האם נפגעת תקיפה מינית זכאית לפיצוי כספי בגין עוגמת הנפש והצער שנגרם לה עקב התקיפה, גם בלי שנגרם לה נזק גופני? התשובה לכך, מסתבר, חיובית. לאחר שבית המשפט השלום בחיפה הורה לעבריין מין לפצות את אחת מקורבנותיו בסכום כולל של כ-600 אלף ₪.
עבריין המין, הורשע בבית המשפט בשלוש עבירות תקיפה בנסיבות מחמירות, אחת מהן התובעת. אך היא לא הסתפקה בהרשעתו, וטרם נגזר דינו הגישה נגדו תביעת נזיקין בגין הנזקים הנפשיים שנגרמו לה עקב התקיפה.
יש לכם שאלה?
פורום הטרדה מינית - פגיעה מינית
פורום תביעה אזרחית | תביעה משפטית
סיפור המקרה
הנתבע עצר לתובעת, אשר ניסתה לתפוס מונית בשעת לילה מאוחרת, והציע להסיעה למחוז חפצה. התובעת הסכימה לכך ונכנסה למכוניתו. במהלך הנסיעה סטה הנהג מכביש הראשי אל דרך עפר, אולם לאחר שהעירה לו התובעת על כך. חזר לכביש הראשי וביקש ממנה את מספר הטלפון שלה. התובעת, שהחלה לחשוד בכוונותיו, סירבה ויצאה מהמכונית לכיוון הכביש הראשי. הנתבע רץ אחריה, תפס אותה בחוזקה והחל בניסיון לאנוס אותה באלימות. בשלב מסוים הציעה התובעת לנתבע שתבצע בו מין אוראלי, משום שסברה שכך תציל את חייה. לאחר האירוע נסע משם הנאשם, והשאיר את התובעת פצועה וחבולה.
בגין אירוע זה החליטה לתבוע אותו על פגיעה באוטונומיה וכן על התחושות השליליות שנגרמו לה עקב מעשיו הנפשעים.
השאלה לה נדרשה השופטת להכריע היא, כאמור האם לתובעת מגיע פיצוי בגין הנזק הנפשי שנגרם לה.
בית המשפט: על הנתבע לפצות את התובעת בחצי מיליון ש"ח
השופטת שדנה בתיק, קבעה בפסק הדין כי ניטשת מחלוקת רחבה בין שופטי בית המשפט העליון באשר לפיצויים אותם יש לפסוק למתלוננות בגין תקיפה מינית, שלא נגרם להן נזק גופני כלשהו. אולם השופטת מצאה בפסקי הדין השונים כי ישנו רוב לדעה שיש לפצות נפגעות אלה גם אם לא נגרם להן נזק גופני.
השופטת ציינה כי הנתבע שלל את זכות הבחירה של התובעת על גופה, ועל כן אין עוררין שהוא פגע באוטונומיה שלה ויצטרך לפצותה. זאת ועוד, היקף הפגיעה וטיבה מהווים לטעמה שיקולים לקביעת חומרת הפגיעה באוטונומיה. לדידה של השופטת, הנתבע פגע באוטונומיית התובעת היות והכריחה לעשות דבר כנגד רצונה. זוהי פגיעה משמעותית ואינהרנטית בחופש הבחירה של התובעת.
השופטת התרשמה מעדותה של התובעת כי אכן נגמרו לו נזקים נפשיים קשים ביותר כגון סבל רב, תחושות זעזוע ותסכול עמוקים, כעס עז ועוגמת נפש קשה. נגזר עליה להתייסר כל ימי חייה, בגין מעשיו הנפשעים של הנתבע והיא תישא את הצלקת מהאירוע כל החיים.
על כן, לאור חומרת המעשים, הפגיעה האנושה באוטונומיה, ומכלול הנסיבות העניין, יש לפסוק לטובת התובעת פיצוי משמעותי.
בסופו של דבר, הורתה השופטת לנתבע לפצות את התובעת בסכום כולל של חצי מיליון ₪ וכן הטילה עליו את שכר טרחת עורך הדין, בסך של 90 אלף ₪
עודכן ב: 27/05/2013