פינוי שוכר ופולש - עו"ד עודד פרץ
הבעיה עם שוכרים שמפסיקים לשלם שכירות ומסרבים להתפנות הפכה למכת מדינה. הבעיה מהווה שיקול למשקיעים לא לקנות דירות להשקעה.
בעלי נכסים מוצאים עצמם אל מול מצב בו שוכר מתנחל אצלם בדירה שלא כדין ופשוט מסרב להתפנות.במרבית המקרים, משטרת ישראל לא תסייע בפינוי השוכר או הפולש.עשיית דין עצמי או שימוש בכח על מנת לפנות שוכר או פולש הינה אסורה ומנוגדת לחוק. ישנם פסקי דין בהם משכיר או בעלים אשר החליף את המנעולים או השליך או איחסן את חפציו של השוכר, חויב לשלם לו פיצויים. אכן אבסורד, אבל זהו המצב המשפטי ואנו חיים במדינת חוק.
המשטרה תעזור רק אם הפלישה היא טריה ובזמן אמת. אם לאו- אין מנוס אלא לפנות לבתי המשפט.עו"ד עודד פרץ ממליץ להימנע מצעדים חד צדדים ואדרבא משימוש בכח, ואפילו אם מדובר בכח סביר, שעל פניו הדין מתיר במקרים מסוימים. הדין נתון לפרשנויות רבות ומומלץ לא לקחת סיכונים.
הסעיפים החוזיים המאפשרים לבעלים להכנס לדירה במקרה של הפרת הסכם השכירות - פשוט אינם קבילים!
בפסק הדין המוטראן הקופטי נגד שר המשטרה בג"צ 70/109 נקבע כי גם לבעלים של מקרקעין אסור לקחת את החוק לידיו. דברים דומים נאמרו גם בפסקי הדין עוקאשי ופסק דין רוזנשטיין.
אסור למשכיר להכנס לדירתו של השוכר, אפילו אם ברור שהשוכר הפסיק לשלם את דמי השכירות.
למשכיר אסור לנתק את המיים או החשמל. פסק דין גודניאן נגד דדוש א 12058/07.
לבעלים אסור ליטול את הדין לידיו ועליו להסתייע בבתי המשפט על מנת לפנות שוכר או פולש.
בשנת 2008 יזמה מפלגת ישראל ביתנו תיקון לחוק ובמסגרתו ניתן כיום להגיש תביעת פינוי גרידא, קרי ללא סעד כספי כלשהו, ולזכות במועד דיון בתוך זמן קצר.
את הסעדים הכספיים יוכל הבעלים לתבוע לאחר פינויו של השוכר מהדירה.התיקון החדש המאפשר פינוי שוכר או פינוי פולש באופן מהיר יותר, נעשה בתקופתו של שר המשפטים לשעבר הפרופסור דניאל פרידמן, והתיקון לחוק נקרא "תיקון פרידמן".
עדיין שמורה לבעלים האופציה הישנה לתבוע הן פינוי והן כסף, ואולם אז הליך הפינוי יארך זמן רב יותר.הצעת החוק של מפלגת ישראל ביתנו בדבר עשיית שימוש במשטרת ישראל לא זכתה לאהדה בכנסת ולא עברה את מבחן המחוקק.משרד עורכי הדין עודד פרץ ושות' מתמחה בתביעות ובהליכים לפינוי שוכרים ופולשים.
המשרד מציע טיפול כולל בהגשת תביעה ובליוויה עד הסוף, וכן בפתיחת תיק הוצאה לפועל כנגד שוכר או פולש אשר לא ממלא אחר פסק דין לפינוי.המשרד מתמחה בטיפול אל מול שוכרים עיקשים ואלימים, וכאלו אשר קשה להיפרע מהם, ואשר הדין והמשטרה לא מרתיעים אותם.
המשרד מתמחה בהליך הפינוי המהיר והמקוצר לפי התיקון החדש לחוק.
משרד עורכי דין עודד פרץ ושות' עורך הסכמי שכירות דרך קבע, ודואג כי למרשיו יהיו בטוחות וערבויות, כל שהבעיות המתוארות להלן עם פינוי שוכרים, לא יהיו מנת חלקם של לקוחותיו של המשרד.
העברת זכות שכירות-
לעיתים הבעיות בפינוי שוכר או בפינוי פולש עולות כלפי מי שהועברה אליו השכירות ע"י השוכר המקורי. האם לשוכר מותר להעביר את חוזה השכירות לאחר? רב הסכמי השכירות מכילים סעיף לפיו לשוכר אסור לעשות כן. ואולם, הדין קובע כי הבעלים לא יסרב להעברת זכות השכירות באופן בלתי סביר. הנושא נדון בפסק הדין ע"א 5309/04 בביוף נגד זהורי.
דיירות מוגנת-
על הבעלים לוודא כי אינו יוצר יחסי דיירות מוגנת, שכן אז בוודאי שיתקשה בפינוי שוכר.דייר מוגן משלם דמי שכירות סמליים ונמוכים בלבד, וניתן לפנותו קר לפי עילות הפינוי הנקובות בחוק הגנת הדייר, לרבות אי תשלום דמי שכירות, נטישת המושכר, הסבת נזקים למושכר, וכולי.
דייר מוגן הוא, למשל, כזה ששילם דמי מפתח.
דיירות מוגנת לא עוברת בירושה אך עשויה לעבור לבני משפחתו של הדייר המוגן , למשל במקרה של פטירתו, ובמקרה שקרוב המשפחה גר עימו חצי שנה בדירה קודם לפטירה.בפסק הדין אריה דמתי נגד יוסף בוליוש ע"א 715/76 נקבע כי אסיר שנדון למאסר עולם, לא רואים אותו כנוטש, והוא לא איבד את זכותו לדיירות מוגנת.
ע"א 582/61 בוכול נגד בוכהלטר- בעל הנכס לא רשאי לסרב לקבל דמי שכירות ואז לטעון שהדייר המוגן לא משלם לו, ובכך לנסות לפנותו.
נקבע כי ההפסקה בתשלום דמי השכירות חייבת להיות קבועה.סעיף 132 לחוק הגנת הדייר יכול להעניק לדייר המוגן סעד מן הצדק גם כאשר ישנה עילת פינוי המצדיקה את פינויו.
אין באמור לעיל משום ייעוץ משפטי מחייב.
כל הזכויות שמורות לעו"ד עודד פרץ.