אחת מעבירות המס החמורות ביותר היא הגשה של חשבוניות פיקטיביות –המסייעות למגיש החשבוניות "לנפח" את ההוצאות שלו, וכך לשלם פחות מס על הכנסותיו. התחמקות זו מתשלום מלוא המס פוגעת בהכנסות המדינה – וברווחת כלל האזרחים. אין פלא, אם כך, שהעונש הנפוץ ביותר שבתי המשפט גוזרים על מי שהגיש חשבוניות פיקטיביות הוא מאסר בפועל.
לא כל החשבוניות הפיקטיביות דומות זו לזו. החשבונית הפיקטיבית הקלאסית היא זו המופקת עבור שירות או מוצר שכלל לא ניתנו, ובכך מובילה להקטנה של חבות המס. כל תכליתה של החשבונית הפיקטיבית הקלאסית היא להקטין את המס המשולם, משום שלמעשה לא בוצעה שום עסקה בפועל.
חשבוניות פיקטיביות אחרות הן "חשבוניות מנופחות" – חשבוניות שמופקות עבור עבודה שאמנם בוצעה בפועל, אך במחיר גבוה יותר מהמחיר האמיתי. חשבוניות כאלו מאפשרות למי שמפיק אותן להגדיל את סכום הוצאותיו באופן מלאכותי, וכך לשלם פחות מס.
העסקה אמיתית, החשבונית – פיקטיבית
לעתים, בעלי עסקים שמשתמשים בחשבוניות פיקטיביות אפילו לא מודעים לחומרת העבירה שהם מבצעים. כך למשל, יש חשבוניות שמוגשות עבור שירות או מוצר שאמנם סופק ללקוח, אך העסק שהפיק את החשבונית אינו זה שביצע את העבודה בפועל. שיטה זו ידועה כ"חשבונית זרה". כך, נותן השירות לא משלם את המס הנדרש, אך מצד שני –מקבל החשבונית מתקזז על החשבונית כהוצאה.
מדינת ישראל רואה את השימוש בחשבוניות פיקטיביות בחומרה רבה, ופעמים רבות מי שנתפס בעבירה זו ומורשע בגינה לא רק נידון למאסר בפועל, אלא מקבל גם עונש מאסר על תנאי וקנס כספי גבוה. ואולם, גם למי שנפתחה נגדו חקירה בנושא, ואפילו כבר הוגש כתב אישום, יש דרכי פעולה שיאפשרו לו להמתיק את רוע הגזירה.
מסכנת עונש מאסר בפועל– לזיכוי מוחלט
במקרה אחד שבו טיפל משרדנו, הואשם צעיר כבן 20 בהגשת חשבוניות פיקטיביות בסכום גבוה של מיליוני שקלים, ועמד בפני עונש מאסר ממושך. בבית המשפט הצגנו את נסיבות חייו הקשות – מכור לסמים לשעבר, המפרנס את הוריו שתלויים בו. כמו כן טענו כי הצעיר לא היה מודע לחומרת המעשים, וכי שוכנע לבצע אותם על ידי אחרים, שהרוויחו מכך. השופט קיבל את טענותינו ולמרות חומרת העבירה, נידון הצעיר לעבודות שירות של שישה חודשים וקנס של 10,000 שקל.
במקרה אחר, ייצגנו בעלים של בית קפה במסגרת חקירה שניהלה נגדו רשות המסים, וטענה כי הגיש חשבוניות פיקטיביות בסך של 240 אלף שקל. ביקשנו לפתוח בהליך כופר – שיאפשר לו לשלם את המס שהוא חייב ויפטור אותו מהליכים פליליים. ועדת הכופר קיבלה את הבקשה שלא לפתוח בהליך פלילי, והצלחנו להפחית את סכום המס שנדרש ממנו מ-240 אלף שקל ל-100 אלף שקל בלבד. בעל בית הקפה שילם את הכופר הנדרש ולא הוגש נגדו כתב אישום.
לבעל עסק נוסף, שנגדו נטען כי הגיש 41 חשבוניות פיקטיביות בסכום של כ-2.5 מיליון שקלים, סייענו לצאת זכאי לחלוטין. זאת, לאחר שהוכחנו כי כלל לא ידע שמדובר בחשבוניות פיקטיביות. הוא אף ביקש מיועץ המס שלו לוודא שהוא משלם לחברות הפועלות באופן תקין, וזה לא התריע בפניו על בעיה. לאור דברינו, בית המשפט זיכה את הנאשם.
משרד עו"ד זרקו זמיר מעניק ייעוץ משפטי ומייצג לקוחות המואשמים בעבירות מס, ובהן הגשת חשבוניות פיקטיביות. המשרד פועל בכל שלבי ההליך המשפטי ומול רשות המסים