העדר צוואה- סיפור מקרה

 

לפני כחודשיים פנה למשרדנו בחור צעיר, אשר טען כי הוא יודע שאביו כתב צוואה, אך לאחר פטירתו של האב, אשר נפטר זמן קצר לפני פניית הלקוח למשרדנו, הצוואה לא נמצאה. הצעיר חשש כי רכושו של אביו יועבר באופן אוטומטי בהעדר צוואה, לאשתו שלאביו בלבד.

 

עורך דין לענייני צוואות, כפי שמשרדנו מתמחה, יודע כי מצבים אלו הינם בעייתים מאוד, ולכן יש לפעול בעודנו בחיים לעיגון צוואתנו. יחד עם זאת, לפניכם מדריך קצר לגביי מקרים של העדר צוואה.

 

ירושה על פי דין

 

חוק הירושה קובע כי ירושה על פי דין, מתחלקת לשניים: מצב בו קיימת צוואה שכתב הנפטר בעודו בחיים והינה חוקית ותקפה, ומצב של העדר צוואה.

 

המצב הראשון נדון במאמר הקודם- ירושה על פי צוואה. במקרה השני של העדר צוואה, ירושה על פי דין תעשה על ידי מפתח חלוקה קבוע על פי חוק הירושה והמדינה תהיה זו האחראית לאכיפת החוק וחלוקת הירושה.

 

העדר צוואה מציב את חלוקת העזבונות, כלומר הירושה, לידי יורשים שנקבעו על פי החוק, על פי הסדר הבא: בן או בת זוגו של הנפטר בעת מותו, ילדי המוריש, נכדיו של המוריש, צאצאיו וקרוביו בקרבת דם.

 

באופן כללי, חצי מהירושה עובר לבן או בת זוגו של הנפטר במותו, וחצי מתחלק עם שאר היורשים, אשר נקבעים לפי דרגת קרבת הדם ולפי היותם בחיים. לדוגמא, אם אין לנפטר ילדים בחיים, חצי מהירושה תתחלק בין נכדיו וכן הלאה.

 

במקרים בהם אין לנפטר ילדים, אך יש לו אחים ולאחיו יש ילדים, חוק הירושה קובע, כי הירושה תתחלק באופן הבא: כשני שליש מהירושה יועברו לבן או בת הזוג בעת הפטירה, ושליש יועבר לאחיו של הנפטר או לילדיהם, תלוי בהיות היורשים בחיים. בצורה כזו תשתנה חלוקת הירושה מאדם לאדם, מאחר שכל אדם משאיר אחריו מצבת יורשים שונה.

 

חשוב לשים לב, כי לעיתים נעשות טעויות בעת חלוקה זו, ומשרד עורכי דין מוטי שחר, טיפל במקרים בהם חצי מהירושה ניתנה בטעות לבת זוג שנפטרה או למי שלא היה בן זוגו של הנפטר בעת פטירתו. מקרים אלו מחדדים, כי על היורשים, לעקוב אחר רישום העזבונות ורישום החלוקה ולא להשאיר את הדבר אך ורק בידי המדינה.

 

העדר צוואה- חסרונות ובעיות אפשריות

 

ירושה בהעדר צוואה, מתחלקת על פי הכתוב בחוק הירושה. יחד עם זאת, החוק בהיותו חוק ישן יחסית, אינו צופה פני עתיד וקיימים מצבים בהם עלולים להיווצר מתחים במשפחה, תביעות שונות לשינוי חלוקת הירושה ועוד.

 

בנוסף, מקרים של ירושה של ידועים בציבור, יכולים להתעורר בעיות שונות, כאשר אינם מקיימים תנאים אותם מעמיד החוק, כגון: ניהול משק בית משותף, ניהול של חיי משפחה משותפים ועוד.

 

ישנם מקרים רבים נוספים, אשר עלולים להוות גורמים בעיתיים במצב שלהעדר צוואה. בעקבות כל אלו, אני ממליץ, כי כל אדם יהיה אחראי ויממש את זכותו בדבר החלטתו כיצד יחולקו עזבונותיו, וידאג מבעוד מועד, לכתוב צוואה חוקית ותקפה ואשר תעוגן על ידי הפקדתה ברשם לענייני ירושה.

 

· כתבה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי מקצועי ו/או אינה מהווה המלצה לעשיית פעולה משפטית או הימנעות מעשייתה.