מאת: עו"ד יאיר (רוני) אהרון

 
מסתבר כי קיים גבול דק בין הטרדה מינית על פי החוק לבין התנהגות מילולית מעליבה וגסת רוח ;מהו הגבול? האם הערה, אמירה או אפילו הצעה מינית תחשב מיד כהטרדה מינית?


כשאומרים הטרדה מינית המחשבה הראשונה היא שמדובר במגע פיזי ללא הסכמה או בביצוע מעשים מיניים ללא הסכמת הצד המוטרד, אך לא כן הוא. החוק למניעת הטרדה מינית מרחיב את ההגדרה ומכליל גם הצעות מיניות חוזרות מצד בעל סמכות ניהולית לכפופים לו.כמו כן, התייחסות מבזה נחשבת אף היא כהטרדה. עם זאת, כל מקרה צריך להישקל לגופו בהתייחס לנסיבות.


החוק מטיל על מקומות עבודה לפרסם בצורה ברורה תקנונים למניעת הטרדה מינית, ומחייב אותם למנות אדם אשר אליו יוכלו לפנות המתלוננות, בדרך כלל זה יהיה אדם בעל תפקיד במשרד משאבי האנוש בחברה. החוק גם קובע, בין היתר, כיצד לנהוג לאחר קבלת התלונה וכיצד לפעול מול העובד נגדו הוגשה כן את שלבי הבירור שייערכו. צריך לדעת שבעקרון המעביד חייב לבצע בדיקה גם אם נודע לו בדרך אחרת, ולא על פי תלונתה, כי עובדת מסוימת הוטרדה, ובכל מקרה מומלץ להיוועץ בעורך דין בטרם מחליטים על פניה בתלונה לאחראית על ההטרדות המיניות. צריך לזכור שברוב המקרים מדובר בתלונה על אדם שהוא בעמדה בכירה מהמתלוננת וצריך לקחת בחשבון מצבים שונים שיכולים לקרות בעקבות אותה תלונה, כמו פיטורי המתלוננת, העברתה לתפקיד אחר וכד', ורצוי כי יהיה לה ייצוג הולם של עו"ד שיעמוד על זכויותיה.


החוק למניעת הטרדה מינית מגדיר חמישה מצבים שייחשבו להטרדה מינית:


1. הטרדה באיומים - כאשר אדם מאיים בעשיית מעשה מיני למוטרד, הטרדה זאת אינה מתייחסת דווקא להטרדה במקום עבודה אלא יכולה להיות בכל מקום ובכל נסיבות.


2. מעשים מגונים-, כאשר עובד או ממונה נוגע בעובדת לשם גירוי מיני ללא הסכמה, לעניין זה גם מקרה של חשיפה עצמית ומעשה מיני עצמי בפני העובדת ייחשב מעשה מגונה. (כפי שהיה במקרה של קצב בחלק מהמקרים בהם הואשם).


3. הצעות חוזרות בעלות אופי מיני.-כאשר העובדת מראה למטריד כי אינה מעוניינת, ואין זה משנה אם הביעה את חוסר רצונה בצורה מילולית או בהתעלמות מההצעה וכו'. זהו אחד המקרים בהם יכול להיכשל אדם שיחזור ויציע הצעות מבלי להתייחס לחוסר ההסכמה של מקבלת ההצעה. לעניין זה הצעה אחת ובודדת אף שהיא הצעה מינית לא תחשב להטרדה מינית כאשר המציע חדל מלהציע לאחר שסורב. עובדת המקבלת הצעה כזאת צריכה לדחות אותה בבירור כי אז כאמור הצעה נוספת מאותו מציע תחשב להטרדה מינית . כאשר מדובר בממונה על אותה עובדת גם אם אינה מגיבה מילולית אלא ניכר בה שההצעה פוגעת בה כגון השפלה של מבט וכד' יחשב הדבר כהטרדה מינית.


4. התייחסויות חוזרות המתמקדות במיניות האדם כאשר אותו אדם הראה למפנה ההערות שהוא אינו מעוניין בהתייחסות מסוג זה , תחשב להטרדה מינית. לעניין זה אין צורך בהצעה מינית אלה התייחסות בסגנון "את נראית עייפה, השתוללת אתמול בלילה עם החבר?" ואין צורך בתגובה כדי שהערה חוזרת כזאת תחשב להטרדה מינית.


5. התייחסות מבזה או משפילה ביחס למיניותו של אדם בסגנון" אם ארצה , את תכנסי איתי למיטה" הניסיון להעמיד את העובדת במקום נחות ומבזה ייחשב להטרדה מינית. התנהגות של נעיצת מבטים בחזה העובדת תחשב אף היא להתנהגות מבזה שנכללת בהטרדה מינית. כאמור הצעה מינית חד פעמית לא תחשב להטרדה מינית כפי שקבע כבר בעבר בית המשפט, יחד עם זאת יכולים לראות בהתנהגות זאת התנהגות מבזה ולהיחשב להטרדה מינית דרך סעיף זה.


עם זאת, גם ל"מטריד" יש זכויות ויש לזכור שתלונה יכולה למוטט אדם, את משפחתו, את פרנסתו, וזאת לפעמים בעקבות מסקנות שגויות או יחסים בהסכמה שעלו על שרטון והיוו את הבסיס לתלונה. לעיתים מקומות עבודה רוצים ללכת עם הזרם ולהראות שהם מטפלים במלוא חומרת הדין במקרי הטרדה אצלם ולזנוח את זכויותיו של העובד כלפיו הוגשה התלונה. גם אדם שהוגשה נגדו תלונה ראוי ורצוי שיהיה מיוצג על ידי עו"ד ששולט ברזי החוק וידע לעמוד על זכויותיו של העובד. זכותו הבסיסית של העובד היא להשמיע את טענותיו שיכולות להכריע את הכף באם האירוע המדובר נכנס לגדר הטרדה מינית או לא. מכל מקום מומלץ לכל אדם הנחשד בעבירות אלה להיוועץ בעורך דין על מנת לקבל ייעוץ מקצועי באשר למהלכים ולתגובתו לטענות.