בהתאם לחוק הירושה קיימות שתי אפשרויות לרשת את עיזבונו של אדם שנפטר:


1. באמצעות צו ירושה עפ"י חוק
2. באמצעות צוואה של המוריש


כתבה זו תיגע בדרכים להכין צוואה, אשר תסדיר את חלוקת הרכוש והנכסים של המוריש, באופן אשר ימנע סכסוכים ו/או מחלוקת על חלוקת הירושה לאחר מותו.


כיצד יכול אדם העורך צוואה לדאוג לכך שצוואתו תקוים מבלי לגרום לסכסוכים בין בני המשפחה או יורשים אחרים?


כאשר אדם מחליט בצוואה כיצד לחלק את עזבונו לאחר מותו, הוא למעשה עושה את אחת ההחלטות החשובות והמשפיעות עבורו ועבור קרוביו ויורשיו.

 

צוואה המנוסחת בצורה ברורה ומשפטית, לא רק שמביעה בצורה הטובה ביותר את רצונו האמיתי של המצווה, אלא עשויה לחסוך ליורשים אי הבנות, מחלוקות, עגמת נפש, סכסוכים והוצאות משפטיות מיותרות.


הצוואה צופה פני עתיד ועליה לקחת בחשבון שינויים משפחתיים כגון מות חלק מבני המשפחה לפני המוריש, מכירת נכסים ומימושם לפני מות המוריש, שינויים במבנה המשפחה כגון הולדת נכדים ונינים ו/או להבדיל גירושים של בני משפחה וכו'.


ע"מ שלצוואה יהיה תוקף חוקי, הצוואה צריכה להיות בכתב, חתומה ע"י המוריש ושני עדים אשר אישרו כי הצוואה נחתמה ע"י המוריש כאשר הוא מבין את תוכנה והוא חתם עליה מרצונו החופשי וללא כל כפיה או אונס. אשר על כן, מומלץ להכין את הצוואה בעזרת עו"ד לענייני משפחה, אשר מכיר את תחום הצוואות על בוריו.


בכדי להוציא לפועל את הצוואה, לאחר מות המוריש, נדרשים היורשים לבקש מהרשם לענייני ירושה ליתן להם צו קיום צוואה.


למרות שצוואה אינה דורשת את הסכמתם של היורשים לגבי תוכנה, אפשר ומומלץ, כי עוד בחייו של המוריש ישוחח המוריש עם היורשים לגבי כוונתו לערוך צוואה, להסביר את ההיגיון והצדק שבה, ולנסות להביא את הצדדים להסכמה בנוגע לתוכן הצוואה עוד בחייו.

 

ישנה חשיבות רבה למצבו הרפואי והקוגניטיבי של המוריש ביום עריכת הצוואה חשוב למנוע זאת מראש, על ידי עריכת תעודה רפואית המאשרת את מצבו הרפואי, את צלילותו המוחית של המוריש ואת כשירותו לחתום על צוואה ביום החתימה על הצוואה ממש. התעודה הרפואית על מצב המוריש חייבת להיכתב ע"י רופא והיא חייבת להיות מאושרת ע"י עו"ד נוטריון ע"מ שתהיה בעלת תוקף חוקי.

 

כידוע, יורשיו של המוריש יורשים גם את חובותיו של המוריש. במקרה כזה רצוי כי המוריש יסדיר ויידע את היורשים לפני מותו, בדבר קיומם של חובות, ויקבע בצוואתו מנגנון לתשלום חובות העיזבון ולחלוקת יתרת העיזבון בין היורשים רק לאחר תשלום החובות.

במידה וברשות המוריש נכס שאינו ניתן לחלוקה, כגון: תכשיט, חפץ יקר ערך וכדומה, מומלץ להגדיר במפורש בצוואה מי יהיה היורש של אותו נכס.

 

במקרה שלמוריש יש בן זוג/ בת זוג ידוע בציבור ומנגד ילדים מבן זוג קודם או קרובי משפחה יורשים אחרים, ישנה חשיבות כפולה ומכופלת לעריכת צוואה שתבהיר מה הוא חלקו של בן הזוג ומה הוא חלקם שלשאר קרובי המשפחה בעיזבון.

 

במידה ועזבונו של המוריש כולל חברה או עסק רווחי ופעיל, אשר המוריש מבקש כי ימשיכו לפעול ולהפיק רווחים לאחר מותו, רצוי כי המוריש ייתן הוראות ספציפיות לגבי אופן ניהול העסק לאחר מותו, חלוקת המניות והשליטה בעסק וכו.


במידה והמצווה מודע לסכסוכים ולמחלוקות בין יורשיו מבעוד מועד, ישנה אפשרות למוריש, למנות מנהל עיזבון, אשר ידאג לקיומה של הצוואה על פי דרישתו ורצונו של המוריש מבלי לערב את היורשים המסוכסכים בפרוצדורה ובחלוקת רכוש העיזבון בין היורשים.

 

המידע לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית.

 

כל הזכויות שמורות לשמואל פז משרד עורכי-דין ונוטריון