מאת: עו"ד אורי דלאל
במקרה של תאונת עבודה, הועדה הרפואית מטעם הביטוח הלאומי צריכה לקבוע הן את דרגת הנכות שנותרה לנפגע והן את הקשר הסיבתי שבין דרגת הנכות לתאונת העבודה. לפיכך, הוועדה אינה יכולה להתחשב בנכויות שאינן נובעות מאותה תאונה שבגינה הוגשה התביעה לביטוח הלאומי (הן נכויות הקודמות לתאונה והן נכויות המאוחרות לה).
סייג חשוב לכלל האמור ניתן למצוא בסעיף 121 לחוק הביטוח הלאומי הקובע נסיבות שלפיהן תובא בחשבון לצורך הגדלת דרגת הנכות אף נכות קודמת כתוצאה מפגיעה בעבודה, אם עקב האופי המצטבר של הנכויות נפגע במידה ניכרת כושר השתכרותו של נכה העבודה.
תקנה 12 לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז-1956 מפרטת את הנסיבות לצירוף נכויות וזאת אם:
(1) כתוצאה מהאופי המצטבר של הנכויות צמצם נכה מעבודה בדרך קבע את הכנסתו מעבודה או ממשלח-יד ב-50% או יותר לעומת הכנסתו הממוצעת ברבע השנה שקדם ליום שבעדו מגיעים לו לראשונה דמי פגיעה עקב הפגיעה בעבודה האחרונה או ליום שבו חלה לאחרונה לפי סימן ג' החמרה בדרגת הנכות שעליה הוגשה התביעה לצירוף הנכויות
(2) צירוף דרגות הנכות מעבודה עשוי לזכות את הנכה באחת מאלה: (א) קיצבה במקום מענק; (ב) דרגת נכות כאמור בתקנה 16.
בהתאם לפסיקה פקיד התביעות צריך לאשר את התקיימויותם של שני התנאים הטכניים המפורטים בתקנה, ובמידה והוא מאשר התקיימותם העניין עובר לועדה הרפואית אשר תקבע את דרגת הנכות המצטברת והקשר שבין האופי המצטבר של הנכויות לבין הפגיעה בכושר ההשתכרות של הנכה. בקביעת דרגת הנכות המצטברת אף רשאית הועדה להחיל את הוראות תקנה 15.
במילים פשוטות: במידה ואדם נפגע במספר תאונות עבודה, בהתאם לתנאים הקבועים בחוק ובתקנות, ייתכן וניתן יהיה לצרף גם את נכויותיו הקודמות לכדי נכות מצטברת, דבר אשר עשוי להיות בעל השלכה כספית אדירה עבור אותו נפגע.
לדוגמא: אדם אשר נפגע ב-4 תאונות עבודה ונקבעו לו 10% נכות רפואית בכל תאונה בנפרד יקבל מענק חד פעמי בגין כל תאונה (שכן מתחת ל-20% נכות לא משולמת קצבה חודשית). המענק נקבע, בין היתר, על פי שכרו של הנפגע ועשוי להגיע לעשרות אלפי שקלים לתאונה.
יחד עם זאת, במידה ומתקיימים התנאים לצירוף נכויות, והוועדה תקבע כי בשל האופי המצטבר של הנכויות נגרמה לאותו אדם פגיעה ניכרת בכושר השתכרותו הרי שנכותו המצטברת יכולה לעמוד על כ-35% (הנכות היא משוקללת), ובצירוף תקנה 15 להגיע אף ל-50% נכות, דבר המקנה קצבה חודשית, אשר עשויה להגיע לאלפי שקלים בחודש ואף למעלה מכך (תלוי במשכורתו של הנפגע), ובחישוב עד לאריכות ימי חייו של הנפגע הדבר עשוי להגיע אף למיליוני שקלים.
עו"ד אורי דלאל בעל ניסיון רב בתביעות למימוש זכויות רפואיות, תביעות נגד ביטוח לאומי, תביעות מורכבות בגין נזקי גוף עקב רשלנות רפואית, תאונות ועוד.
עודכן ב: 05/06/2024