בשנים האחרונות, הרשויות בישראל מגבירות את מאמציהן לאתר עברייני מס. יותר ויותר מדינות צפויות להתחיל להעביר לישראל דיווחים על כספים של אזרחים ישראלים המוחזקים בתחומן, וגם ישראלים שעברו עבירות מס בתוך תחומי ישראל נמצאים כיום בסיכון גבוה יותר למצוא את עצמם בחקירה – ואף להיות חשופים להגשת כתב אישום ולהליך פלילי.

 

בנובמבר 2017 פורסם כי רשות המסים הגיעה להסכמה עם משרדי האוצר והמשפטים, לפיה יפורסם נוהל גילוי מרצון חדש בינואר 2018. מדובר בחלוקת "סוכרייה" למעלימי הכנסות, אשר יוכלו לפתוח בהליך גילוי מרצון אנונימי או במסלול מקוצר.

 

בכל אחד מההליכים הללו, עברייני מס יכולים לספק לרשויות מיוזמתם את המידע על העבירות שביצעו לאורך השנים, לשלם את החוב הנדרש מהם – ולהימנע מפתיחת הליך פלילי נגדם.

 

גילוי מרצון – אנונימי או מקוצר?


בהליך אנונימי לגילוי מרצון, מוגש לרשויות דיווח על הסכומים שהועלמו, אך ללא פרטים מזהים על הנישום. הוא מקבל את המידע על חבות המס שלו – ומאותו רגע, הבחירה בידיו: באפשרותו להמשיך בתהליך, לחתום על טיוטת הסכם שומה באופן אנונימי, ורק לאחר חתימת ההסכם לחשוף את זהותו, או להפסיק את התהליך מבלי לשלם, כשהוא יכול להיות רגוע כי פרטיו לא הגיעו לרשויות המס.

 

המסלול המקוצר איפשר בעבר למעלימי המס להגיש דיווח על הסכומים שהועלמו, לקבל את המידע על חובותיהם – ולשלם אותם בתוך 15 יום. מסלול זה התאים לסכומים של עד 2 מיליון שקלים, וסיפק גם הוא הגנה מפני פתיחת הליך פלילי. ככל הנראה יכלול הנוהל החדש תהליך מקוצר בתנאים דומים.

 

הוראת השעה זכתה להצלחה מסחררת


היתה זו הוראת שעה שאמנם הוגבלה לשנה אחת בלבד, אך התברר כי ישראלים רבים מבקשים לנצל אותה – ובמהלך שנה זו, קיבלו הרשויות דיווחים על יותר מ-10 מיליארד שקלים שהועלמו עד אותה עת, בכמעט 4,000 בקשות לגילוי מרצון. לאור ההצלחה, החליטו רשויות המס להאריך את האפשרות לגילוי מרצון עד סוף יוני 2016.

 

הוראה זו מספקת לעברייני מס הזדמנות יוצאת דופן לטהר את מעשיהם, שכן לאחר סיום ההליך, מי ששילם את חובו יכול להפסיק לחשוש מכך שהרשויות יעלו על עקבותיו ויפתחו בחקירה נגדו.

 

באחד המקרים בהם טיפלנו, בעל חברה יצרנית בישראל שהעלים הכנסות במשך שמונה שנים וצבר חוב מס של כ-3 מיליון שקלים. פנינו לרשויות בהליך גילוי מרצון ודיווחנו על ההון השחור שנצבר, המס שולם – והלקוח זכה בחסינות פלילית.

 

במקרה אחר, ייצגנו אישה שירשה מבעלה חשבון בנק בחו"ל, ופנינו לרשויות. הוכחנו כי מדובר בכספי ירושה, כך שקרן ההון לא מוסתה כלל, ועל רווחי ההון הוטל מס של כ-20%. גם היא קיבלה חסינות פלילית.

 

גם זוג פנסיונרים בשנות ה-70 לחייהם, שהשכירו 3 בתים ולא דיווחו על כך לרשויות המס, ביצעו באמצעותנו גילוי מרצון על הכנסותיהם. רשות המסים קבעה עבורם מס של 150,000 ₪, אך לאחר חישובים מורכבים שביצענו, קוזז חוב המס לכ-65,000 ₪ בלבד, ללא קנסות נוספים ותוך קבלת חסינות מהליך פלילי.

 

דאגה אחת פחות


מדובר בהזדמנות פז לכל מי שעבר על החוק והעלים הכנסות, המאפשרת לו לקבל מידע על היקף החוב שלו, לשלם אותו לרשויות ולהפסיק לחשוש מכך שייפתחו נגדו הליכים פליליים, העלולים להסתיים בענישה חמורה, מקנסות גבוהים ועד מאסר בפועל.

 

אם אתם נמנים על הישראלים הרבים שלא דיווחו על כל הכנסותיהם בישראל או בחו"ל, לא כדאי לכם להמתין. מומלץ לפתוח במהירות הגדולה ביותר האפשרית בהליכים לגילוי מרצון במסלול האנונימי או במסלול המקוצר, להסדיר את חובכם – ולהסיר דאגה מלבכם.

 

חלון ההזדמנויות ייפתח שוב בקרוב – אך עדיין איננו יודעים מתי ייסגר. לאור הצלחת ההליכים הקודמים, קיים צפי למבול של פניות לרשות המסים, ולכן מומלץ לקבוע פגישה במטרה לבחון כבר כעת את התאמתכם להליך, במקביל לביסוס התשתית הראייתית, על מנת לחזור לישון בשקט.

 

משרד עו"ד זרקו זמיר הוא משרד מומחה למיסוי פלילי, עם ניסיון רב בהגשת בקשות להליך גילוי מרצון אנונימי או מקוצר לרשות המסים.