העובדות:


א. הנאשם הורשע, לאחר שמיעת ראיות, בעבירות של הריגה; נהיגה במהירות מופרזת; נהיגה במהירות בלתי סבירה; וחובת חגירה של חגורות בטיחות.

החלטה:


ב. הקושי בקביעת עונשו של הנאשם וההתלבטות באשר למידת העונש שיש להשית עליו נעוצים בעובדות שהובאו.

 

הנאשם הינו אדם חיובי. בחור טוב ללא מרכאות. הוא שרת שירות חשוב ומוערך בצה"ל ופעל ועשה בו פעולות חשובות הן במלחמה באויב והן להצלת כוחותינו, תוך הפגנת תושיה ויכולת.

 

הוא מהנדס מכונות העוסק בפיתוחים הנדסיים. מדובר באדם צעיר ונורמטיבי ובאופן טבעי קשה לראותו ולהתייחס אליו כאל עבריין שמקומו בכלא.

 
ג. ואולם, בסופו של דבר, אינך יכול שלא לשוב ולזכור את אופן נהיגתו המופקר של הנאשם. הוא נהג את הרכב תוך "צפצוף" על כל התמרורים, האורות המהבהבים וסימני האזהרה שהיו בדרכו.

 

הוא נכנס לאתר העבודה במהירות מופרזת. באופן נהיגתו הפזיז וקל הדעת, תוך שויון נפש באשר לאפשרות התרחשותה של תוצאה קטלנית, גרם הנאשם למותה של צעירה ברוכת כשרונות שהיתה בתחילת חייה, לפציעתו שלו ולפציעת שני נוסעים נוספים.


ד. על הקשר שבין נסיבותיו האישיות של נאשם לבין העונש הראוי בגין עבירות הגורמות לתאונות דרכים, אמר בית המשפט העליון כי - "(...) תאונות הדרכים המתרחשות בכבישי הארץ חדשים לבקרים בשל נהיגה רשלנית או פזיזה, גובות מחיר יקר מדי בנפש וכבר נפסק על-ידינו לא אחת כי אין מקום לענישה סלחנית מדי במקרים אלה ויש להעדיף את הצורך להעביר לציבור מסר ברור ומרתיע, אלא אם כן מתברר כי קיימות נסיבות אישיות חריגות ויוצאות דופן המצדיקות סטייה מרמת הענישה הראויה. (...)". (ע"פ 5787/04 כמאל שחאדה נגד מדינת ישראל, דינים עליון, כרך סט’, 309).


ה. אכן,בעיקרו של דבר הנאשם הוא אדם חיובי ונורמטיבי. ואולם, לא קיימות בעניינו נסיבות חריגות ויוצאות דופן המצדיקות סטייה מרמת הענישה הראויה.

 

ראוי שבאמצעות גזר דין זה יועבר מסר לציבור: שנהיגת רכב לאחר שתיית משקאות חריפים, ונהיגה חסרת אחריות המתעלמת מתמרורים וסימני אזהרה, כאמור לעיל, הינה הרת אסון וטומנת בחובה פוטנציאל של טרגדיה כפולה: היא יכולה לגרום לתאונת דרכים קטלנית שתקפח חיי אדם, והיא יכולה להוביל את הנהג, אחר כבוד, אל מאחורי סורג ובריח, לתקופה משמעותית, גם אם מדובר באדם נורמטיווי, חיובי ומשכיל ככל שיהיה.

 

דומה שכל עוד לא עלה רעיון מועיל יותר, הרי שרק בדרך זו יש משום מענה לתחושת חוסר האונים החברתית על הקטל המשתולל בדרכים, ולצורך בכך שבתי המשפט יתרמו את תרומתם למלחמה בתאונות הדרכים. 


ו.  על הנאשם נגזרו 6 שנות מאסר (שש שנים) שמתוכם 3 שנים (שלוש שנים) יהיו לריצוי בפועל ושנתיים יהיו על תנאי למשך 3 שנים. רישיון הנהיגה נפסל למשך 15 שנים (חמש עשרה שנים).