סיפורנו מתחיל בחודש ספטמבר 2009 אז הודיע הקצין לחברת האשראי כי כרטיס האשראי שלו נגנב וכי העסקאות שבוצעו בחודשים יולי-אוגוסט על סך 12,000 ש"ח לא בוצעו על ידו. החברה באה לקראתו וזיכתה אותו ב-5,700 ₪ אך חודש לאחר מכן גילתה כי הקצין שיקר והוא זה שביצע את העסקאות וכתוצאה מכך הגישה נגדו תלונה במשטרה. המקרה התגבש לכתב אישום בו הודה הקצין במיוחס לו, אך הצדדים לא הסכימו בנוגע לעונש ובית המשפט נדרש לסוגיה.
יש לכם שאלה?
פורום ערעור פלילי - אי הרשעה פלילית
פורום חקירות משטרה | חקירה פלילית
פורום רישום פלילי
פורום דיני צבא | משפט פלילי צבאי
בתסקיר שירות המבחן שהוגש בעניינו הומלץ שלא להרשיע את הנאשם. מהתסקיר עולה כי הנאשם חי חיים נורמטיביים והוא בעל שאיפות להתקדם בצבא. הקצין חש צער ובושה על המעשים שעשה וטען כי ביצע אותם בגלל משברים אישיים ומקצועיים שנקלע אליהם בזמנו. הנאשם הביע חרטה על מעשיו והביע חרדה מהשפעות ההרשעה על חייו. לכן הומלץ בתסקיר על עונש חינוכי של 150 שעות עבודות שירות ללא הרשעה.
עורך הדין מטעם התביעה טען כי למרות המלצת שירות המבחן יש להרשיע את הנאשם בדין. התביעה עמדה על חומרת העבירה הכוללת קבלת דבר בתחבולה וטענה כי רק במקרים חריגים בית המשפט אינו מרשיע בגין עבירות מסוג זה. עוד נטען כי יש לראות בחומרה את העובדה לפיה הנאשם ביצע את המעשים בעודו משרת כקצין בצה"ל שאמור להוות דוגמא ומופת. לבסוף נטען כי אל לנאשם לפחד מתוצאות ההליך המשפטי, שכן לא בטוח שהרשעה תביא להדחתו מצה"ל וההחלטה על המשך שירותו היא בידי הצבא..
מנגד, סנגורו של הנאשם טען כי יש לאמץ את המלצות תסקיר המבחן בעניינו. הסנגור טען שהנאשם ביצע את העבירה ברגע של חולשה ולא תכנן לבצע תחבולה. כמו כן הנאשם הודה כבר בחקירתו הראשונית במשטרה ויש לקחת זאת בחשבון. עורך הדין המשיך וציין שנאשם הינו קצין מצטיין בצבא שהרשעה עלולה לפגוע בהמשך שירותו הצבאי ואף להביא להדחתו. הנאשם הצהיר שהוא מצטער על מעשיו וכי המצפון מלווה אותו מאז ביצוע העבירה.
השופטת הכריעה: עונש חינוכי ללא הרשעה בדין
השופטת שדנה בתיק כתבה בגזר הדין כי מעשיו של הנאשם חמורים וחותרים תחת ההתנהלות הכלכלית התקינה במשק אם כי בוצעו ללא תחכום או תכנון מיוחד. למול חומרת העבירה יש לשקול את נסיבותיו האישיות של הנאשם לו זאת עבירה פלילית ראשונה והוא קצין מצטיין בצה"ל. כמו כן בשיקולים לקולא יש להביא בחשבון את העובדה כי הודה במיוחס לו והביע צער על מעשיו.
עוד כתבה השופטת כי אמנם הנאשם לא נהג כמצופה מקצין בצה"ל, אך את העבירות עשה כשהוא לא בתפקיד ועקב משברים אישיים אותם חווה ויש בהם לספק הסבר להתנהגותו. אי לכך, מצאה השופטת לנכון שלא להרשיע את הנאשם בדין ולגזור עליו 300 שעות עבודות שירות לתועלת הציבור.