האם קיימת חשיבות לעריכת הסכם ממון גם למקרה של פטירת בן הזוג?
האם קיימת חשיבות לעריכת צוואה בנוסף להסכם הממון?
בנישואין שניים – כשבן הזוג רוצה להבטיח כי לאחר מותו יקבלו ילדיו מהנישואין הראשונים את כל רכושו, מלבד נכסים ספציפיים שיקבל בן זוגו החדש, האם מספיק לעשות הסכם ממון? או מספיק לעשות צוואה? או שיש צורך בשניהם?
מאחר ובמות בן הזוג – נקבע גודל העיזבון עפ"י דיני הרכוש, ורק לאחר מכן מחולק העיזבון עפ"י דיני הירושה, הרי שקיימת חשיבות רבה לעריכת הסכם ממון שיוכן כראוי ויאושר ע"י בית המשפט, לצורך קביעת גודל העיזבון, ובנוסף, להכין צוואה שתקבע את חלוקת העיזבון (שגודלו נקבע בהסכם הממון).
במקרה שלא הוכן הסכם ממון שנכתב כהלכה ושאושר ע"י בית המשפט, אזי גודל העיזבון יקבע עפ"י מועד הנישואין.
לזוגות שנישאו לפני שנת 1974 - גודל העיזבון יקבע לפי חזקת השיתוף בין בני הזוג.
(חזקת השיתוף מקנה "שיתוף קנייני" מיידי במהלך הנישואין, והיא כוללת את כל נכסי המאמץ המשותף שנצברו מעבודה בתקופת הנישואין. למעט נכסים שהיו לכל אחד מהם לפני הנישואין או שקיבלו במתנה או שקיבלו בירושה בתקופת הנישואין, למעט נכסים שבני הזוג הסכימו בכתב ששוויים לא יאוזן ביניהם, וכו'. משנת 2000 בית המשפט מקיים את חזקת השיתוף גם על הנכסים מלפני הנישואין, בתלות בשאלות הבאות: האם אלו נישואין ראשונים או שניים, האם קיימים ילדים קודמים, מהו משך הנישואין, מה היתה כוונת בני הזוג, מה היתה הסתמכות הצדדים, האם מדובר בדירת מגורים וכדו').
ולזוגות שנישאו לאחר שנת 1974 - גודל העיזבון יקבע לפי חוק יחסי ממון.
(לפי חוק יחסי ממון, במהלך הנישואין כל אחד מבני הזוג אחראי על רכושו שלו. אך במות אחד מבני הזוג או בגירושין – בן הזוג יוכל לתבוע איזון משאבים מכח חוק יחסי ממון,כך שכל אחד מבני הזוג יהיה זכאי למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג, ללא הבחנה על שם מי נרשמו, למעט נכסים שהיו להם ערב הנישואין או שקיבלו במתנה או שקיבלו בירושה בתקופת הנישואין וכו'. מעבר לכך, יכול בן הזוג לטעון לשיתוף בנכס ספציפי מכוח הדין הכללי גם על נכסים "חיצוניים" להסדר איזון המשאבים).
לסיכום, במות בן הזוג – נקבע גודל העיזבון עפ"י דיני הרכוש, ורק לאחר מכן מחולק העיזבון עפ"י דיני הירושה. לפיכך, מומלץ לעשות הסכם ממון שיקבע את גודל העיזבון ולהכין צוואה שתיקבע את חלוקת העיזבון.
*המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כשלהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית.
עודכן ב: 28/11/2010