לא בהכרח הפתרון עבור בני זוג שנישואיהם עלו על שרטון, הינו גירושין. ישנם מקרים רבים, בהם למרות שאחד מבני הזוג או שניהם מגיעים למסקנה, שאינם מסוגלים יותר להמשיך לחיות בשגרת חיי הנישואין הקיימת, עדיין ישנם לעיתים מצבים ברי תיקון וכדאי למצות את כל הניסיונות לפני פירוק התא המשפחתי.

 

המושג שלום בית עולה פעמים רבות בהליכי גירושין שמתנהלים בין שני בני זוג, אשר אחד הצדדים מעוניין בגירושין ואילו השני מעוניין בשלום בית ובחזרה לחיי נישואין הרמוניים.

 

תביעת שלום בית היא תביעה נפוצה בתחום דיני המשפחה, והיא מוגשת לבית הדין הרבני. זוהי תביעה להמשך קיומם של חיי נישואין תקינים, תוך רצון לשקם ולהציל את מערכת הנישואין אשר עלתה על שירטון.

 

כאשר בית הדין הרבני קובע בהחלטתו כי, על הצדדים לבצע ניסיון לשלום בית ואחד הצדדים לא מקיימה, ניתן יהיה להגיש בקשה כנגד הצד המפר לכך שהוא יוכרז כמורד. מקום בו הבעל הוא המפר, יוכרז הבעל כמורד, והאישה תוכל לבקש את בית הדין לצוות עליו ליתן לה גט פיטורין ולשלם לה את כתובתה, אם יסרב הבעל ליתן לאישה גט, יהא עליו לשלם לאישה את כתובתה אף בטרם הסתיימו הגירושין.

 

במידה והאישה היא זו המסרבת לקיים ההחלטה כאמור, מבלי שתהיה לה סיבה מוצדקת לאי רצונה, בית הדין יכול להכריז עליה כ"מורדת" (אישה מורדת מוגדרת, בדרך כלל, כאישה שבגדה בבעלה, אישה שמסרבת לקיים עם בעלה יחסי אישות, או אישה שעזבה את הבית בלי סיבה מוצדקת) ועלולה היא לאבד את מזונותיה.

 

הסכם שלום בית, הינו ניסיון אחרון להציל את מערכת היחסים לפני פירוק התא המשפחתי, בני זוג אשר מעוניינים לשקם את הנישואין שלהם, ולחזור לחיות בשלום האחד עם השני, יכולים אם כך לערוך הסכם שלום בית, ולאחר מכן להביאו לאישור בית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני אשר יתן לו תוקף של פסק דין לאחר שיוודא כי הצדדים הבינו את הוראות ההסכם, משמעותן ותוצאותיהן, וכי הן נחתמו מתוך רצונם החופשי. הסכם שלום בית שלא יאושר כדין הרי שיוטל בספק.

 

הסכם שלום בית, מייצג את הדרך הטובה לתת למערכת הנישואין הזדמנות נוספת, זהו ניסיון, לגשר על הפערים שנפערו בין בני הזוג.

 

במסגרתו של הסכם זה ניתן לקבוע כלל דברים בנוגע למספר נושאים, כדוגמת: חיי האישות בין בני הזוג (קיום יחסי מין), חינוך הילדים, הסדרת עניינים כספיים, יחסים עם בני משפחה אחרים, זמן איכות של בני זוג, הגדרת מטלות הבית וכדומה. בעצם ניתן להעלות בהסכם את כל אותם נושאים אשר בגינם הנישואין לא עלו יפה ובכלל זאת להסדיר גם עקרונות השיתוף בנכסים הכלכליים, כמו כן, הסדרים מפורטים בדבר אופן חלוקת הנכסים במקרה של פירוד.

 

על מנת, כי בני הזוג יתרכזו באמת בשיקום ותיקון היחסים ביניהם, ניתן לנטרל בהסכם את עניין מרוץ הסמכויות ולהטיל איסור על הצדדים לפנות לבתי הדין ולבתי המשפט במהלך תקופת הניסיון להשכנת שלוםבית.

 

כמו כן, כאשר בני זוג מחליטים כי הינם רוצים לשקם את היחסים ביניהם, כדאי להם במקביל להסדיר מספר תנאים במסגרת ההסכם, למקרה בו לא יצליחו לשקם את יחסיהם ולא יהיה מנוס מלפנות להליך גירושין.

 

הסכם כזה המכיל בתוכו תנאים לגבי שלום בית ולחילופין תנאים לפירוד במידה ושלום הבית לא יעלה יפה, נקרא הסכם שלום בית ולחילופין גירושין. הכנת הסכם כזה מבעוד מועד, תאפשר לבני הזוג לתת ניסיון כן ואמיתי לשיקום יחסיהם, תוך שקיימת האופציה לפירוד במידה וניסיונם לשקם את היחסים לא יעלו יפה.

 

היתרון להסכם מהסוג הזה הוא כי בעת משבר אף אחד מבני הזוג לא יצטרך להשקיע מאמץ בהגשת תביעות לפני בן זוגו, שכן הסכם מסוג זה מבטל את כל הנושא של מירוץ הסמכויות.

 

 

יתרון נוסף הוא שבעת החתימה על הסכם מסוג זה, בדרך כלל, בני הזוג לא מצויים בסערת רגשות ובמצב רוח מלחמתי וניתן בשעה זו להגיע להסדרים ולהסכמות טובים יותר ובכך לסיים את הליך הגירושין בצורה יעילה וקצרה ולחסוך מעצמם ובני משפחתם עוגמת נפש והוצאות כלכליות מיותרות.

 

 

לסיום, טוב יעשו בני זוג אם ייעזרו בייעוץ מתאים על מנת להניח יסודות מוצקים יותר לקשר בניהם ובאותה הזדמנות יסדירו, בעת שהשלום שורר בניהם, את כל ההיבטים הנדרשים למקרה שתהליך הפיוס לא יעלה יפה.

 


 


עודכן ב: 09/01/2011