שימוע לפני הגשת כתב האישום נהוג בישראל כבר שנים רבות, בשנת 91' נקבעו הכללים בנושא בהנחייתו של היועץ המשפטי לממשלה והחל משנת 2000 הזכות מעוגנת בחקיקה. לפי החוק, על רשות התביעה להודיע לאדם על הכוונה להגיש נגדו כתב אישום והוא רשאי לעתור אליה תוך 30 יום, בבקשה להימנע מכתב האישום. לפי היועץ המשפטי לממשלה מדובר בעניין מהותי אשר לעיתים קרובות מביא לשינוי בתמונה הראשונית של חומר החקירה.
יש לכם שאלה?
פורום ערעור פלילי - אי הרשעה פלילית
פורום חקירות משטרה | חקירה פלילית
פורום כתב אישום במשפט הפלילי
פורום משפט פלילי
לבית המשפט השלום בבאר שבע הגיעה לאחרונה בקשה לביטול כתב אישום עקב כך שהוגש מבלי קיום שימוע והתביעה אף לא הודיע לנאשם על זכות זו, בניגוד לחוק.
הנאשם במקרה שלנו טען באמצעות עורך דינו כי ההודעה על אפשרות לעריכת שימוע לא נשלחה אליו, אלא הגיעה לכתובת אחרת. הנאשם טען כי המאשימה ידעה כתובתו העדכנית בערד, אותה מסר לה בחקירתו והייתה רשומה על גבי כתב האישום. אולם חרף עובדה זו, התביעה שלחה לו את ההודעה לכתובת אחרת.
הטענה השנייה של הנאשם הייתה שהמכתב האמור נשלח בשפה העברית, שפה שהנאשם אינה שולט בה וכלל אינו יודע לקרוא אותה. הנאשם טען, כי גם אם המכתב היה מגיע אליו, לא היה מצליח לקרוא אותו ולהבין את תוכנו, ומשום כך יש לבטל את כתב האישום.
עורכת הדין מטעם המדינה טענה בדיון כי שלחה את המכתב לכתובת הידועה לה על פי הרישום במשרד הפנים. לדברי עורכת הדין מדובר בפעולה שגרתית של מזכירות הפרקליטות. לדבריה אין לצפות מהמזכירות לחפש בחומר החקירה את כתובתו של הנאשם, שכן זאת חובתו על פי חוק לעדכן את כתובתו במשרד הפנים. אשר לטענה כי המכתב היה צריך להישלח בשפה הרוסית, אותה דובר הנאשם, טענה המדינה כי אין שפה זאת מוכרת כשפה רשמית במדינה ועל כן אין לצפות מהמדינה לשלוח מכתב רשמי בשפה זאת.
בית המשפט: יש לבטל את כתב האישום
השופט שדן בתיק קבע, לאחר שמיעת טענות הצדדים, כי זכות השימוע של הנאשם נפגעה. השופט שלל את טענת התביעה לפיה, אין דין המזכירה כדין פרקליט המעיין בתיק החקירה, שכן לשון החוק קובעת כי זכות השימוע צריכה להינתן בידי "רשות התביעה" והכוונה גם לגורמים המקצועיים וגם לגורמים המנהליים בפרקליטות המדינה. השופט קבע אין זה הוגן כי החשוד ייפגע מחוסר התיאום בין הגורמים הללו.
השופט אף קבע שחובת הפרקליטות לשלוח לנאשם מכתב בשפה אותה הוא דובר היות ולא ייתכן כי רק חלק מההליכים המשפטיים יתורגמו לשפתו (החקירה והמשפט) ואילו חלק מההליכים לא. אולם תרגום המכתב עשוי לסרבל מעט את התהליך, אולם בסופו של דבר הדבר יהיה הוגן כלפי החשוד.
לאור האמור לעיל, קיבל השופט את טענות הנאשם וקבע כי נפל פסול בכתב האישום המצדיק את ביטולו באופן מיידי.