בזמנים אלו, נשים רבות נאלצות לעבור טיפולי פוריות.

 

מלבד הקושי של הטיפולים עצמם והדאגה בדבר הכניסה להריון, מרחף מעל ראשן הפחד המתמיד, שמא יפוטרו במהלך הטיפולים.

שהרי, מחד לא חלות עליהן הזכויות של נשים בהריון, ומאדך, אם יפוטרו במהלך הטיפולים, מה יקרה כאשר אלו יצליחו?? שאז יהיה "מאוחר מדי.." - ואז, עם כל השמחה והאושר, הן כבר יהיו בהריון, דבר אשר יקשה עליהן למצוא מקום עבודה חדש.

 

נשים הנמצאות בעיצומם של טיפולי פוריות מעידות על עצמן כאילו עומדות אל מול שוקת שבורה.

 

על פניו זהו הסטטוס הרגיש ביותר, שכן- במצב הדברים האמור, מעבר לנטל הרגשי והפחד, רבות מהנשים אינן יודעות מה מגיע להן ומהן למעשה, הזכויות שלהן.

 

לצערי, רבות הנשים, אשר מגיעות אלי לאחר שפוטרו בזמן שעברו טיפולי פוריות. המפתיע ביותר הוא העובדה כי בתמימותן הן בטוחות כי כל עוד הן לא בהריון, מותר לפטר אותן.

 

וכן, רוב הנשים במקרים אלה, בטוחות כי מלבד פיצויי פיטורים וזכויות סוציאליות בסיסיות, לא מגיעות להן זכויות נוספות.

 

אז זהו, שכאן אני נכנסת לתמונה.

 

במאמר זה, אמנה את הזכויות המגיעות לנשים ו/או לגברים (כן כן), אשר נמצאים במהלכם של טיפולים פוריות.

 

קוראים יקרים- לידיעתכם !!!

 

(נ.ב- המאמר מנוסח בלשון נקבה, אולם מיועד גם לגברים)

 

ראשית כל ובהמשך להרמת גבה מלמעלה-

 

דעו לכן, כי ההגנה שמקנה חוק עבודת נשים בעניין טיפולי פוריות, חלה גם על גברים!!!

 

המחוקק היה ער לעובדה כי גברים, בדיוק כמו נשים, נאלצים לעבור טיפולי פוריות- ולכן קבע כי גם הם זכאים ליהנות מתחולתו של החוק.

 

ולגופו של עניין:-

 

כלל עיקרי וחשוב הוא כי אסור לפטר עובד או עובדת העוברים טיפולי הפריה או טיפולי פוריות, לקראת ילדם הראשון או השני. גם מנישואים שניים.

 

כלומר, גם בני זוג חדשים, שיש להם ילדים מנישואים קודמים, העוברים טיפולי פוריות למען ילד ראשון ו/או שני בזוגיות החדשה, יוכלו ליהנות מההגנה האוסרת פיטוריהם.

 

אולם, אין זה מספיק ! שכן, על מנת שהגנת החוק תעמוד לזכותך, נדרש כי טיפולי הפוריות יצריכו היעדרות מהעבודה!

 

למעשה נוצר מצב אבסורדי, בו עובד שירצה להקל על המעביד ויעבור את טיפולי הפוריות על חשבון זמנו הפרטי, מוותר באופן מוחלט על ההגנה שהחוק מעמיד לרשותו.

 

כך, במצב דברים זה, המעביד יוכל לפטר עובדת העוברת טיפולי פוריות על חשבון זמנה הפרטי!!

 

מכאן יוצא, כי עובד או עובדת העוברים טיפולי פוריות- עדיף להם שיבצעו את הטיפולים על חשבון ימי עבודתם ו/או חופשתם.

 

במקרים כאלו, כאשר עובדת עוברת טיפולים במהלך ימי העבודה, חל על המעביד איסור לפטרה בימי העדרות וכן במשך תקופה של 150 ימים מיום ההיעדרות האחרון.

 

מעביד שלמרות הכל, יהיה מעוניין לפטר את העובד או העובדת, יאלץ להגיש בקשה לקבלת היתר מאת הממונה על חוק עבודת נשים במשרד התעשיה, המסחר והתעסוקה. הליך מוגדר בפני עצמו, עליו פירטתי ברשומה העוסקת בזכויות נשים בהריון, ולכן אקצר בעניין-

 

הליך לקבלת היתר לפיטורים של נשים בהריון ו/או בטיפולי פוריות, מתחיל בהגשת בקשה על ידי המעביד לממונה על חוק עבודת נשים.

הממונה מבצעת שימוע בנפרד לכל אחד מהצדדים ומנסה להבין מהם המניעים האמיתיים לרצון המעביד לפטר את העובדת.

 

הרבה עובדות מקלות ראש בהליך, אולם לרוב יש צורך לערב עו"ד הבקיא בתחום ולתת לו ללוות את העובדת בתהליך, שכן על ייצוג טוב יקומו ויפלו החלטות. שהרי כפי שהמעביד מתייעץ עם עורך דין כאשר הוא מגיש את הבקשה ועושה הכל על מנת לא "ליפול" בתשובותיו, כך גם חשוב כי העובדת תהיה מלווה ביצוג ויעוץ מקצועי.

 

ובמאמר מוסגר אציין כי לעיתים ישנם מצבים, בעיקר בזמנים של מיתון, בהם מעביד מגיש בקשה להיתר ועד שמתקבלת החלטה בעניין, העובדת כבר ילדה וכל ההליך מתייתר ומאבד ממשמעותו.

 

עוד פרט שחשוב לדעת הוא, כי בניגוד לדרישות הסף במקרה של פיטורי נשים בהריון, במצב של טיפולי פוריות, החוק אינו דורש וותק מינימלי של שישה חודשי עבודה.

 

כלומר, עובדת חדשה אשר עוברת טיפולי פוריות על חשבון ימי עבודתה ו/או חופשתה, מוגנת מפיטורים החל מיום עבודתה הראשון.

 

אם כך, אז מהו הפיצוי המגיע למפוטרת???

 

החוק קובע כי מעביד אשר פיטר ללא היתר, עובדת (או עובד) הנמצאת במהלך טיפולי פוריות (ואשר ביצעה את אחד הטיפולים על חשבון יום העבודה כמובן!!), יהיה עליה לשלם את שכרה של העובדת עד ליום בו ניתן לפטר אותה על פי דין.

 

בחישוב מהיר, יהיה על המעביד לשלם – מעבר לשכר עבודה המחושב על פי 150% (אלא אם כן יפסק אחרת), זכויות סוציאליות מצטברות כאילו עבדה במהלך אותה התקופה, ובנוסף לכל- פיצוי בגין אותה אפליה שביצע כלפיה, בסך של כ- 50,000 ₪.

 

אולם, אם המעביד פיטר את העובדת, הגיש בקשה לממונה על חוק עבודת נשים במשרד התמת, וזו האחרונה נתנה היתר לפיטוריה, יהיה עליו לשלם לעובדת את כל שכרה- עד ליום בו ניתנה ההחלטה על ידי הממונה (למעט מקרים חריגים ביותר).

 

אם כך, נשים יקרות- אל תפחדו לעמוד על זכויותיכן. אם וככל שהמעביד פגע באחת מזכויותיכן- פיטר אתכן ו/או הרע את תנאי עבודתכן, זה הזמן למצות את כל ההליכים העומדים לרשותכן בחוק- ולהוציא מן העז את המתוק.

 

שיהיה בשעה טובה ובהצלחה!
 

עו"ד נופר חן


עודכן ב: 06/05/2010