עובדת זרה מהפיליפינים, כבת חמישים, הורשעה בטלטול ראשה של קשישה, בת 79 ממושב בשרון, עד שנעצרה על ידי בנה של המטופלת ששמע את צעקותיה של אימו. 

 

יש לך שאלה? 

פורום ועדות שחרורים
פורום אשרות עבודה | הסדרת מעמד לעובד זר בישראל
פורום משפט פלילי


טלטלה אותה כי לא שתתה את המשקה


לפי כתב האישום, המטפלת ביקשה ערב אחד מן הקשישה לשתות את המשקה שלה בארוחת הערב ומשזו סירבה, אחזה המטפלת בשערותיה של הקשישה וטלטלה את ראשה מצד לצד. בנה של הקשישה, ששמע את צעקותיה, רץ למקום ועצר את המטפלת.

 

כשנתפסה, התנצלה בפני הקשישה וילדיה, אך בהמשך ההליכים חזרה בה מהתנצלותה והכחישה את ההאשמות.


לטענת התביעה ניתן להסיק כי ככל הנראה היו מקרים נוספים והרי לא ניתן לדעת מאחר והקשישה, הסובלת משלבים מתקדמים של דמנציה, לא יכלה להתלונן.

 

עוד טענה התביעה כי מדובר בתקיפה של אדם חסר ישע והזכירה בבית המשפט את החובה המוטלת על החברה לדאוג לשלומם של קשישים חסרי ישע שלא מסוגלים להגן על עצמם. לשיטתה, המטפלת ניצלה לרעה את כוחה ומעמדה כלפי המטופלת ופגעה באופן חמור באמון שנתנה בה, וכן גרמה לה לנזקים פיזיים כגון שטפי דם בקרקפת ובאוזניים.

 

כמו כן, התביעה ביקשה להתייחס לנזק הפוטנציאלי שיכול היה להיגרם אם בנה של המטופלת לא היה מגיע ועוצר את המטפלת ממעשיה. 

 

לאור כל זאת, ביקש התובע מדיניות ענישה מחמירה ועתר למתחם ענישה שבין 12 ל-18 חודשי מאסר בפועל.

 

טיפלה בקשישה במסירות במשך שמונה שנים


מנגד, עורכת דינה של המטפלת גרסה כי אין לנהוג בה בחומרה יתרה, וכי בית המשפט צריך להתחשב בעברה הנקי ובעובדה שתרמה הרבה לבריאותה הנפשית והפיזית של הקשישה במהלך השנים.

 

כמו כן, התנגדה מאוד לטענת התביעה שניתן להסיק שהיו מעשים דומים במהלך התקופה, וציינה כי על גזר הדין להתייחס לאירוע היחיד שבו הוכחה אשמתה של המטפלת.

 

בדבריה, הסנגורית אף ביקשה להזכיר כי היא לא מבקשת להמעיט בחומרת המעשה אך מבקשת מבית המשפט שלא למחוק את כל שמונת שנות הטיפול המסור שנתנה המטפלת לקשישה, וכן יש להתחשב במצבה האישי שכן הייתה צריכה, עקב מצב כלכלי קשה, לעזוב את ביתה וילדיה בפיליפינים ולעבוד בעבודה קשה ושוחקת בארץ זרה, ללא רשת תמיכה וללא שפה.

 

כמו כן, ציינה את העובדה שמאז שנעצרה, הייתה אסורה במשך עשרים יום, וכן פרנסתה נפגעה והיא לא זכאית לכספי הפיצויים שצברה במשך שמונה שנים.


בבואו לדון בגזר הדין, הביא השופט כמה דוגמאות למקרים דומים ומצערים של עובדים זרים שפגעו והתעללו במטופליהם. חלק מהמקרים היו קשים מאוד ונגזרו על העובדים עד 15 חודשי מאסר, וחלק היו קלים יותר בהם המטפלים קיבלו חודשי עבודות שירות ספורים.


לאור כל הראיות, ובבדיקת מתחם העונש הראוי לפי מקרי הדוגמא שהביא, קיבל השופט את גרסת ההגנה, לפיה אין הוגנות בטענה לאפשרות למקרים נוספים, ויש מקום להתחשב בשנים הרבות בהן עבדה המטפלת במסירות.

 

מעבר לכך, השופט גם הביא בחשבון את עובדת מאסרה של המטפלת והעובדה כי היא לבדה בארץ זרה וכן איבדה את פרנסתה.

 

לפיכך, גזר השופט על המטפלת שישה חודשי עבודות שירות ו – 12 חודשי מאסר על תנאי.