חוק למניעת הטרדה מאיימת : מטרתו כפי שזו נקבעה בסעיף 1 היא:

 

 

"להגן על אדם מפני פגיעה בשלוות חייו, בפרטיותו, בחירותו או בגופו, בידי אדם אחר שנקט נגדו הטרדה מאיימת או שפגע בגופו." דהיינו מפני כל אדם ולא רק מבן משפחה.

 

סעיף 2 מגדיר מהי הטרדה? המושג "הטרדה מאיימת" מתייחס לדפוסי התנהגות הכוללים הטרדות ואיומים בכל דרך שהיא :בבילוש במארב או בהתחקות אחר תנועותיו ו/או מעשיו, בפגיעה בפרטיותו ובשלוות חייו, יצירת קשר עימו בעל פה, בכתב או בכל אמצעי אחר ובכל דרך אחרת (כגון:שליחת מיסרונים לפלאפון), או כי הוא עלול לפגוע בגופו והמביאים לתחושות איום וחרדה אצל המבקש הגנה מפני ההטרדה.

 

 

דהיינו, הטרדה מאיימת היא כי אין מדובר בתקיפות או בפגיעות גוף של ממש, אלא באיומים, מעקבים, פגיעה ברכוש, בחופש התנועה וכיוצ"ב עד כדי אי יכולת לקיים סדרת חיים תקינה. הטרדה מאיימת תחשב ככזו אפילו אם לא נעשה במישרין כלפי הנפגע אלא בעקיפין.

תנאי למתן צו על פי החוק הוא קיומה של הטרדה בעבר תוך חשש עתידי כי זו תשוב ותישנה, כלומר ניסיון למנוע פעולה עתידית. שאז, רק לאחר שהתקיימו שני היסודות הללו יחדיו ובאופן מצטבר, רשאי בית משפט לבקשת הנפגע ליתן צו למניעת הטרדה מאיימת.

 

"גם בהתקיים שני יסודות אלה יש להפעיל את הסנקציה הקבועה בחוק בזהירות, ולא לפגוע במידה העולה על הנדרש בחרותו של אדם, שכן "מול זכותו של 'הנפגע' לשקט ולשלווה עומדת זכותו של 'הפוגע' לשקט ולשלווה גם כן"

 

ראה בשא 06 / 4890 נתלי בן ארוש נ' שאול סמילנסקי [פדאור (לא פורסם) 06 (13) 190], עמ' 1(2006 ).

 

 

לעניין הזהירות במתן צו הרחקה, והשימוש באיזון הראוי בין הצדדים, יפים דבריו של כב' השופט מרכוס:

 

"מקובל עלי שסעד של הרחקה הוא סעד חריף ופוגע בזכותו של אדם להשתמש ברכושו. משום כך, על בית המשפט להשתכנע שלא ניתן להגן על מבקש מפני התנהגות המשיב אלא על ידי הרחקה, ואם לא כן יסתפק בית המשפט בצווים אחרים, חריפים פחות".

 

ראה תמ"ש 02 / 1834 מ. ב. נ' מ. ד. [פדאור (לא פורסם) 02 (10) 88], עמ' 4 (2002).

 

 

כדי שיהא בסיס איתן לבקשתו של המוטרד, חשוב להגיש את הבקשה לצו ההגנה ללא שיהוי וכי תהא סמיכות בזמן ככל שניתן בהתאם לנסיבות. כמו כן, נדרשת כי תהא זיקה בין האירוע לבקשה המוגשת לביהמ"ש. לעניין זה יפים דבריו של כב' השופט דרורי:

 

"נקודה נוספת אותה יש להביא בחשבון במסגרת שיקולי בית משפט ליתן צו מניעת הטרדה מאיימת, או לא לתיתו, היא סמיכות הזמן שבין ההטרדה המאיימת הנטענת, לבין מועד הפניה של המוטרד לבית המשפט". (ה.ש- קמילה)

 

ראה בר"ע 04 / 179 נס שובל נ' מרים ניסים [פדאור (לא פורסם) 04 (8) 473], עמ' 6

 

החוק למניעת אלימות במשפחה: מטרתו העיקרית של החוק היא לספק הגנה מיידית מפני פגיעה מצד "בן משפחה". המושג "בן משפחה" בחוק כולל, בין היתר, גם את מי שהיה בן משפחה בעבר, בן זוג, הורה או בן זוג של הורה, סב או סבתא וכו'. הכלי העיקרי של החוק למניעת אלימות במשפחה הוא "צו הגנה".

 

התנאים למתן צו הגנה, אם נתקיים אחד מאלה:

 

צווי הגנה אינם ניתנים כדבר של מה בכך. בית המשפט כפוף לכללים, ובאופן עקרוני לא ניתן לקבל צו הגנה, אלא אם הוכח לבית המשפט, כי התקיים אחד התנאים הבאים :

 

(1) בסמוך לפני הגשת הבקשה לצו הגנה נהג האדם באלימות בבן משפחתו ביצע בו עבירת מין או כלא אותו שלא כדין;

 

(2) התנהגותו של אדם נותנת בסיס סביר להניח כי הוא מהווה סכנה גופנית ממשית לבן משפחתו או שהוא עלול לבצע בו עבירת מין;

 

(3) התעלל האדם בבן משפחתו התעללות נפשית מתמשכת, או התנהג באופן שאינו מאפשר לבן משפחתו ניהול סביר ותקין של חייו.

 

עולה מלשונו הברורה של החוק הנ"ל כי, מחד, אין חובה להוכיח אלימות פיזית של ממש, אלא לעתים די בהוכחת התעללות נפשית (אם כי יש צורך להוכיח התעללות ממושכת). מאידך, במתן צו הגנה לפי חוק זה, בניגוד למתן הגנה לפי חוק למניעת הטרדה מאיימת, יש צורך להוכיח אלימות כלשהי.

 

* המטרה שבשני החוקים הנ"ל היא למנוע הישנות הפגיעות או ההטרדות בעבר והסלמת המצב לפגיעות חמורות יותר במבקש את הגנתו.

הוראת סעיף 2(ח1) לחוק למניעת אלימות במשפחה קובע, כי : " בית משפט הדן בבקשה למתן צו הגנה לפי הוראות חוק זה, רשאי לתת גם צו למניעת הטרדה מאיימת לאדם, לענין בן משפחתו, בהתאם להוראות חוק מניעת הטרדה מאיימת, התשס"ב - 2001".

 

לפי הפרשנות המצמצמת להוראת הסעיף, זו מכוונת לנסיבות בהן התקיימו התנאים למתן צו לפי חוק למניעת אלימות במשפחה כתנאי לסמכותו של ביהמ"ש ליתן צו לפי חוק למניעת הטרדה מאיימת.

 

לפי הפרשנות המרחיבה להוראת הסעיף, זו באה להעניק לביהמ"ש את הסמכות לתת צו לפי חוק למניעת הטרדה מאיימת גם אם התובענה שבפניו היא לפי חוק למניעת אלימות במשפחה ובלבד שהתקיימו התנאים למתן צו לפי חוק למניעת הטרדה מאיימת גם אם לא התקיימו התנאים למתן צו לפי חוק למניעת אלימות במשפחה.

 

ראה תמ"ש 05 / 32952 פ.ב.כ נ' מ.ב.כ [פדאור (לא פורסם) 06 (4) 30], עמ' 1 (2006).

 

 


עודכן ב: 05/06/2024