בית דין אזורי לעבודה בתל אביב פסק לטובת התובעת ביום שבת האחרון וחייב את המוסד לביטוח לאומי לשלם לה קצבת ילדים רטרואקטיבית על תקופה של ארבע שנים.
יש לך שאלה?
המוסד לביטוח לאומי שלל למשך ארבע שנים את קצבת הילדים מהתובעת מאחר וזו לא הודיעה למוסד על שינוי פרטי בנק.
התובעת היא אם לשני ילדים, כיום בני 19 ו-18. קצבת הילדים שולמה לה עד ליולי 2006, כאשר באוקטובר באותה שנה דחה ביטוח לאומי את בקשתה של התובעת לתשלום הקצבה.
במאי 2011 הגישה שוב התובעת בקשה לחידוש התשלום, כשהיא מעדכנת את פרטי חשבון הבנק. באותו החודש הודיע המוסד לביטוח לאומי כי אושרה זכאות לתשלום הקצבה החל מחודש מאי 2010, כלומר רק שנה רטרואקטיבית, ונדחתה זכאותה לתשלום רטרואקטיבית של כל התקופה (מ-2006 עד 2010).
טענות התובעת – לא קיבלה הודעות לעדכון פרטים
בתביעתה טוענת התובעת כי לא קיבלה כל הודעה שעליה להודיע על עדכון פרטי בנק או על כך שבכלל דחו את תביעתה. בית המשפט מציין כי המכתבים שצורפו לעדות הנתבעים לא נשלחו בדואר רשום ויש ספק אם נשלחו בכלל. התביעה אף טוענת כי הזכאות שלה לקצבה מעולם לא נשללה, ולפיכך התביעה לא התיישנה.
טענות הנתבע – המוסד לא הצליח לאתרה
הנתבע טוען כי מחודש פברואר 2004 ועד פברואר 2006, המוסד לביטוח לאומי קיזז את קצבאות הילדים מחובות שצברה התובעת, ואף נשלחו מכתבים המודיעים על הקיזוז.
כמו כן, מחודש מרץ 2006 הפקיד המוסד לחשבונה של התובעת את הקצבה, אך זו הוחזרה כיוון שהחשבון נסגר. לדברי הנתבע, נעשו פניות מרובות לתובעת כדי שזו תעדכן את פרטי הבנק הנכונים, אך לא הצליח לאתרה. לאור כל זאת, אושרה הבקשה לתשלום הקצבה ל-12 חודשים רטרואקטיבית בלבד.
החלטת השופטים
בבואם לקבל החלטה, מציינים השופטים כי לאחר שמיעת העדויות ועיון במסמכים שהוגשו, הם מקבלים את גרסת התובעת, ולכן מקבלים את תביעתה.
בנימוקים להחלטה ציינו השופטים כי עדות התובעת הייתה מהימנה ועקבית; ע"פ עדותה היא חשבה כי אינה ממשכיה לקבל קצבאות ילדים בגלל חוב מזונות של בעלה (מנישואיו הקודמים) ורק בשנת 2011 התברר לה כי לא זו הייתה הסיבה.
בית המשפט קיבל גם את טענת התובעת שכלל לא קיבלה את המכתבים המבקשים עדכון פרטי בנק, כי הרי אז הייתה מעדכנת כדי לקבל את הקצבה. מה גם שביטוח לאומי כלל לא הוכיח שהמכתבים אכן נשלחו.
עוד נטען בנימוקי בית המשפט, כי בכל מקרה של ספק, אפילו קטן, יש לפסוק לטובת המבוטח ולא לטובת המוסד.
בסיכום דבריהם, מציינים השופטים את העובדה כי בין כה וכה תשלום קצבת הילדים איננה ניתנת לפי בדיקת זכאות, וכי כל אם זכאית באופן אוטומטי לקצבה זו, לכן מן הראוי לשלם אותה במלואה אפילו אם האם נהגה ברשלנות.
השופטים פסקו על המוסד לביטוח לאומי, תשלום רטרואקטיבי של הקצבה עבור 4 השנים במלואם, בנוסף, פסקו תשלום של 5,000 ₪ בגין שכר טרחת עו"ד ו-500 ₪ בגין הוצאות משפט.