חוות דעת מומחה:
שאלה: האם כדאי להזמין חוות דעת מומחה?
תשובה: בכל דירה ישנם ליקוים, אך היקפם שונה מדירה לדירה. הפרקטיקה מלמדת כי רמת הבניה בארץ עדין לא הגיעה לסטנדרט הרצוי על פי תקנות הבניה ולפיכך יש מקום להצטייד בחוות דעת מומחה בכל רכישה ורכישה.
שאלה: לאיזה מומחה לקרוא?
תשובה: מהנדס בנין. יחד עם זאת יש לעיתים קרובות הצורך לבחור במהנדס הבקיא בתחומים נוספים כמו קונסטרוקציה וכד'. בענין זה ניתן לקבל הכוונה ממשרדי.
שאלה: קיימים בדירתי ליקוי בניה והקבלן מסרב לתקנם. מה עלי לעשות?
תשובה: לא מן הנמנע, כי הקבלן נמנע מתיקונים הואיל ואין בידך חוות דעת מומחה ערוכה בידי מהנדס, המפרטת והממקדת את הליקוים בדירתך. על כן, מוצע להצטייד בחוות דעת מומחה ולשולחה לקבלן בדואר רשום.
פניה לקבלן:
שאלה: העברתי לקבלן חוות דעת המהנדס, אך הוא לא מתייחס אליה כלל?!
תשובה: האם המצאת את חוות הדעת לקבלן בדואר רשום? אם לא, עשה כן ושמור את האישור.
שאלה: הקבלן לא מתיחס ברצינות לחוות הדעת של המהנדס. מה לעשות?
תשובה: רצוי "לעלות מדרגה" ולשלוח לקבלן מכתב התראה ערוך בידי עו"ד. בדרך כלל, ברגע שהקבלן יקבל פניה מעו"ד הוא יתייחס ברצינות לטענותיך על-מנת להמנע מהליכים בבית משפט.
הליכים משפטים:
שאלה: אני רוצה להגיש תביעה נגד הקבלן. מה עלי לעשות?
תשובה: ראשית כל, עליך לבדוק שיש ברשותך קבלות על כל התשלומים שביצעת לקבלן (בעיקר רלבנטי לעסקאות עפ"י חוק חוזה קבלנות). יש לזכור, כי ברגע שתתבע את הקבלן הוא "יחפש בציציות" חובות שלך כלפיו, אם ישנן. שנית, מוצע ליתן לקבלן הזדמנות נאותה לתיקון הליקוים ורק לאחר מכן להגיש תביעה לפיצוי כספי בהתאם לעלויות דייר.
שאלה: על אילו נזקים ניתן לתבוע את הקבלן?
תשובה: ליקוי בניה, ירידת ערך לדירה – הפחתה בשוויה (לשם כך יש להצטייד בחוות דעת שמאי מקרקעין), דיור חלופי בעת ביצוע התיקונים (ככל והמהנדס יקבע כן), עגמת נפש ואי נוחות בגין הליקוים, הפסד ימי עבודה (כפוף להמצאת תלושי משכורת מסודרים/אישור מפורט מרואה חשבון), עלויות חוות דעת המומחה, הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין.
שאלה: אילו נזקים נוספים עלולים להתגלות/לקרות לי?
תשובה: ירידת ערך בגין – ליקוים שאינם ניתנים לתיקון או שתיקונם אינו כדאי, כמו: תיקרה נמוכה, קירות נמוכים, סטיה במידות חדר מינימאלי, פרוזדור צר מהתקן, ועוד ועוד. במרבית המקרים הקונה אינו יודע דבר קיומם של ליקוים אלה, אשר מבחינתו הינם בגדר ליקוים "שקופים". מדובר בליקוי הבניה שהינם כתוצאה מסטיה בתקני הבניה ו/או תקנות הבניה.
איחור במסירת הדירה – הקבלן ינסה להטעות אותך באשר לזכויותיך המשפטיות. אין לסמוך על מילתו של הקבלן, אש כל מטרתו להסיח את דעתך מהפרת החוזה.
גביה ביתר – ישנם קבלנים המטעים דיירים בנוגע לחישובי ריבית והצמדה וגובים מהם תשלומים ביתר. רכשת דירה ללא סיוע של עו"ד מטעמך? זכור, כי עוה"ד שערך ההסכם בינך לבין הקבלן מייצג את הקבלן בראש ובראשונה ולא אותך.
שטח דירה קטן מהמובטח – יש לבדוק ההיתכנות מול מודד בסיוע עו"ד.
אי רישום הדירה בטאבו – במקרה זה יש להגיש תביעה לבית משפט מחוזי. ניתן לתבוע את הקבלן בנוסף לסעד האכיפה גם על פיצוים כספים מוסכמים (במידה וגובהם נקבע) ואם לא, על פיצוים מוכחים ועגמת נפש.
יש לבדוק היתכנות נזקים אלה מול עו"ד.
שאלה: כמה זמן אורך התהליך בבית המשפט?
תשובה: משתנה ממקרה למקרה. פונקציה של העומס המוטל על בית המשפט בו תוגש התובענה, רצון הצדדים להתפשר, הצורך בחקירת מומחה בית המשפט על חוות דעתו, ועוד. התדיינות משפטית דורשת זמן וסבלנות.
שאלה: האם בית המשפט יחייב את הקבלן להשיב לי הוצאותיי (אגרת בית המשפט ושכר טרחת המומחים?)
תשובה: הדבר הינו פונקציה של זכיה במשפט.
שאלה: אני שוקל פניה לבית משפט לתביעות קטנות.
תשובה: לעיתים, הפורום המתאים הינו תביעות קטנות. יחד עם זאת, הדבר לא מתאים לכל אחד. ניתן לפנות למשרדי לקבל ייעוץ והכוונה
במקרים אלו.
עורך-הדין:
שאלה: מה החשיבות בבחירת עורך דין שייצג אותי?
תשובה: כמו בכל תחומי החיים שם המשחק כיום התמקצעות. לכן, עליך לבחור עורך דין המתמחה בסוג זה של תביעות והמופיע בתדירות בבתי-המשפט.
שאלה: מה הייתרון של עו"ד הבקיא והעוסק בליקוי בניה?
תשובה: ניסיון, ניסיון, ניסיון. בנוסף, היכרות מקרוב עם השופטים הדנים בלקוי בניה ודרך חשיבתם.
שאלה: מהי שיטת העבודה שלך?
תשובה: ראשית, יעשה ניסיון לתיקון הליקוים ע"י הקבלן ללא צורך בפניה לבית המשפט באמצעות משלוח מכתב התראה. הגשת תביעה לבית המשפט הינה האופציה האחרונה ורק אם לא תיהא כל ברירה אחרת. אך יש לזכור כי כל מקרה ומקרה ישקל לגופו.
שאלה: בכמה אזכה?
תשובה: לא ניתן להעריך מראש. תביעה בליקוי בניה אינה שונה מתביעות כספיות אחרות וגורלן נחתך ונגזר בבית-המשפט.
שאלה: מה עושים בפגישת יעוץ?
תשובה: פגישת יעוץ ומשלוח מכתב התראה לקבלן אינם כרוכים בתשלום מתוך הכרה והבנה שללקוח הזכות להכיר את עוה"ד בלי התחיבות ובלי הפעלת לחץ כלשהו. ינתן חומר רקע כללי בתחום ומענה לשאלות. תדרשו להגיע לפגישה עם כל החומר הרלבנטי (הסכם מכר, מפרט תכני, תוכניות, חוות דעת, מכתבים וכל חומר רלבנטי נוסף), ינתן הסבר על ההליך המשפטי, הערכה על התיק והפוטנציאל הגלום בו, תבחן האפשרות שמא יש להגיש התביעה לבוררות אצל בורר ולא בבית משפט.
עודכן ב: 08/08/2011