הבראה. איך מחשבים? ראשית, בדומה לפיצויי פיטורים, המטפלת זכאית לדמי ההבראה במידה והיא מועסקת מעל לשנה, כאשר בשנה הראשונה תקבל תשלום בשיעור 5 ימי עבודה, בשנתיים הבאות בשיעור של 6 ימי עבודה, ובשנה הרביעית עד העשירית תקבל דמי הבראה בשיעור של 7 ימי עבודה.
המטפלת בבית עם שפעת והילד מטפס על הקירות. מי משלם?
בהנחה שלא תרצו שהמטפלת תגיע חולה לטפל בילדכם הרך, היא תישאר בבית ביום המחלה שלה.
גם בעניין זה, אתם אמורים להתנהל כמו כל מעסיק ולשלם בהתאם לזכויות העובדים. לפיכך, ביום הראשון למחלתה לא תקבל המטפלת תשלום אפילו שהביאה אישור רפואי. ביום השני והשלישי תקבל 35% מהשכר היומי ובגין היום הרביעי ואילך תקבל המטפלת 75% משכרה היומי. כאשר בסך הכל הינה זכאית לתשלום עבור 18 ימי מחלה בשנה בלבד.
המטפלת רוצה לצאת לחופשה! מה עושים?
כן כן, גם מטפלות צריכות חופשה. לפי החוק, המטפלת זכאית בשנתיים הראשונות לעבודתה ל-10 ימי חופשה על כל שנה. בשנתיים הבאות היא זכאית ל-12 ימי חופשה, ובשנה השישית, שביעית ושמינית היא זכאית ל-17 ימי חופשה בשנה.
כמו כן, אם היא מעוניינת היא רשאית לצבור את ימי החופשה שלה ולממש אותם במועד אחר, לפי תיאום מולכם כמובן.
ומן הצד השני, אתם רשאים להוציא את המטפלת לחופשה מרוכזת במועד הנוח לכם, במידה ואתם מעוניינים לצאת לנופש וכדומה, וכמובן שהכל בהסכמה ובתיאום מראש, ותוך התחשבות במטפלת.
מתעכבים בעבודה ורוצים שהמטפלת תישאר; אפשרי?
את התשובה לשאלה הזו כדאי לברר במועד ההסכם ביניכם כדי לא ליצור אי נעימות וחוסר תיאום ציפיות; אך בכל מקרה, ברגע שהמטפלת נשארת למעלה מ-8 שעות עם ילדיכם היא זכאית לתשלום עבור שעות נוספות. על התעריף תוכלו ותצטרכו לסכם ביניכם במועד ההעסקה.
צריך לשלם גם ביטוח לאומי?
צריך! כפי שאתם ודאי מבוטחים על ידי מקומות העבודה שלכם, גם אתם מחויבים בתור מעסיקים לדווח לביטוח לאומי על העסקת המטפלת ולשלם לה דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות בכל חודש כדין; וכל זאת תוך שבועיים מיום העסקתה. הביטוח הלאומי מגן גם עליכם בתור מעסיקים, וימנע תביעה לא נעימה באם נפגעה המטפלת חלילה במהלך עבודתה. במקרה כזה, ישולמו לה פיצויים מהמוסד לביטוח לאומי.
כדאי לברר באתר הביטוח הלאומי על דרך הדיווח והתשלום כדי שלא ליפול בין הכיסאות ולא להשתהות שלא כחוק במתן התשלומים.
איך מחליטים על שכר? כמה משלמים למטפלת?
בדרך כלל, המטפלת מציעה שכר שעתי או חודשי ואז ישנו פתח למשא ומתן. אך זכרו, בכל מקרה הנכם חייבים בתשלום הוגן שלא נופל משכר המינימום המעוגן בחוק. מחובתו של כל מעסיק לשלם לעובד שכר השווה או העולה על שכר המינימום.
כמו כן, התשלום החודשי צריך להיות משולם מסופו של חודש העבודה ולא יאוחר מהתשיעי לחודש שאחריו.
המטפלת גרה קרוב, חייבים להחזיר נסיעות?
במידה והמטפלת היא שכנה קרובה שרק עוברת בניין או חוצה את הכביש כדי להגיע, אתם לא מחויבים בהחזרי נסיעות. אך אם המטפלת לוקחת אוטובוס לעבודה, ולו לנסיעה קצרה אתם מחויבים לשלם דמי נסיעות וזאת לפי עלות הנסיעה באוטובוס או כרטיס חופשי חודשי ובדרך כלל הזול ביניהם. אתם רשאים גם לסכם עם המטפלת על כך שהחזרי הנסיעות יכללו במשכורת החודשית או שישולמו בנפרד והכל לפי הסכמה והתחשבות כמובן.
איך מתנהלים במידה והמטפלת עובדת בביתה?
במידה וסיכמתם שהמטפלת מקבלת לביתה בכל בוקר את ילדיכם, והוא שוהה שם עד שאתם חוזרים מהעבודה, אזי היא לא נחשבת לשכירה אלא לעצמאית או פרילנסרית. לפיכך, כל הנאמר לעיל בטל ומבוטל. אתם לא חייבים לשלם לה פיצויי פיטורין, דמי הבראה, דמי חופשה ודמי נסיעות וזכויות סוציאליות אחרות. כמו כן, חובת הדיווח לביטוח לאומי חלה עליה בלבד ולא עליכם.
יש לך שאלה?
פורום יחסי עובד מעביד ( מעסיק )
פורום זכויות עובדים | התאגדות עובדים
פורום ייעוץ למעסיקים בעבודה
מזל טוב! הנכם מוכנים ומזומנים להעסיק מטפלת. כעת כל מה שנותר, הוא למצוא את האחת שתגרום לילדיכם לנפנף לכם שלום בשמחה כשאתם יוצאים לעבודה, ולקבל אתכם עם חיוך כשאתם חוזרים הביתה. בהצלחה!