לעיתים קרובות מדי אנו שומעים על סכסוכים בין בני זוג העומדים בפני גירושין, שעולים מדרגה וגולשים לאלימות. אולם המקרה שדווח בשבוע שעבר ב- NRG הוא מיוחד: המשטרה עצרה קשיש בן 75 מבאר שבע בחשד שניסה להכניס רעל לתוך כוס הקפה של אשתו, בת ה-72, איתה היה בהליכי גירושין. על פי החשד, הבעל התנגד להסכם עם האישה לפיו השניים יתחלקו ברכושם המשותף, ולכן ניסה להורגה.
כן, מסתבר שגם אחרי 50 שנות נישואין, זוג יכול להחליט שהוא מאס בחיים המשותפים ומעוניין להתגרש. על פי הידיעה של שמעון איפרגן, האישה היא זו שהחליטה להתגרש מבעלה והגישה תביעת גירושין וחלוקת רכוש לבית המשפט לענייני משפחה. בקשתה: לחלק את רכושם שווה בשווה – כלומר למכור את דירתם ולחלוק בכסף שצברו, כולל כספי הפנסיה של הבעל.
התביעה הזו הכעיסה את הבעל שהגיש תביעה לקבלת גט בבית הדין הרבני בעיר. לטענתו, הדירה רשומה על שמו מאחר והוא רכש אותו מכספו ולכן היא שייכת לו בלבד. למרות הסכסוך, הזוג המשיך לחיות יחד, עד שבאחד הימים הכינה לעצמה האישה כוס קפה ונכנסה לשירותים.
אולם אז, על פי החשד, נכנס בעלה לחדרו, ונטל מבחנה שהכילה חומר רעיל, אותו הכניס לתוך כוס הקפה של אשתו. האשה שיצאה מהשירותים באותו הרגע, נדהמה לגלות את בעלה שופך את תכולת המבחנה לקפה. היא הצליחה לקחת את המבחנה מידיו, והזעיקה למקום את שוטרי תחנת באר שבע שעצרו את הבעל, שהורחק מביתו לשבועיים.
לפניכם מספר נקודות שאפשר ללמוד מהמקרה:
מרוץ הסמכויות בין בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה
למרות שהאישה היא זו שפנתה ראשונה לבית המשפט לענייני משפחה, המקרה לא מלמד כי הבעל היה צריך להקדים אותה, שהרי ממילא הן בית המשפט והן בית הדין כפופים לחוק יחסיי ממון או לחזקת השיתוף ( תלוי בשנה בה נישאו הצדדים ), פניה לבית הדין לא היתה מזכה את הבעל ביתרון בנישה הספציפית הזו של הרכוש על פניו, אלא אם כן ישנן נסיבות נוספות שלא צוינו בכתבה. לעיתים ישנה חשיבות מכרעת באשר לשאלה מי יקדים את מי ולאיזה ערכאה שיפוטית רצוי לפנות. האם לפנות לבית המשפט למשפחה או לבית הדין הרבני.
ההבדל בין הסכם גירושין לתביעת גירושין
אגב, הכותרת של הכתבה עלולה לייצר בילבול. אין המדובר בנסיון לבטל הסכם גירושין, אלא בתביעת גירושין אשר הוגשה במקרה הזה. מה ההבדל? תביעת גירושין מוגשת בדרך כלל ע"י אחד הצדדים. תביעה כזו ניתן להגיש רק בבית הדין הרבני שכן הם הערכאה היחידה במדינת ישראל המוסמכת לדון בגירושין של זוג יהודים.
הסכם גירושין, זהו הסכם המנוסח ע"י עו"ד מומחה בתחום דיני המשפחה בדרך כלל, או ע"י שני עו"ד, שכל אחד מייצג צד ואשר משקף את הסכמות הצדדים לעניין הגירושין ובדרך כלל גם מתייחס לנושאים נוספים הכרוכים בגירושין כגון הרכוש, משמורת הילדים והסדרי ראייתם, מזונות הילדים וכל דבר אחר הנובע מהקשר שבין אותם הצדדים.
כאשר מוגשת תביעת גירושין, למי מהצדדים שפסה"ד לא נראה צודק יוכל אותו צד לערער עליו לבית הדין הגדול. כאשר מדובר בהסכם גירושין אשר מצריך הסכמת שני הצדדים ואשר יש לאשרו בבית הדין או בבית המשפט במטרה ליתן לו תוקף של פס"ד הרי שלא ניתן לערער עליו.
תביעות גירושין בין בני זוג מבוגרים
נתקלתי במקרים רבים שהגיעו לאלימות לאור ההליכים המשפטיים או לפניהם. כמובן אז מוגשת בקשה לצו הרחקה או בקשה לצו להטרדה מאיימת. אגב, כאשר מדובר בשני מבוגרים העומדים בפניי הליך גירושין, אין ספק שאוכלוסייה זו פחות נוטה להתגרש. במהלך עבודתי נתקלתי גם במבוגרים שמתגרשים. במקרה הזה התייחסות בית המשפט הינה לגופו של עניין ולא לפי גיל.
עודכן ב: 24/07/2013