אבא ואמא ביחד ולחוד
מאת עו"ד קמילה בן ארוש
בשנים האחרונות חלה עליה חדה בשיעורי הגירושין. אין ספק, כי תהליך הגירושין הינו תהליך קשה המלווה בעוגמת נפש לא קטנה עבור שני בני הזוג ומחמיר שבעתיים כאשר ישנם ילדים בתמונה.
לאחר הגירושין התא המשפחתי נחלק לשניים. הילדים חשופים למשבר ולמלחמות שההורים עוברים תוך שהינם חשים את המרחק ההולך וגדל בין ההורים.
כאשר בני זוג נשואים גומרים בדעתם להתגרש ולהם ילדים קטנים (בגיל פחות משש שנים), החלטה בעניין משמורתם, ברוב המקרים ניתנת לאם, ולאב נקבעים הסדרי ראיה. יוצא כי, חזקת ה"גיל הרך" מפלה במובן מסויים את האבות.
יחד עם זאת, החוק מעניק לבית המשפט או לבית הדין הרבני שיקול דעת, במקרים בהם קיים ספק של ממש, אם תהא זו טובת הקטינים להימסר למשמורת האם ומשנוטה הכף באופן מובהק לכוון כי האב דווקא הוא המשמורן הראוי לטובת של הקטינים. במצב כאמור, לא יהיה זה ראוי לקבל דווקא את תביעת האם למשמורת באופן העלול לפגוע בעקרון העל של שמירת טובת הקטינים ורווחתם, רק כי עומדת לה חזקת "הגיל הרך" שלפיה ילדים קטנים יימסרו למשמורת אמם.
אמת המידה העליונה המנחה בקביעת המשמורת היא כאמור 'טובת הילדים'. כדי לקבוע את טובתם של הילדים נדרש ביהמ"ש לתשתיות עובדתיות ונעזר בחוות דעת של פקידות הסעד. מכאן, כי חזקת הגיל הרך, היא רק אחד השיקולים הנשקלים, ולא השיקול הבלעדי.
לרוב, שקילת טובתם של ילדים קטינים שהוריהם התגרשו, אינה אלא, תפיסת הרע במיעוטו מכיוון שטובת הילדים מחייבת כי יגדלו במחיצת שני ההורים במסגרת תא משפחתי אחד יציב ואוהב, ואילו בפרידה של הורים כרוכה מידה של ניתוק בין אחד ההורים לילדיו.
הורים רבים משתמשים בילדים ככלי ניגוח במסגרת תהליך הגירושין ואינם רואים את טובתם של הילדים. לעיתים, הסכסוך בין ההורים גורם לילדים להתנהגויות שליליות, קשות ופרובוקטיביות הזועקות לעזרה, השפעה שלילית זו ניכרת אף בגיל התבגרותם של הילדים.
הילדים מרגישים בודדים מבחינה רגשית וגאוגרפית ולכן נכנסים למאבקי כח עם ההורה המשמורן וגם עם ההורה בעל הסדרי הראיה. הילדים מרגישים שאין מי ששולט במצב הנתון החדש שנוצר בעקבות הגירושין. גם ההורים לעיתים מרגישים שהילדים שהיו קרובים אליהם כל כך, רחוקים כעת.
מכאן, החשיבות הרבה לקיום הסדרי ראיה תקינים ורצופים, לניהול בריא של מערכת חיים חדשה של הורים גרושים. הסדרי ראיה תקינים נחוצים גם להורה המשמורן הזקוק אף הוא לזמן פנוי לעיסוקיו, כמו כן, נחוצים גם להורה בעל הסדר הראיה לשמירת קשר רציף וטוב עם הילדים.
מקום בו, ההורה המשמורן אינו מאפשר קיום הסדרי ראיה תקינים או לחילופין, ההורה בעל הסדר הראיה אינו מקיים את הסדר הראיה כפי שהוחלט ע"י ביהמ"ש, קיימת אפשרות לאכוף את הסדרי הראיה תוך הגשת בקשה מתאימה בנסיבות העניין, לבית המשפט או לבית הדין הרבני בהתאם לסמכות העניינית הנמשכת. בית המשפט רשאי להטיל עונש על ההורה בגין הפרת הסדרי ראיה החל מקנסות וכלה בשינוי הסדרי הראיה בשל אי עמידתו בהם.
על ההורים העוברים תהליך של גירושין, לזכור שאמנם נפרדו זה מזו, אך, תמיד ישארו אבא ואמא של הילדים. ילדים אוהבים וזקוקים לשני ההורים.