נשים יקרות,

 

 

החברה בה אנו חיות, הינה חברה תובענית וקשוחה, במיוחד מוסד העבודה. שכן, על אף הקריירה, שהפכה להיות עבורנו שאיפה מובנת מאליה, בסופו של יום, ההרגשה הכללית היא, כי את עולם העבודה מנהלים גברים. גברים, אשר אינם מודעים ו/או לא מתחשבים בעליל בצרכים שלנו כאמהות.

 

 

לצערנו, חוסר הרגישות לנושא מתחיל עוד בהריון. שכן, רב הנשים השכירות בישראל, בשניה שגילו אודות הריונן, מתחבטות בשאלה- מה יקרה עכשיו בעבודה? מה יהיה איתי? לגלות או לא לגלות?

 

מחד, אנו רוצות להיות ישרות ולנהוג בתום לב, ומאדך- אנו מודעות לעובדה כי לא כל המעסיקים הם טלית שכולה תכלת. הכללים הבאים, יעזרו לעובדת לגבש החלטתה בעניין ואולי גם, לעשות קצת סדר בבלאגן, בכל הקשור לזכויותיה כעובדת בהריון, אשר מעל ראשה מרחף הפחד מפיטורים.

 

 

כלל 1: אשה בהריון אינה חייבת בכלל לגלות למעביד על ההריון !

 

 

כן, בדיוק כמו שזה נשמע/נקרא. אתן לא חייבות לדווח לאף אחד על ההריון שלכם. אם בגלל אמונות טפלות או אם בגלל מה שזה לא יהיה.

 

אם כך, באופן כללי- מתי כן יהיה כדאי לדווח- ואיך ?

 

 

אם המעביד דורש מכן לעבוד לילות ו/או שעות נוספות ו/או שבתות. שאז, החל מהחודש החמישי, אסור לו להעסיק אותה באותם הזמנים, אלא אם כן העובדת מסכימה באופן מפורש ואין מניעה רפואית בעניין.

 

 

ושנית, כאשר העובדת חוששת כי יש למעביד כוונה לפטרה.

 

 

וההסבר- אם וככל שהמעביד יפטר את העובדת, בטרם ידיעתו על הריונה, בבואה לדרוש פיצויים (אפרט בהמשך), יהיה לו קל להוכיח שהפיטורים אינם בגלל ההריון.

 

ולעומת זאת, אם העובדת כן סיפרה לו על הריון, ויחליט לפטרה, נטל ההוכחה שהמעביד יידרש לו- יהיה כבד יותר, וכך סיכויה של ההריונית הפגועה לקבלת פיצוי, יגדל.

 

 

ולשאלה, איך עושים זאת??

 

 

אם החלטת להודיע למעביד על ההריון שלך, יהיה כדאי לעשות זאת בהודעה רשמית ולא בעל"פ! פשוט לא !

 

 

תמיד עדיף למסור לו ידנית ו/או לשלוח אליו בדואר רשום הודעה, בה תפרטי את העובדה שהנך בהריון. כמו גם את שבוע ההריון ואת התאריך בו את עתידה ללדת.

 

 

כלל 2:- ולידיעתך! מעביד אשר מעוניין לפטר הריונית העובדת למעלה משישה חודשים במקום העבודה, יאלץ לקבל היתר מיוחד משר התמ"ת.

 

 

וההסבר: חוק עבודת נשים קובע כי אם מעביד רוצה לפטר עובדת בהריון, העובדת למעלה משישה חודשים, צריך להגיש בקשה להיתר, לממונה על הנושא במשרד התמ"ת. בעקבות הגשת הבקשה שלו (נושא לא פחות קריטי וחשוב, שעליו אפרט בהזדמנות אחרת), יזמנו את הצדדים (כל אחד לחוד כמובן) ל"שימוע" בו ינסו לברר את העובדות. אם הממונה תגיע למסקנה כי הבקשה לפיטורים אינה בגלל ההריון- היא תיתן אישור לפיטורים. ואם לא- אז לא.

 

 

אגב, הרבה פעמים, בעקבות הגשת הבקשה של המעסיק, נוצרים מתחים במקום העבודה, באופן בו על אף הסירוב למתן היתר לפיטורים, אף אחד מהצדדים לא מסוגל לראות זה את זה. המצב האידיאלי שהשגתי עד עתה, הוא כי העובדת נשארה בבית עד הלידה והמשיכה לקבל משכורות כאילו היא עובדת נמרצת J. מעולה, לא ?

 

 

אולם, לצערנו, ישנם מקרים כי על אף החובה שלו, המעביד לא חושב בכלל לפנות למשרד התמ"ת ופשוט מפטר את העובדת.

 

אז, מה עושים?

 

(תשובה בהמשך)

 

 

כלל 3: פשוט תובעים !

 

כן, גם כאלו שעבדו בדיוק יומיים בתפקיד ופוטרו בגלל ההריון! גם עובדות זמניות, גם כאלו שהופלו במהלך ראיון עבודה בגלל ההריון (כן, מה שקראתם- גם רק אם בוצע ראיון עבודה!!)- או במילים אחרות- כל הריונית שהופלתה (ולא משנה כמה זמן היא עובדת), רשאית להגיש תביעה לפיצוייה מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה- ולא רק!

 

 

חוץ מהעובדה כי מעסיק שמפטר עובדת בהריון (ללא היתר כמובן), עובר עבירה פלילית, ההריונית אותה הוא פיטר, זכאית לקבל פיצויים בגין הנזקים הכלכליים שהוא גרם לה. כך למשל ישנם מקרים בהם בית הדין יידרש לפסוק לעובדת את כל המשכורות שהיא הפסידה כביכול עד ליום הלידה + הקצבה שהיא היתה אמורה לקבל מביטוח הלאומי במהלך חופשה הלידה + השכר שהיתה אמורה לקבל בכל התקופה שלאחר חופשת הלידה, באותו פרק זמן בו המעביד לא יכול לפטרה.

 

 

וכן, את זה יוכלו לדרוש, גם נשים שאינן פוטרו, אלא תנאיהן הורעו במהלך ההריון!

 

 

בנוסף לכך, ישנו חוק, שאני באופן אישי מאוד מחבבת, הוא חוק שוויון הזמנויות בעבודה. מטרתו היא למנוע הפליה מכל סיבה שהיא כלפי עובד ו/או לצורך העניין- עובדת בהריון.

 

 

החוק מאפשר לבית הדין לפסוק לעובדת שהופלתה מסיבה זו או אחרת, פיצוי עד לסך של כ- 50,000 ₪ ללא הוכחת נזק. הייתי יכולה עוד להמשיך ולכתוב על הנושא (ויש עוד המון מה), אבל צריך גם לדעת לסיים בזמן.

 

 

ובכל מקרה, היה חשוב לי לכתוב את הדברים, כי משום מה הרבה פעמים נשים שנפגעו באופן כזה או אחר מפחדות לדרוש את המגיע להן. הן בטוחות שהעובדה שפיטרו אותן בריש גלי בגלל ההריון, מכשירה את המעשה- וזה מה שמקומם בכל העניין. אז תעשו טובה, אל תפחדו. החוק אתכן.

 

 

נופר חן, עורכת דין.


 


עודכן ב: 06/05/2010